Π. Μοσκοβισί: Η Ελλάδα έχει εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης (video)

Μεταφέρω ένα μήνυμα ελπίδας. Η Ελλάδα έχει εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης. Αρχίσαμε να βλέπουμε νέες θέσεις εργασίας, ίσως όχι ποιοτικές, αλλά θέσεις εργασίας. Η χώρα γίνεται και πάλι ελκυστική. Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, μιλώντας, στο διήμερο φόρουμ που συνδιοργάνωσαν το περιοδικό Le Nouvel Observateur (όμιλος Le Monde), η εφημερίδα Καθημερινή και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”.

«Στις 21 Ιουνίου το Eurogroup θα αποφασίσει ότι είμαστε σε θέση να βγούμε από τα μνημόνια» είπε ο κ. Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός και πρέπει να συνεχισθεί η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Ελλάδος. «Δεν πρέπει να χάσουμε τα τελευταία μέτρα της διαδρομής» σημείωσε.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο, μετά την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, τα προγράμματα θα σταματήσουν και δεν πρόκειται να υπάρξει «προληπτική πιστωτική γραμμή».

Ο κ. Μοσκοβισί έπλεξε το εγκώμιο του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι τον θεωρεί «ενδιαφέρουσα πολιτική προσωπικότητα, πολύ ευφυή, ικανό και ευέλικτο».
Σε ερώτηση για τις σχέσεις του με τους άλλους Έλληνες πολιτικούς ηγέτες, απάντησε πως οι προσωπικές σχέσεις του με τον κ. Τσίπρα είναι πολύ καλές. «Συνεργάστηκα πολύ καλά και με τον κ. Σαμαρά και θα συνεχίσω εάν αύριο είναι πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης, γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να τους συναντάω όλους», πρόσθεσε.

Για το θέμα του χρέους, ο Ευρωπαίος επίτροπος υποστήριξε ότι είναι «μη βιώσιμο, ποινικοποιεί τη χώρα και πρέπει να μειωθεί. Έχουν ληφθεί βραχυπρόθεσμα μέτρα και χρειάζονται μεσομακροπρόθεσμα, μέτρα περισσότερο φιλόδοξα αλλά υπάρχει κάτι που, ας μην κοροϊδευόμαστε, δεν θα συμβεί. Η διαγραφή χρέους. Δεν υπάρχει χώρα που θα συμφωνήσει».

Στη συνέχεια είπε ότι για τη ρύθμιση του χρέους υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις: Μία ελληνική στρατηγική ανάπτυξης την οποία θα καθορίσει η ελληνική κυβέρνηση, ένας μηχανισμός που θα ελέγχει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων μετά το τέλος του προγράμματος, διευκρινίζοντας ότι αυτές θα είναι διαφορετικές και μία σειρά μέτρων για το χρέος.

Αναφερόμενος στον ρόλο του ΔΝΤ στην ελληνική κρίση, επισήμανε ότι δεν είναι δίκαιο να ρίχνουμε όλες τις ευθύνες στο Ταμείο, το οποίο είναι ο βασικός σύμμαχος της Ελλάδας στο θέμα του χρέους. Το παράδοξο όμως είναι, συμπλήρωσε, ότι από τη μία είναι ο βασικός σύμμαχος και από την άλλη ζητά τα πιο αυστηρά μέτρα. «Το ΔΝΤ πρέπει να είναι μαζί μας μέχρι το τέλος» υπογράμμισε.

Για το θέμα των μεταρρυθμίσεων στον τρόπο λειτουργίας των θεσμών της ΕΕ, παρατήρησε πως η βασική μεταρρύθμιση είναι να υπάρξει υπουργός Οικονομικών στην Ευρωζώνη που να είναι ταυτόχρονα πρόεδρος του Eurogroup. «Xρειαζόμαστε εργαλεία όπως το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο με σαφείς οδηγίες, έλεγχο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απολογισμό και διαφάνεια» σημείωσε.

«Μας λείπει η Δημοκρατία», είπε, ο κ. Μοσκοβισί, ενώ άφησε αιχμές κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας ότι «δεν το εννοεί όπως εκείνος». «Θα γράψω και εγώ ένα βιβλίο για το τι έγινε σε εκείνο το Eurogroup, αλλά εγώ δεν μαγνητοφωνούσα τη συνεδρίαση» πρόσθεσε.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος χαρακτήρισε τον Ιούλιο του 2015 «καμπή» και τόνισε ότι η Ελλάδα βρέθηκε πολύ κοντά στην έξοδο από την Ευρωζώνη. «Υπήρχαν δυνάμεις που συμφωνούσαν με το Grexit, είτε γιατί το επεδίωκαν πραγματικά, είτε για διαπραγματευτικούς λόγους, όμως η Γαλλία βρέθηκε στη σωστή πλευρά και είναι σταθερός σύμμαχος της Ελλάδας. «Σήμερα αντιμετωπίζουμε καταστάσεις πολύ ποιο υγιείς, με μία ελληνική κυβέρνηση που έχει αλλάξει» επισήμανε και συμπλήρωσε: «Ο κ. Βαρουφάκης οδηγούσε στο Grexit. Ο κ. Τσακαλώτος είναι το ίδιο αριστερός με τον κ. Βαρουφάκη, αλλά ξέρει να διαπραγματεύεται».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της εφαρμογής μέτρων λιτότητας είπε ότι υπήρξαν στιγμές που ζητήσαμε προσαρμογές που έπρεπε να γίνουν. «Δεν μπορείς να έχεις 170% του ΑΕΠ δημόσιο χρέος, 15% έλλειμμα και τόσο πολύ προσωπικό στη δημόσια διοίκηση», υπογράμμισε. Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι ζητήθηκαν μέτρα σε προηγούμενα μνημόνια που δεν ήταν σωστά, όπως ότι έγιναν «δύο και τρεις φορές προσαρμογές στις συντάξεις. Προσαρμογές ναι, λιτότητα όχι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, ο κ. Μοσκοβισί υποστήριξε πως η εκλογή του Εμμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία δείχνει πως υπήρξε συντριπτική ήττα των λαϊκιστών και νίκη των ευρωπαϊστών και των ρεαλιστών. Πρόσθεσε, όμως, ότι οι λαϊκιστές έχασαν μία μάχη, αλλά παραμένουν ισχυρότατοι, κυρίως στην ανατολική Ευρώπη και τόνισε ότι δεν είναι οι Σοσιαλδημοκράτες που δίνουν σήμερα τον τόνο στην Ευρώπη, αλλά οι Συντηρητικοί.

Συνάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου με τον πρόεδρο της ΝΔ

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Ευρωπαίο επίτροπο για Οικονομικές και Νομμισματικές Υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί. Σύμφωνα με πηγές από τη ΝΔ, δόθηκε έμφαση στο ζήτημα της υπερφορολόγησης και σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης «υπογράμμισε το γεγονός ότι, ενώ η κοινωνία ασφυκτιά υπό το βάρος των ολοένα και υψηλότερων φόρων και εισφορών, την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αυξάνει και πάλι τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων και το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου».

Π. Μοσκοβισί: Η Ελλάδα έχει εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης (video)
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εστίασε, επίσης, στο ζήτημα της Παιδείας. «Καυτηρίασε την κοντόφθαλμη και πελατειακή κυβερνητική πολιτική στον εν λόγω τομέα, τονίζοντας παράλληλα την πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας για ουσιαστική σύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Συνάντηση του Πιέρ Μοσκοβισί με Δ. Παπαδημητρίου και Α. Χαρίτση

Την ικανοποίησή του για τα αναπτυξιακά βήματα της ελληνικής οικονομίας δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί προς τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον αναπληρωτή υπουργό Αλέξη Χαρίτση κατά τη σημερινή τους συνάντηση στο υπουργείο Οικονομίας. Ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι συμφώνησε με τον υπουργό Οικονομίας να υπάρξει πλήρης συνεργασία ώστε η ελληνική αναπτυξιακή στρατηγική που δημιουργείται να είναι πειστική, να τη συμμερίζονται όλοι και να δημιουργεί συναινέσεις.

Π. Μοσκοβισί: Η Ελλάδα έχει εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης (video)
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Συγκεκριμένα, μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε:
«Συζητήσαμε με τον υπουργό Παπαδημητρίου για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να μπορέσουμε να βγούμε με επιτυχία από το ελληνικό πρόγραμμα. Για μένα το κλειδί είναι ότι διατηρείται η ανάπτυξη, ότι η Ελλάδα δημιουργεί τα δικά της εργαλεία, ώστε να έχει μια δική της ελληνική στρατηγική και μεταξύ αυτών των εργαλείων είναι η δημιουργία μιας εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, όπως υπάρχει σε άλλες χώρες. Νιώθω ανακουφισμένος από όσα έχουν ήδη γίνει, από το γεγονός ότι η πρόοδος των εργασιών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Συμφωνήσαμε με τον κ. Παπαδημητρίου ότι θα συνεργαστούμε πλήρως, ώστε αυτή η ελληνική αναπτυξιακή στρατηγική να είναι πειστική, να τη συμμερίζονται όλοι και να δημιουργεί συναινέσεις. Για αυτό το σκοπό θα παραμείνουμε σε στενή επαφή, τόσο σε υπουργικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο, προκειμένου να πετύχουμε. Γιατί το συμπέρασμά μου τώρα που φεύγω από την Ελλάδα, είναι ότι πρέπει όλοι να δουλέψουμε για μια επιτυχή έξοδο από το πρόγραμμα, τον Ιούνιο, τον Αύγουστο, καθώς το 85% με 90% της πορείας έχει ήδη γίνει. Δεν πρέπει να χάσουμε ή να κάνουμε λάθος, στα τελευταία 100 μέτρα».

Νωρίτερα ο Πιέρ Μοσκοβισί, μιλώντας στη Βουλή, είπε ότι η Ελλάδα έχει φτάσει στο τέλος του δρόμου και διανύει την τελευταία ευθεία και ευχήθηκε για τη χώρα μας να επανέλθει στην κανονικότητα, δηλαδή να είναι μια κυρίαρχη χώρα με όλα τα δικαιώματα και όλα τα καθήκοντα και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει τέταρτο μνημόνιο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος