Ένα όνειρο ζωής για τους κατοίκους της περιοχής των Θερμών, αλλά και προσπάθειες πολλών ετών της δημοτικής αρχής Βισαλτίας και του Αστικού Συνεταιρισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων έγινε πραγματικότητα με την παραχώρηση χρήσης των ιαματικών πηγών από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου στο Δήμο Βισαλτίας, γεγονός που και επισήμως ανακοινώθηκε σήμερα από τον Υφυπουργό  Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργο Πιτσιόρλα. Πρόκειται για την μίσθωση 12 στρεμμάτων (σε σύνολο 126) του ακινήτου Ιαματικές Πηγές Θερμών για 25 χρόνια – με προοπτική ανανέωσης- στο Δήμο της περιοχής ώστε μέσω επενδυτικών προτάσεων που αναμένεται να κατατεθούν από ιδιώτες να ξεκινήσει η ανακαίνιση και ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων εγκαταστάσεων που υπολειτουργούν εδώ  και χρόνια.

«Πρόκειται μια σημαντική πρωτοβουλία που  δείχνει τη διάθεση  της τοπικής αρχής να λειτουργήσει με αναπτυξιακή λογική για την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων της περιοχής της . Είναι αυτό που χρειάζεται ο τόπος μας σήμερα» δήλωσε από τη Νιγρίτα ο κ. Πιτσιόρλας εξαίροντας τη δημοτική αρχή Βισαλτίας για την προσπάθειά της στην αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου της περιοχής. Χαρακτήρισε «στοίχημα» ανάπτυξης για την περιοχή την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών, τονίζοντας πως η ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού της χώρας θα πρέπει ν’ αποτελέσει προτεραιότητα, αν αναλογιστεί κανείς ότι 25.000.000 Ευρωπαίοι πολίτες επισκέπτονται ετησίως με έξοδα των ασφαλιστικών τους ταμείων κάποια  λουτρόπολη της Ευρώπης. «Είναι καιρός στις επιλογές τους να μπουν και ελληνικές λουτροπόλεις» υπογράμμισε χαρακτηριστικά, τονίζοντας παράλληλα και την αναγκαιότητα αξιοποίησης της γεωθερμίας στην αγροτική παραγωγή.


«
Πολύπαθο εγχείρημα η αξιοποίηση»

«Η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών Θερμών αποτελεί πολύπαθο εγχείρημα που φαίνεται ότι φτάνει στο τέλος του» δήλωσε η Υφυπουργός Μακεδονίας –Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, για την παραχώρηση των ιαματικών πηγών στο Δήμο Βισαλτίας. «Αποδεικνύεται ότι η  καλή συνεργασία κράτους-τοπικής αυτοδιοίκησης –πολιτών μπορεί να παράγει αποτελέσματα τα οποία βοηθούν τις τοπικές κοινωνίες και την ανάπτυξη, δημιουργώντας θέσεις εργασίας που είναι το ζητούμενο στην εποχή μας».

«Μια μεγάλη προσπάθεια φτάνει στο τέλος της»

«Μια μεγάλη προσπάθεια που ξεκινήσαμε με τον Συνεταιρισμό φτάνει στο τέλος της με ζητούμενο την ανάπτυξη του τεράστιου γεωθερμικού μας πλούτου. Ο Υφυπουργός ως Πρόεδρος τότε της ΕΤΑΔ ήταν από τους πρώτους που πίστεψε σε μας και στήριξε την προσπάθειά μας. Πρώτος στόχος αποτελεί η  ανακαίνιση και ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων και συνεχίζουμε να διεκδικούμε και την παραχώρηση του συνόλου των στρεμμάτων, ώστε να μιλάμε για ολοκληρωμένη ανάπτυξη, με την κατασκευή εγκαταστάσεων άθλησης και ψυχαγωγίας» δήλωσε η Δήμαρχος Βισαλτίας Αγνή Δουβίτσα. Οσονούπω αναμένεται και  η υπογραφή της σχετικής σύμβασης παραχώρησης της χρήσης των ιαματικών πηγών στο Δήμο Βισαλτίας , για ν’ ακολουθήσει η προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος επενδυτών και η υπομίσθωση των εκτάσεων .

«Τα λουτρά είχαν 25.000 λούσεις ετησίως»

«Μετά από 6 χρόνια φτάνουμε στο τέλος της προσπάθειας που ξεκινήσαμε, από την ίδρυση του Συνεταιρισμού. Ένας πόθος της τοπικής κοινωνίας επιτέλους ικανοποιείται. Εκεί που περιμέναμε τόσα χρόνια τους «πρίγκιπες»,  τις « πριγκίπισσες»  και τους « Άραβες» που μας είχαν υποσχεθεί, πλέον εμείς είμαστε υπεύθυνοι για την πορεία αυτού του τόπου» υποστήριξε το μέλος του Αστικού Συνεταιρισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Αξιοποίησης Φυσικών Βισαλτίας Πόρων Αναστάσιος Λυμπούδης.«Τη δεκαετία του ‘60 και του ‘70 η περιοχή αυτή έσφυζε από κίνηση. Τα λουτρά είχαν τον χρόνο 25.000 λούσεις, που σημαίνει 25.000 άτομα επισκεπτόταν την περιοχή μας. Οι παρούσες εγκαταστάσεις δεν μπορούν να προσελκύσουν επισκέπτες» δήλωσε χαρακτηριστικά, αποκαλύπτοντας πως πρόθεση του Αστικού Συνεταιρισμού Τουριστικής Ανάπτυξης είναι καταθέσει σχετική επενδυτική πρόταση όταν ο Δήμος προχωρήσει σε πρόσκληση ενδιαφέροντος.

«Η μετατροπή του στρατοπέδου «Γιαννοπούλου» (563) που εδρεύει στα Θερμά σε Κέντρου Αποκαστάστασης Απωλειών Υγείας όπου οι στρατιωτικοί και οι οικογένειές τους, οι απόστρατοι με τις οικογένειές τους και λοιποί δικαιούχοι θα μπορούν να κάνουν χρήση των εγκαταστάσεων και να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες θερμαλιστικού τουρισμού αποτελεί στόχο μας» υποστήριξε από την πλευρά του ο  Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Θερμών Σωτήρης Σωτηριάδης, όπως επίσης και η δημιουργία πρότυπου εκπαιδευτικού και επιδεικτικού αγροκτήματος εφαρμογών γεωθερμίας του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», αξιοποιώντας την υπάρχουσα γεωθερμική ενέργεια.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Δήμο Βισαλτίας ο Υφυπουργός ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις των ιαματικών πηγών (στο υδροθεραπευτήριο και στον ξενώνα), ενώ είχε συναντήσεις με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπροσώπους φορέων και κατοίκους της περιοχής, κατά τη διάρκεια των οποίων ενημερώθηκες για τα επενδυτικά τους σχέδια, αλλά και για την ποιότητα του νερού. Το νερό των ιαματικών πηγών ενδείκνυται ιδιαίτερα για νοσήματα του γαστρεντερικού συστήματος και για χρόνιες ρευματοπάθειες.

Μοιράσου το άρθρο: