Προαπαιτούμενα, δόση, χρέος στο τραπέζι του Euroworking Group (video)

To θέμα των εκκρεμών προαπαιτούμενων που συνδέονται με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την δόση αναμένεται να εξετάσει η σημερινή τακτική σύνοδος των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Euroworking Group ή EwG) που συνέρχεται για να προετοιμάσει το Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Δεν αποκλείεται επίσης να ακουμπήσει το θέμα του χρέους με τοποθετήσεις από το Βερολίνο και άλλους. Σχεδόν βέβαιη θεωρεί μια συμφωνία την επόμενη εβδομάδα ο Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του EwG. To Eurogroup μπορεί να φθάσει σε συμφωνία στις 15 Ιουνίου τόνισε ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί. Υπέρ της εκταμίευσης της δόσης ο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις

H Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί στο EwG που συνέρχεται στη Σλοβενία δια του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη. Ο τελευταίος καλείται να πείσει τους ομολόγους του ότι τα περίπου 18 προαπαιτούμενα από τα 140 που εκκρεμούν θα έχουν τακτοποιηθεί εγκαίρως για να ακολουθήσει η τελική έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) προς το Eurogroup για την πολιτική έγκριση της αξιολόγησης.

H κυβέρνηση επιδιώκει μέσω υπουργικών αποφάσεων, τροπολογιών και άλλων πράξεων να έχει κλείσει τα ανοικτά μέτωπα μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας.

Σ’ αυτό πλαίσιο εντάσσεται η υπουργική απόφαση για τον καθορισμό των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών που θα πληρώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι με βάση το 85% του ακαθάριστου εισοδήματος του 2017 από την αρχή του 2018 και τον συνυπολογισμό τυχόν ποσών που έχουν καταβληθεί με δελτίο επαγγελματικής δαπάνης.

Το ΔΝΤ έχει ζητήσει επίσης να αλλάξει η διατύπωση στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου που ψηφίσθηκε τον Μάιο σύμφωνα με την οποία το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων επανέρχεται στο καθεστώς που όριζε ο ν. 1876/1990 μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή έως τις 20-8-2018. Ο κ. Τόμσεν ζήτησε να μην υπάρχει αναφορά σε συγκεκριμένη ημερομηνία.

Ενα άλλο θέμα είναι το πάγωμα των συντάξεων μέχρι και το 2022 αντί για το 2021 που προβλέπει ο νόμος, η παράταση της επιπλέον φορολόγησης των ναυτιλιακών επιχειρήσεων και για το 2018, η γνωμοδότηση για την συνταγματικότητα της περικοπής των συντάξεων με το Σύνταγμα και τον Χάρτη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το Ελληνικό και άλλα.

Στον αντίποδα, η Ελλάδα διεκδικεί μεγαλύτερη δόση από τα 7,4 δισ. ευρώ που προβλεπόταν αρχικά, Το συνολικό ποσό να μπορούσε να φθάσει τα 10 δισ. ευρώ.

Η αρχική εκταμίευση των 7,4 δισ. ευρώ περίπου αναμένεται να γίνει εγκαίρως ώστε να αποπληρώσει η χώρα τις δανειακές υποχρεώσεις της που υπερβαίνουν τα 6 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Το υπόλοιπο ποσό της δόσης των 7,4 δισ. ευρώ, δηλαδή 1-1,4 δισ. ευρώ, θα κατευθυνθεί στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες.

Εκτός από την αυξημένη δόση, η Ελλάδα επιθυμεί μια ξεκάθαρη λύση στο θέμα του χρέους ώστε να μπορέσει η ΕΚΤ να αγοράζει ελληνικά ομόλογα μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QΕ), ελπίζοντας σε έξοδο της χώρας στις αγορές.

Οι Ευρωπαίοι δανειστές δέχονται να διευκρινίσουν κάποια από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, π.χ. επιμήκυνση των λήξεων, όπως καταγράφτηκε στα πρακτικά του Eurogroup της 22ας Μαΐου. Ομως, το ΔΝΤ δεν θεωρεί πως είναι αρκετά για να διασφαλίσουν την φερεγγυότητα του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με την επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, το ΔΝΤ είναι διατεθειμένο να εγκρίνει επι της αρχής ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα χωρίς χρηματοδότηση μέχρις ότου συμφωνηθούν μέτρα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που θα διασφαλίζουν την φερεγγυότητα του ελληνικού χρέους.

Η πρόταση, η οποία είχε απορριφθεί από την ελληνική πλευρά στο τελευταίο Eurogroup, μπορεί να γίνει αποδεκτή από το Eurogroup της 15ης Ιουνίου σύμφωνα με δημοσιεύματα στο ξένο Τύπο.

Προς την ίδια κατεύθυνση έδειξε ο επικεφαλής του EwG κ. Βιζερ σε σημερινή του συνέντευξη προς αυστριακές εφημερίδες, εκτιμώντας ότι οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία την ερχόμενη εβδομάδα είναι «πάνω από 95%».

Σύμφωνα με τον κ. Βίζερ, το ΔΝΤ θα συναινέσει επί της αρχής στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς ωστόσο να προβεί σε εκταμιεύσεις χρημάτων εάν δεν έχει προηγηθεί μια κοινή έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο αρμόδιος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ότι το Eurogroup μπορεί να φθάσει σε συμφωνία στις 15 Ιουνίου. “Η Κομισιόν κι εγώ θα θέλαμε να βλέπαμε πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους,” σχολίασε στο Twitter.

«Είναι καιρός να προχωρήσουμε στην εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Είναι σημαντικό να κλείσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση και να προχωρήσουμε με την εκταμίευση της επόμενης δόσης για να δείξουμε ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι σε τροχιά και ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει», συμπλήρωσε ο κ. Ντομπρόβσκις.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ, τον Γερμανό ομόλογό του κ. Σόιμπλε και τον Ιταλό κ. Παντοάν, κάλεσε μέσω του Twitter σε κινητοποίηση για μια λύση στο θέμα της Ελλάδας στο Eurogroup της 15ης Ιουλίου.

«Συνάντηση με Γ. Ντάισελμπλουμ για το επόμενο Eurogroup στις 15 Ιουνίου. Έως τότε κινητοποίηση για μια από κοινού εργασία, για μια λύση για την Ελλάδα,» έγραψε ο κ. Λεμέρ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος