Spiegel: Ζήτημα εγγυήσεων για τα δάνεια προς την Ελλάδα θέτει Βαυαρός υπουργός

Οι μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να αποδίδουν ενώ τo Grexit δεν βρίσκεται στην ημερησία διάταξη τονίζει ο Βαυαρός υπουργός Οικονομικών Μάρκους Σεντερ στο Spiegel, όμως θέτει ζήτημα καταβολής εγγυήσεων από την Ελλάδα για τα δάνεια που λαμβάνει σύμφωνα με το Spiegel αναμεταδίδει η Deutsche Welle (DW). Στις διαφορές μεταξύ της κ. Μέρκελ και του κ. Μακρόν στο θέμα της αντιμετώπισης της Ελλάδας εστιάζει η εφημερίδα Taz.

Μετά από τη συνάντηση Σέντερ – Τσακαλώτου στην Αθήνα, ο Bαυαρός υπουργός δήλωσε στο Spiegel ότι “το Grexit δεν βρίσκεται πια στην ημερήσια διάταξη“.

Αιτιολογώντας την αλλαγή στάσης του ο κ. Σέντερ είπε: “Η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί σήμερα διαφορετική πορεία από εκείνη που ακολουθούσε το 2015 επί Γιάνη Βαρουφάκη. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προέρχεται και αυτός βέβαια από έναν διαφορετικό πολιτικό χώρο, προσπαθεί ωστόσο να διεξάγει σωστές διαπραγματεύσεις“.

Εκτός αυτού ο κ. Σέντερ εμφανίστηκε στις δηλώσεις του πεπεισμένος ότι οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να αποδίδουν. Κατά συνέπεια “θα ήταν λάθος να ξεριζώσεις ένα φυτό που μόλις άρχισε να φυτρώνει“, μεταδίδει η DW.

Επιπλέον δεν υπάρχει σήμερα ένα σοβαρό σχέδιο για ένα Grexit, συνέχισε ο Γερμανός υπουργός, για να προσθέσει: “Με τη διαδικασία του Brexit διαπιστώνουμε πόσο δύσκολη θα ήταν μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ“.

Ομως, ο Μάρκους Σέντερ θέτει εκ νέου ζήτημα καταβολής εγγυήσεων από την Ελλάδα για τις πιστώσεις που λαμβάνει. Ο Bαυαρός υπουργός επικαλέστηκε το παράδειγμα της Φινλανδίας, η οποία ήδη το 2012 ζήτησε εγγυήσεις από την Ελλάδα για να συμμετάσχει στο δεύτερο πρόγραμμα στήριξης.

Είδαμε ότι η διαδικασία αυτή λειτούργησε“, κατέληξε ο Μ. Σέντερ».

Απο την σκοπιά της, η εφημερίδα Τaz εστιάζει στις διαφορές μεταξύ της καγκελαρίου Μέρκελ και του νέου Γάλλου προέδρου Μακρόν αναφερόμενη και στην αντιμετώπιση της Ελλάδας σε άρθρο με τίτλο «Ελπίδα της Ευρώπης – Αντίπαλος της Μέρκελ» μεταδίδει η DW:

«Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας επιθυμεί τον εκδημοκρατισμό της Ευρωζώνης και ζητά νέες ιδέες για την μεταρρύθμιση της ΕΕ. Όμως για την Α. Μέρκελ και τον Β. Σόιμπλε ο ανταγωνισμός είναι σημαντικότερος από την αλληλεγγύη. (..) Πολλές φορές η καγκελάριος έχει ασκήσει βέτο στην αναδιάρθρωση της Ευρωζώνης. Και τίποτα δεν παραπέμπει σε αλλαγή της στάσης σε καιρό προεκλογικού αγώνα.

Ως υπουργός Οικονομίας ο Εμμανουελ Μακρόν είχε αντιταχθεί σε μια αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ.

Από την πλευρά της η Ανγκελα Μέρκελ άφηνε για μεγάλο διάστημα τον κ. Σόιμπλε να απειλεί με Grexit. Ακόμα και σήμερα ο γερμανός υπουργός εμφανίζεται ως σκληροπυρηνικός. Επιθυμεί την ίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, το οποίο να διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται σε καθεστώς λιτότητας για πολλά ακόμα χρόνια.

Ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε θέλει να επιβάλλει ελέγχους και στη Γαλλία. Όλα αυτά είναι ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που επιθυμεί ο Μακρόν, του οποίου τις επικρίσεις για τα πλεονάσματα του γερμανικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ούτε που θέλει να ακούει ο κ. Σόιμπλε. Κι ας είναι γνωστό ότι τα γερμανικά πλεονάσματα συμβάλλουν στα γαλλικά ελλείμματα με αποτέλεσμα να εντείνονται οι ανισότητες».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος