Η Ελλάδα έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη της συνεργασίας και των συνεργιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με στόχο η περιοχή να καθιερωθεί ως περιφερειακή αγορά φυσικού αερίου για την κάλυψη των αναγκών και την διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Μιλώντας σήμερα το πρωί στο EU-Eurasia-China Business Summit του Economist, ο κ. Σταθάκης ανέπτυξε τη στρατηγική του ΥΠΕΝ προκειμένου η Ελλάδα να ενισχύσει τη θέση της στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου και να προωθήσει περαιτέρω τη συνεργασία με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Ο ίδιος μίλησε για τέσσερις πυλώνες, την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της χονδρικής και της λιανικής αγοράς, την ανάδειξη της χώρας σε διαμετακομιστικό κόμβο στο πλαίσιο του Νότιου και του Νοτιοανατολικού Διαδρόμου, τη δημιουργία πολλαπλών εισόδων για την επέκταση της Βαλκανικής αγοράς LNG, καθώς και την ενδυνάμωση της προοπτικής να μετατραπεί η χώρα σε παραγωγό υδρογονανθράκων.

Ο υπουργός τόνισε πως, εντός του 2018 θα ξεκινήσει η κατασκευή του IGB με την λειτουργία του να τοποθετείται το 2020, μαζί με τον TAP.

Στα τέλη του έτους θα υπογραφεί στην Κύπρο Διακυβερνητική Συμφωνία μεταξύ Ελλάδος, Ιταλίας, Κύπρου και Ισραήλ, που θα αποτελέσει αποφασιστικό βήμα για την επενδυτική ωρίμανση του EastMed, συμπλήρωσε.

Άνοιξε, επίσης, ο διάλογος για μια δεύτερη νότια όδευση, η οποία είναι ευπρόσδεκτη, με αδιαπραγμάτευτη, ωστόσο, θέση ότι μεγάλα επενδυτικά σχέδια μεταφοράς φυσικού αερίου πρέπει να λύνονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με γνώμονα το Γ’ Ενεργειακό Πακέτο και ίδιους κανόνες τονίζεται στην ανακοίνωση.

Για τη Ρεβυθούσα ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι η β’ αναβάθμιση της θα ολοκληρωθεί την Άνοιξη του 2018, ενώ για την προώθηση της κατασκευής του τέρμιναλ LNG στην Αλεξανδρούπολη προανήγγειλε θετικά μηνύματα, σύντομα, για την επέκταση του επενδυτικού σχήματος.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου τόνισε ότι επιδίωξη είναι η διεύρυνση της, χωρίς να απειληθεί η ασφάλεια του εφοδιασμού, με τη ΔΕΠΑ να παραμένει στρατηγικός παίκτης της αγοράς και πυλώνας του Συστήματος.

Σε ό,τι αφορά τους υδρογονάνθρακες, ανέφερε ότι αναμένεται η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης των δύο νέων διεθνών διαγωνισμών για την Κρήτη και το Ιόνιο, θα επαναπροκηρυχθούν με νέα διάσταση και δομή οι 17 περιοχές, για τις οποίες δεν είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον στην προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία και θα έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη του έτους ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου, όπως και η ενίσχυση του ρόλου της ΕΔΕΥ σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

Μοιράσου το άρθρο: