Ρέγκλινγκ: H Ευρωζώνη μοιάζει να χάνει την δυναμική της

Υπάρχει ευρεία στήριξη στην προσπάθεια εμβάθυνσης της Ευρωζώνης αλλά φαίνεται πως χάνουμε δυναμική σε σύγκριση με τον περασμένο Δεκέμβριο αντί να την εκμεταλλευθούμε τόνισε o Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM, μιλώντας σε συνέδριο του Euro 50 Group. Ο ίδιος προειδοποίησε για πολιτική αδράνεια.

Αναφερόμενος στον ρόλο του ESM, που προχώρησε σε εκδόσεις ομολόγων μαζί με το EFSF, συνολικού ύψους 61 δισ. ευρώ το 2017, ο Ρέγκλινγκ εκτίμησε ότι ενισχύεται ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο με τον ρόλο του ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ συνεισέφερε το ένα-τρίτο των δανείων διάσωσης στο πρώτο ελληνικό πρόγραμμα, το ένα-δέκατο στο δεύτερο πρόγραμμα και καθόλου στο τρίτο πρόγραμμα, τόνισε. Ο ίδιος ανέφερε ότι η Ευρώπη ίσως δεν μπορεί να βασίζεται στο ΔΝΤ στον ίδιο βαθμό όπως στο παρελθόν, συμπληρώνοντας ότι μη ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του ΔΝΤ επικρίνουν την πολιτική της δραστηριοποίησης στην Ευρώπη.

Αναφερόμενος στη μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (ΕΝΤ), ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι δεν έχει στόχο να πάρει αρμοδιότητες που έχει σήμερα η Κομισιόν.

Ο ESM θα μπορούσε να στηρίξει το Single Resolution Fund (SRF) μέσω πιστωτικών γραμμών και να προσφέρει περιορισμένη βοήθεια για τον σκοπό της μακροοικονομικής σταθεροποίησης. Πιο βραχυπρόθεσμα δάνεια θα μπορούσαν να αποπληρωθούν εντός του οικονομικού κύκλου με πιο ελαφρείς όρους απ’ ότι ένα κανονικό πρόγραμμα ώστε να αντιμετωπιστούν μικρές κρίσεις και να αποτραπούν μεγαλύτερες, τόνισε.

Ενα νέο έργο που θα μπορούσε να εκτελέσει ο ESM είναι να αναλάβει την διαχείριση του πλαισίου αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέος ώστε να καταστήσει τις συνομιλίες με τους ιδιώτες πιο προβλέψιμες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος