Σε φάση προετοιμασίας για τη νέα αξιολόγηση βρίσκεται η Αθήνα, καθώς στα τέλη του μήνα ή στις αρχές Σεπτεμβρίου θα γίνει μία πρώτη επαφή της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους εκπροσώπους των θεσμών για τον καθορισμό του χρονοδιαγράμματος και την κατάρτιση του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού. Εμμένει στο αίτημα της για εκλογές η ΝΔ.

Υλοποίηση προαπαιτουμένων

Η τρίτη αξιολόγηση θα αρχίσει μετά τις γερμανικές εκλογές και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, με την κυβέρνηση να στοχεύει στην υλοποίηση των 90 από τα 113 συνολικά προαπαιτούμενα που απομένουν έως το τέλος του προγράμματος.

Τα κυβερνητικά στελέχη θεωρούν πως ο στόχος είναι εφικτός, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν τα «αγκάθια» των κοινωνικών επιδομάτων και της υλοποίησης των διατάξεων για το Δημόσιο, όπως για την αξιολόγηση και την κινητικότητα.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το πόσο γρήγορα θα κλείσει η τρίτη αξιολόγηση εξαρτάται και από τη στάση που θα κρατήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αν και εκτιμάται ότι δεν θα προβάλει τώρα τις ενστάσεις του για το δημοσιονομικό κενό που «βλέπει» το 2018.

Μοναδική προτεραιότητα είναι η προετοιμασία του εδάφους για μία καθαρή έξοδο από το μνημόνιο τον επόμενο Αύγουστο, χωρίς νέες επιβαρύνσεις, τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Η χώρα χρειάζεται μια νέα πολιτική, πρέπει να γίνουν εκλογές, λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση.

«Το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι “όλα πάνε καλά και σε λίγο βγαίνουμε από τα μνημόνια” έχει προ πολλού καταρρεύσει. Η χώρα έχει δεσμευτεί, για πολλά χρόνια, σε διαρκή λιτότητα. Η πραγματική οικονομία στενάζει με υψηλούς φόρους και οι πολίτες θα υποστούν νέες μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις τους», σημειώνει στην «Ελευθερία του Τύπου» της Κυριακής ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Η Νέα Δημοκρατία επιμένει στο αίτημα της πολιτικής αλλαγής, γιατί είναι μια αναγκαιότητα για τον τόπο και είναι ικανή να το εκφράσει όποτε και αν αποφασίσει ο κ. Τσίπρας να κατέλθει στο στίβο των εκλογών», αναφέρει στις «Ειδήσεις Σαββατοκύριακο» ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Πλακιωτάκης.

Η κυβέρνηση τονίζει ότι ισχυρό όπλο για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας θα αποτελέσει η προσέλκυση επενδύσεων, με τον υπουργό Οικονομίας να εκφράζει την αισιοδοξία του για το θέμα.

«Οι ξένες άμεσες επενδύσεις εφέτος σε σχέση με πέρυσι έχουν τριπλασιαστεί σε ετήσια βάση. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές έχουν παρατηρήσει ότι υπάρχουν ευκαιρίες, η χώρα έχει πολιτική και δημοσιονομική σταθερότητα, υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις, το ενδεχόμενο Grexit έχει εξαλειφθεί και διαθέτουμε εργατικό δυναμικό το οποίο είναι και οικονομικά προσιτό και εξειδικευμένο», υπογραμμίζει στην εφημερίδα Documento ο Δ. Παπαδημητρίου.

Πηγές: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: