Οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελλάδα-Ρυθμό ανάπτυξης στο 2% μεταξύ 2018-2020 (video)

Βρυξέλλες – Ανταπόκριση Γιώργος Συριόπουλος

Τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους ρυθμούς ανάπτυξης των κρατών- μελών παρουσίασε Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, στις Βρυξέλλες, περιλαμβάνοντας για πρώτη φορά και την Ελλάδα, μετά τη λήξη του προγράμματος τον περασμένο Αύγουστο. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες, είπε ότι η Ελλάδα έχει περατώσει τα προγράμματα, ότι έχει γυρίσει σελίδα και ότι υφίστανται οι προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια με υπόθεση εργασίας ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και δεν θα υπάρξουν μεταβολές των οικονομικών πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί.

Το δημοσιονομικό πλεόνασμα αναμένεται ότι θα είναι σημαντικότερο από αυτό που αναμενόταν και, συνεπώς, υπάρχουν διαβουλεύσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με γνώμονα την τόνωση της ανάπτυξης, ανέφερε επίσης ο Επίτροπος, ο οποίος εμφανίστηκε σχετικά αισιόδοξος και ως προς τις προοπτικές μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας.

Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη ευρώ προβλέπεται να μειωθεί από το 10ετές υψηλό 2,4% το 2017 σε 2,1% το 2018 προτού επιβραδυνθεί περαιτέρω σε 1,9% το 2019 και 1,7% το 2020. Το ίδιο πρότυπο αναμένεται για την ΕΕ των 27, με την πρόβλεψη για ανάπτυξη σε 2,2% το 2018, 2,0% το 2019 και 1,9% το 2020.

Παρά το πιο αβέβαιο περιβάλλον, σε όλα τα κράτη μέλη προβλέπεται να διατηρηθεί η ανάπτυξη, αλλά με βραδύτερο ρυθμό, χάρη στην ισχύ της εγχώριας κατανάλωσης και των επενδύσεων.

Ο Πιερ Μοσκοβισί εκτίμησε πως οι εξωτερικοί κίνδυνοι ενδέχεται να οδηγήσουν σε αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, διεύρυνση του ελλείματος εμπορικών συναλλαγών με την Κίνα, και σε επιδράσεις στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Με βάση τα νέα δεδομένα η Κομισιόν αναθεωρεί ελαφρώς προς τα κάτω, την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα από 2,3% τον περασμένο Μάιο σε ποσοστό 2% του ΑΕΠ, σταθερό έως το 2020.

«Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και η κρίση έχει μείνει πίσω» τόνισε ο Πιερ Μοσκοβισί και ανέφερε πως καθώς εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα υπερκαλύψει τις προβλέψεις για το πλεόνασμα και ο δημοσιονομικός χώρος επιτρέπει να γίνονται οι συζητήσεις -που είναι σε εξέλιξη- για το που θα διατεθούν τα πλεονάσματα. Παράλληλα, σημείωσε πως οι φθινοπωρινές προβλέψεις δεν λαμβάνουν υπόψη τους τυχόν θετικές επιδράσεις στην ελληνική οικονομία από τα αντίμετρα.

Η Κομισιόν προβλέπει σταθερό δημοσιονομικό πλεόνασμα στο 0,6%, και μεγάλη μείωση της ανεργίας από το 19,6% εφέτος στο 16,9% το 2020. Στις φθινοπωρινές προβλέψεις αναφέρεται επίσης υποχώρηση των επενδύσεων εφέτος αλλά σημαντική αύξηση των επενδύσεων για το 2019 και τέλος αύξηση του χρέους στο 182% του ΑΕΠ για το 2018, με σημαντική υποχώρηση στο 174,9% το 2019 και στο 167,4% το 2020.

Σύμφωνα με την Κομισιόν η οικονομική ανάπτυξη βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν τρωτά σημεία και δίνει έμφαση στην ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα,  επισημαίνεται πως η σταθερή ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τις χαμηλές ανάγκες δανεισμού και τα υψηλά πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, θα συμβάλει στη σημαντική μείωση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ.

Η πρόβλεψη βασίζεται σε ένα δημοσιονομικό σενάριο χωρίς αλλαγή πολιτικής για το 2019-2020 με επιπτώσεις στις μακροοικονομικές προοπτικές και ως εκ τούτου δεν είναι άμεσα συγκρίσιμη με τις προηγούμενες προβλέψεις. Μόλις ολοκληρωθεί η δημοσιονομική δέσμη για να φθάσει ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, η πρόβλεψη θα προσαρμοστεί.

Η σημερινή πρόβλεψη βασίζεται στην υπόθεση ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής για τη δημοσιονομική πολιτική έως το 2020. Κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ το 2019, που όμως μετά την εφαρμογή θετικών μέτρων που ακόμη είναι σε διαπραγμάτευση θα καταλήξει σε πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% για το 2019.

Στην περίπτωση αυτή, οι πραγματικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι υψηλότεροι και θα φθάσουν το 2,3% του ΑΕΠ το 2019 -2020, γεγονός που συνάδει με προηγούμενες προβλέψεις της Επιτροπής.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι επενδύσεις αναμένεται να αποτελέσουν σημαντική κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης, ενώ και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς, υπό την προϋπόθεση ότι η εφαρμογή τους θα διατηρηθεί, παρέχοντας αξιοπιστία και καλό επενδυτικό κλίμα.

Ως αρνητικοί κίνδυνοι αναφέρονται: τυχόν αποκλίσεις στην εσωτερική πολιτική καθώς και αρνητικές εξωτερικές εξελίξεις που σχετίζονται με το διεθνές Δημόσιο χρέος που προβλέπεται να μειωθεί ραγδαία.

Ως προς το σχέδιο προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2019, που περιλαμβάνει την πρόθεση της κυβέρνησης να αντικαταστήσει τα μέτρα που είχαν προ-νομοθετηθεί για το 2019 με μια εναλλακτική δέσμη μέτρων, η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι «το μέγεθος και ο σχεδιασμός του συμβιβαστικού πακέτου εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο συζήτησης και δεν έχουν συμπεριληφθεί στην τρέχουσα προβολή». Και σημειώνει πως θα μπορούσαν να προκύψουν πρόσθετες πιέσεις από νέες πρωτοβουλίες πολιτικής που επηρεάζουν το δημόσιο μισθολογικό κόστος.

Πηγή ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος