Ρέγκλινγκ σε Economist: Το “βάρος” πέφτει στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Το “βάρος” των προσπαθειών για την Ελλάδα πέφτει τώρα στην ελάφρυνση του χρέους και όχι τόσο στην εκπλήρωση των προαπαιτουμένων, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι η πρόοδος που έχει σημειώσει η ελληνική κυβέρνηση για την υλοποίηση των προαπαιτουμένων είναι πολύ σημαντική.

Όσον αφορά το μείγμα των μέτρων για το δανειακό προφίλ της χώρας μετά τον Αύγουστο, ο επικεφαλής του ESM ανέφερε ότι αυτό θα αποφασιστεί στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, ωστόσο, δεν είναι δυνατό να προβλεφθούν σε αυτό το στάδιο όλες οι παράμετροι για τα μακροπρόθεσμα μέτρα.

Όπως σημείωσε, ο ESM θα βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας μέχρι να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της.

Για τις ελληνικές τράπεζες, ο κ. Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι η ρευστότητα έχει βελτιωθεί, γεγονός που αποτυπώνεται και στη μείωση της εξάρτησης από τον δανεισμό του ELA κάτω από τα 10 δισ. ευρώ, ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν για τον κλάδο.

Επίσης, αναγνώρισε τις προσπάθειες των τραπεζών για επιστροφή στην κανονικότητα, μεταξύ άλλων, με πώληση πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο επικεφαλής του ESM υπογράμμισε ότι το βάρος των “κόκκινων” δανείων εξακολουθεί να είναι σημαντικό για τα πιστωτικά ιδρύματα και θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα (35%) στο τέλος του 2019, δηλαδή το διάστημα για το οποίο οι συστημικές τράπεζες έχουν καταρτίσει σχέδιο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πάντως, εξέφρασε την άποψη ότι οι στόχοι των τραπεζών για μείωση των επισφαλειών, σε συνεννόηση με τον SSM, θα εκπληρωθούν “και με το παραπάνω”.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος