ΣΕB: Η ελληνική παραγωγή μπορεί να υποκαταστήσει τις εισαγωγές

Η Ελλάδα θα μπορούσε να παράγει περισσότερα, με μια οικονομία που θα γίνεται πιο εξωστρεφής, και θα διαθέτει παραγωγικές μονάδες που όχι μόνο εξάγουν, αλλά υποκαθιστούν και εισαγωγές τονίζει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του.

Στο εβδομαδιαίο δελτίο, ο ΣΕΒ επισημαίνει μεταξύ άλλων:

O βαθμός ενσωμάτωσης μιας χώρας στην παγκόσμια αγορά αντανακλάται εν μέρει και στη συμμετοχή μιας χώρας σε διεθνείς αλυσίδες αξίας. Ο ΟΟΣΑ δημοσιεύει στοιχεία για τη διείσδυση μιας χώρας, και των κλάδων
οικονομικής της δραστηριότητας, σε διεθνείς αλυσίδες αξίας.

Μια ενδιαφέρουσα διάσταση του θέματος είναι η σύνθεση των ελληνικών εξαγωγών μεταξύ τελικών και ενδιάμεσων προϊόντων και υπηρεσιών. Το 2011, μόνο το 47% (51% το 2005) των εξαγωγών μας είναι τελικά
προϊόντα, καταναλώνονται δηλαδή αυτούσια από τις χώρες που τα εισάγουν, ενώ τα υπόλοιπα «εισέρχονται» στην παραγωγική τους διαδικασία. Στη μεταποίηση χωρίς πετρελαιοειδή, το ποσοστό τελικών προϊόντων είναι 38% (50% το 2005, Δ01), ενώ το ποσοστό των εξαγόμενων ενδιάμεσων προϊόντων στην ελληνική μεταποίηση χωρίς πετρελαιοειδή είναι μεγαλύτερο από ό,τι σε άλλες χώρες.

Στην γεωργία, κτηνοτροφία κλπ. οι εξαγωγές προϊόντων για τελική κατανάλωση ανέρχονται σε 44% (44% το 2005), ενώ τα υπόλοιπα «μεταποιούνται» στο εξωτερικό (με κλασσική περίπτωση το ελληνικό ελαιόλαδο, που εξάγεται στην Ιταλία, καθώς και ο καπνός και το βαμβάκι που εξάγονται κατά κανόνα για μεταποίηση στο εξωτερικό). Σημειώνεται ότι στη γεωργία, το ποσοστό των εξαγόμενων τελικών προϊόντων είναι μικρότερο από άλλες νοτιοευρωπαϊκές χώρες, ένδειξη ότι οι ελληνικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων δεν καταναλώνονται αυτούσιες αλλά ενσωματώνονται σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλες χώρες στη μεταποίηση των χωρών που τα εισάγουν.

Η όλη συζήτηση για μια αλλαγή του παραγωγικού προτύπου προς εξωστρεφείς δραστηριότητες περιλαμβάνει εξ ανάγκης και τη δυνατότητα σύστασης παραγωγικών μονάδων που «μεταποιούν» τα ενδιάμεσα αυτά αγαθά έτσι ώστε να δημιουργείται πολύ μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία (δηλαδή εισοδήματα) στην Ελλάδα. Η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να υποβοηθηθεί και με την είσοδο ξένων επενδύσεων, που θα ενδιαφέρονται για τη μεταποίηση αυτών των ενδιάμεσων προϊόντων που μέχρι σήμερα, κατά κύριο λόγο, εξάγονται σε τρίτες χώρες και ενσωματώνονται στην εγχώρια παραγωγή και τις εξαγωγές τελικών προϊόντων των χωρών αυτών.

Στον τομέα των εισαγωγών, έχει ενδιαφέρον να αναφερθεί ότι η χώρα (το 2011) εισάγει USD 35 δισ.
μεταποιημένα προϊόντα, (εκ των οποίων USD 14 δισ. είναι τελικά προϊόντα), όταν η αντίστοιχη ελληνική
παραγωγή ανέρχεται σε USD 66 δισ. (εκ των οποίων εξάγονται USD 18 δισ.). Αντίστοιχα στη γεωργία,
κτηνοτροφία κλπ. οι εισαγωγές ανέρχονται σε USD 2 δισ. (εκ των οποίων USD 1 δισ. σε τελικά προϊόντα),
όταν η ελληνική παραγωγή διαμορφώνεται σε USD 17 δισ. (εκ των οποίων εξάγονται USD 2,5 δισ.)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος