Προθεσμία έως τις 15 Ιουλίου έχουν οι ενδιαφερόμενοι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες να υποβάλουν αιτήσεις στις τράπεζες προκειμένου να δανειοδοτηθούν με εγγύηση του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ Κώστας Γαλιάτσος και οι πρόεδροι της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης και της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καβαθάς.

Τα προγράμματα δανειοδότησης αφορούν την επιχειρηματική επανεκκίνηση, τη νησιωτική επιχειρηματικότητα και την εγγυοδοσία.

Ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ Κώστας Γαλιάτσος ζήτησε από τους επιχειρηματίες να ενδιαφερθούν άμεσα για την απορρόφηση κονδυλίων ύψους 120 εκ. ευρώ εκ των οποίων 60 εκ. προέρχονται από το Ταμείο και τα υπόλοιπα από τις συνεργαζόμενες τράπεζες.

Ο ίδιος τόνισε ότι τις επόμενες μέρες αναμένεται η ανακοίνωση από την κυβέρνηση για τις εκκρεμούσες αιτήσεις (περίπου 15.000) για το παλαιό πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ οίκον» ενώ από Σεπτέμβριο θα ανακοινωθεί νέο πρόγραμμα που θα αφορά την εξοικονόμηση και για δημόσια και ιδιωτικά κτίρια.

«Εάν συνεχίσουμε τους ρυθμούς εγκρίσεων δανείων όπως το πρώτο δεκαήμερου του Ιουνίου θα υπερεξαπλασιαστούν οι εγκρίσεις μέχρι το τέλος Ιουλίου, σε σχέση με το Μάιο. Υπενθυμίζεται ότι η αξία των δανείων ήταν 5,9 εκατ. ευρώ μέχρι το Μάιο και το διάστημα 1-10 Ιουνίου έφτασε τα 11,6 εκατ. ευρώ«, τόνισε.

Ο κ. Γαλιάτσος ανέφερε ότι το ενδιαφέρον των τραπεζών για την χρηματοδότηση πολύ μικρών επιχειρήσεων είναι μικρό πολλές φορές. Για να καλύψει το κενό, το ΕΤΕΑΝ ετοιμάζεται να φτιάξει ένα ταμείο μικροπιστώσεων για πολύ μικρές επιχειρήσεις για δάνεια μέχρι 25.000 ευρώ με τον μέσο όρο να είναι στις 7.000-8.000 ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς σημείωσε ότι το ΕΤΕΑΝ μπορεί να μετεξελιχθεί στο χρηματοδοτικό φορέα που θέλει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα ενώ ζήτησε να «ανοίξουν επιτέλους οι τράπεζες τη ροή χρήματος.

Από την σκοπιά του, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης είπε ότι δεν είναι μόνο οι νεοφυείς επιχειρήσεις αλλά και όσες λειτουργούν ήδη που χρειάζονται υποστήριξη.

«Η απόρριψη των δανείων από τις τράπεζες ξεπερνάει το 70% στην Ελλάδα ενώ οι μικρομεσαίοι που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη χρηματοδότησή τους είναι 61% στην Γερμανία και μόλις 5% στην Ελλάδα» σημείωσε ο κ. Κορκίδης.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: