Το ΔΝΤ είναι απαραίτητο στο ελληνικό πρόγραμμα για την τεχνογνωσία και την ανεξαρτησία του αλλά η Ευρώπη μπορεί να βρει τα λεφτά που θα έβαζε to Ταμείο από τις αγορές μέσω του ESM δήλωσε ο Κάρστεν Σνάιντερ, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD), στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung (SZ)μεταδίδει η Deutsche Welle.

«Χρειαζόμαστε το ΔΝΤ για τις εκτιμήσεις του και την ανεξαρτησία του αλλά όχι ως δανειστή. Σαν Ευρωπαίοι που διαθέτουν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, είμαστε σε θέση να βρούμε κεφάλαια στην αγορά κεφαλαίων. Το τρέχον πρόγραμμα μπορεί να χρηματοδοτηθεί και χωρίς το ΔΝΤ,,» τόνισε ο Σνάιντερ που έχει εμπειρία στα σχέδια διάσωσης της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, ο Σνάιντερ τονίζει πως η συμμετοχή του ΔΝΤ ήταν επιθυμία της Χριστιανικής Ένωσης ενώ το SPD δεν την συμμερίστηκε.

Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μίλησε για πρώτη φορά στην SZ για το ενδεχόμενο βοήθειας προς την Ελλάδα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

«Οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να βρουν την δική τους λύση μέσα στην Ευρωζώνη» είχε δηλώσει ο Σόιμπλε με τον ESM να επιφορτίζεται τον ρόλο του ΔΝΤ. «Αυτό όμως θα ήταν κάτι τελείως διαφορετικό και θα έπρεπε προηγουμένως να εγκριθεί από το γερμανικό κοινοβούλιο«.

Ο Σνάιντερ δήλωσε πως «δεν είναι βέβαιος, εάν ο υπουργός Οικονομικών συζήτησε το θέμα προηγουμένως με την Καγκελάριο«. Θα ήταν το τέταρτο πρόγραμμα για την Ελλάδα «ο αριθμός των διαφωνούντων στην Χριστιανική Ένωση ήταν ήδη μεγάλος την τελευταία φορά».

Με το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας ασχολείται επίσης η ηλεκτρονική σελίδα της Welt.

«Δεν σχεδιάζουμε χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ», τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι που επικαλείται η Welt. «Αλλά σε περίπτωση που το ΔΝΤ δεν θα συμμετείχε πλέον, το σημερινό πρόγραμμα θα τελείωνε. Θα έπρεπε να διαπραγματευθούμε ένα καινούργιο πρόγραμμα αλλά μόνο με τον ESM. Η υπόλοιπη τρόικα μόνη της δεν θα ήταν αξιόπιστη. Η γερμανική βουλή θα έπρεπε να ψηφίσει».

Η Welt συμπληρώνει ότι το χειρότερο για την Άνγκελα Μέρκελ, τον Σόιμπλε και τη Χριστιανική Ένωση είναι ότι το φθινόπωρο θα γίνουν εκλογές.

Ένα πρόγραμμα βοήθειας χωρίς το ΔΝΤ θα έπρεπε προηγουμένως να περάσει από το κοινοβούλιο και από μια απρόθυμη κοινοβουλευτική ομάδα της Χριστιανικής Ένωσης και κάτι τέτοιο θα ήταν βούτυρο στο ψωμί του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Το τελευταίο επέκρινε τη βοήθεια προς την Ελλάδα απο την αρχή ως παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων.

Η Μέρκελ και ο Σόιμπλε θα έπρεπε σε περίπτωση οριστικής άρνησης του ΔΝΤ να προχωρήσουν σε μια ψηφοφορία για ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα όσο το δυνατόν μακρύτερα από τις εκλογές, τονίζει η Welt σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Kάτι τέτοιο θα ήταν και ήττα και νίκη μαζί για τον κ. Σόιμπλε διότι στην αρχή της κρίσης δεν ήθελε τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν ήθελε την εξάρτηση από το ΔΝΤ. Οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να συστήσουν το δικό τους Ευρωπαϊκό Ταμείο, είχε πει τότε στην Welt.

«Τώρα φαίνεται να υλοποιούνται οι τότε σκέψεις του,» συμπληρώνει η τελευταία.

Μοιράσου το άρθρο: