Σόιμπλε: Θα γίνει προσπάθεια να βρεθεί λύση – Επιθυμία για συμφωνία και από Μακρόν

Οι διαφορές παραμένουν με το ΔΝΤ που παραμένει συντηρητικό στις εκτιμήσεις του για την Ελλάδα τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετά την συνάντησή του με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ και πριν από το απογευματινό Eurogroup σύμφωνα με το Ρώυτερς. Ο κ. Σόιμπλε συμπλήρωσε ότι θα γίνει προσπάθεια να βρεθεί λύση για το ελληνικό χρέος. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν επανέλαβε στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι θέλει μια συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ανακοινώθηκε από το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων και από το γραφείο τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού. Την ίδια ώρα ο επίτροπος Μοσκοβισί δηλώνει ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τις προϋποθέσεις της ΕΕ για το έλλειμμα.

Στη συνάντηση Σόιμπλε-Λεμέρ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί στα πλαίσια του οικονομικού προγράμματος είναι αξιοσημείωτες και έχουν στόχο να καταστήσουν την ελληνική οικονομία ανταγωνιστική σύμφωνα με το Ρώυτερς.

Ο κ. Σοιμπλε ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες για νέα μέτρα που θα απαιτούσαν ένα νέο πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι είναι νωρίς να μιλήσει κανείς για ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Από την σκοπιά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών κ. Λεμέρ τόνισε ότι στο σημερινό Eurogroup θα συζητηθούν τεχνικές λύσεις για το ελληνικό χρέος ενώ ανέφερε ότι ο πρόεδρος Μακρόν θέλει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να συσταθεί ομάδα εργασίας που θα καταθέσει τις προτάσεις της για την ενίσχυση της Ευρωζώνης έως τον Ιούλιο.

Επικοινωνία Τσίπρα-Μακρόν

Στην ανάγκη να βρεθεί συνολική λύση για το ελληνικό χρέος προς όφελος της Ελλάδας και της Ευρωζώνης, συμφώνησαν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν νωρίτερα σήμερα. Στο επίκεντρο της συνομιλίας τους βρέθηκε το σημερινό Eurogroup και στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Συμφώνησαν επίσης, να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση και να βρίσκονται σε στενή και συνεχή επικοινωνία.

Γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι είναι προς το συμφέρον του Βερολίνου να μην απομονωθεί στη στάση του για την Ελλάδα και στο θέμα μιας ελάφρυνσης χρέους για την Αθήνα.
Μιλώντας σε τακτική συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ δήλωσε ότι οι θεσμοί όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν απέχουν ιδιαίτερα στην εκτίμησή τους για την Ελλάδα.

«Είναι συμφέρον της Γερμανίας να μην απομονωθεί πάρα πολύ…», δήλωσε ο Σέφερ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όλοι επιθυμούν μια λύση «προς το συμφέρον της Ελλάδας», συμπληρώνοντα ότι εναπόκειται στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να βρουν μια λύση κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους στις Βρυξέλλες αργότερα σήμερα.

Τα τρία σενάρια για το ελληνικό χρέος

Τρία σενάρια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έχουν μπει στο τραπέζι ενόψει του Eurogroup σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται επιστολή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προς τους Γερμανούς βουλευτές.

Σύμφωνα με το πρώτο, αισσιόδοξο σενάριο, η Ελλάδα θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,3% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα και τα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι κατά μέσο όρο 2,6% του ΑΕΠ με αποτέλεσμα να υποχωρήσει το χρέος ως ρπος το ΑΕΠ κάτω από το 60% το 2060, σύμφωνα με το έγγραφο.

Στο δεύτερο, απαισιόδοξο, σενάριο, το δημόσιο χρέος θα φτάσει στο 226% του ΑΕΠ το 2060 με την ανάπτυξη να περιορίζεται στο 1% και τα πρωτογενή πλεονάσματα να είναι κατά μέσο όρο 1,5% του ΑΕΠ.

Το τρίτο σενάριο περιλαμβάνει μια μέση λύση.

Μοσκοβισί

Την εκπλήρωση από την Ελλάδα των προϋποθέσεων της ΕΕ για το έλλειμμα, δηλαδή τη μείωσή του κάτω από το 3% του ΑΕΠ ανακοίνωσε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία παρουσίασε τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανά χώρα. Ωστόσο ο Γάλλος επίτροπος διευκρίνισε ότι η επίσημη απόφαση για τη διακοπή της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος θα ληφθεί μόλις επιτευχθεί η συνολική, πολιτική απόφαση για το ελληνικό ζήτημα.

«Η Ελλάδα έφερε το έλλειμμά της κάτω από το 3% το 2016 και το 2017, όπως επιβάλλουν οι κανόνες. Αυτά είναι καλά νέα» είπε ο Π. Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, θα συζητηθεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η πορεία του χρέους σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο. «Ελπίζω με θετικό τρόπο» είπε ο Γάλλος επίτροπος, επισημαίνοντας ότι «μετά από όσα έγιναν από την πλευρά των ελληνικών αρχών, του ελληνικού λαού και του ελληνικού κοινοβουλίου είναι ώρα και οι εταίροι της Ελλάδας να αναλάβουν την ευθύνη τους».

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, ανέφερε πως με δεδομένο ότι οι εν εξελίξει διαβουλεύσεις, συμπεριλαμβανομένου του χρέους θα έχουν επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας, «η επίσημη απόφαση για την κατάργηση της διαδικασίας (σ.σ. υπερβολικού ελλείμματος) θα ληφθεί μόλις διευκρινιστούν οι υπόλοιπες πτυχές».
«Ήδη μπορούμε να πούμε όμως πως βρισκόμαστε σε αυτόν το δρόμο» σημείωσε και ξεκαθάρισε ότι «οι προϋποθέσεις από το Σύμφωνο Σταθερότητας έχουν πλέον εκπληρωθεί από την Ελλάδα».

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετική είδηση: Στις 4 στο Eurogroup με στόχο το τελευταίο μονοπάτι της συνολικής συμφωνίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος