Το Euroworking Group (EwG) επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα και ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση της υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ στο δεύτερο μισό του Μαρτίου τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, σε ανακοίνωσή του.

«Ενημερώθηκα ότι το EwG επιβεβαίωσε πως όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις της γ’ αξιολόγησης έχουν ολοκληρωθεί,» αναφέρει ο Σεντένο.

«Η πλήρης εφαρμογή των προαπαιτούμενων επιβεβαιώνει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα και τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας. Το συμβούλιο των διευθυντών του ESM αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος του ESM, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών των εθνικών κοινοβουλίων. Αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ στο δεύτερο μισό του Μαρτίου,» τόνισε.

«Τώρα μπαίνουμε στον τελικό γύρο του ελληνικού προγράμματος. Η δ’ και τελευταία αξιολόγηση είναι σε εξέλιξη καθώς και η τεχνική δουλειά για τα πιθανά νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους,» συμπλήρωσε.

«Η Ελλάδα έχει ξεκινήσει την επιστροφή της στις αγορές για χρηματοδότηση και η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται σε μια μακροπρόθεσμη πολιτική ανάπτυξης που θα είναι κρίσιμη στον καθορισμό του πλαισίου μετά το πρόγραμμα«, ανέφερε.

«Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει επι ίσοις όροις με τους Ευρωπαίους εταίρους της και να αφήσει τις μέρες της κρίσης πίσω της,» κατέληξε.

To υπουργείο Οικονομικών για το EwG

Τελείωσε προ ολίγου η συνεδρίαση του Euroworking Group, όπου συζητήθηκε η νέα Έκθεση Συμμόρφωσης, σύμφωνα με την οποία ολοκληρώθηκε και τυπικά η τρίτη αξιολόγηση ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Η εκταμίευση της πρώτης δόσης των 5,7 δισ. ευρώ θα γίνει αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών στα εθνικά κοινοβούλια των χωρών-μελών της ευρωζώνης που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου 2018.

Η συζήτηση η οποία διεξάγεται εδώ και ένα μήνα σε τεχνικό επίπεδο για την παραμετροποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων του χρέους έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος

Επίσης, κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του τοποθέτησης, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, χαιρέτισε την ολοκλήρωση, και τυπικά -όπως είπε- της γ’ αξιολόγησης με την έγκριση της έκθεσης συμμόρφωσης από το EuroWorking Group σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι διαδικασίες εκταμίευσης της δόσης των 5,7 δισ. -συνέχισε- θα ολοκληρωθούν το αργότερο ως τα μέσα Μαρτίου, με τις απαιτούμενες εγκρίσεις από τα εθνικά Κοινοβούλια.

Επίσης χθες ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των συζητήσεων των ελληνικών αρχών με τους θεσμούς που αφορούσε κυρίως οργανωτικά ζητήματα εν όψει της δ’ αξιολόγησης. Και, «συμφωνήθηκε να ακολουθήσουμε ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα με ορόσημο την συνεδρίαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου».

Μοιράσου το άρθρο: