Ουσιαστική σύγκλιση μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των θεσμών σε όλα τα θέματα που αφορούν στα χρηματοπιστωτικά και τη δικαιοσύνη, υπήρξε κατά τις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη και Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή με τους επικεφαλής των κλιμακίων.

Αυτό ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα, επίσης, με τις οποίες οι συναντήσεις αυτές ολοκληρώθηκαν σε καλό κλίμα και στις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποσαφηνιστούν οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες.

Εν τω μεταξύ, αναμένεται να δοθεί εντός της ημέρας από τους δανειστές στην κυβέρνηση, ένα νέο κείμενο, στο οποίο θα έχουν ενσωματωθεί οι τυχόν υπαναχωρήσεις της κάθε πλευράς. Στη βάση αυτού του κειμένου, αφού μελετηθεί από την κυβέρνηση, αργότερα το βράδυ αναμένεται μια νέα συνάντηση (κατά πάσα πιθανότητα η τελευταία αυτού του κύκλου) της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους επικεφαλής του κουαρτέτου, ώστε κατά την αποχώρησή τους να έχουν μείνει όσο το δυνατό λιγότερα θέματα για εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με τους πιστωτές για το ζήτημα της διαχείρησης των «κόκκινων» επιχειρηματικων δανείων και σημείωσε ότι τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά ειναι ο τρόπος υπολογισμού κάποιων επιτοκίων, η προσαρμογή εγγυήσεων, καθώς και κατηγορίες φόρων που δεν μπορούν να κουρευτούν.
Συμφωνα με τον υπουργό για να εφαρμοστεί το σύστημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού θα πρέπει να συμφωνεί το 60% των πιστωτών προκειμένου εν συνεχεία να υπάρξει δικαστική έγκριση της συμφωνίας. Στο μηχανισμό εντάσσονται επιχειρήσεις με τζίρο ανω 50.000 ευρώ.

Σκληρή, ωστόσο, είναι η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, το ΔΝΤ επιμένει να ζητά πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, με την ελληνική πλευρά να υποστηρίζει τις θέσεις της, αρνούμενη κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. Θα περάσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση χωρίς να κάνουμε υποχωρήσεις στα εργασιακά, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Επιδίωξή μας είναι, στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να έχει κλείσει η αξιολόγηση και να έχουν τεθεί εγγυήσεις για το χρονοδιάγραμμα ρύθμισης του χρέους, επισημανε ο κ. Τζανακόπουλος.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις: Προς εξαίρεση οι επαγγελματίες από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό (video)
Στη Βουλή στις 6 ο προϋπολογισμός – Σκληρή διαπραγμάτευση στα εργασιακά (video)

Μοιράσου το άρθρο: