Η ανεργία κάτω από το 20%, για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια(video)

Η αυξημένη τουριστική κίνηση συμβάλει ουσιαστικά στην αύξηση των θέσεων εργασίας και τη μείωση της ανεργίας,  η οποία  έπεσε κάτω απο το  20% , για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια. Σε 19,5% ανήλθε το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Μάιο του 2018 έναντι του αναθεωρημένου προς τα πάνω 21,7% τον Μάιο του 2017 και του αναθεωρημένου προς τα κάτω 20% τον Απρίλιο του 2018.

Το σύνολο των απασχολούμενων κατά τον Μάιο του 2018 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.824.393 άτομα.
Οι άνεργοι ανήλθαν σε 924.941 άτομα ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.230.269 άτομα.

Οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 70.052 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2017 (αύξηση 1,9%) και κατά 48.884 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2018 (αύξηση 1,3%).

Οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 113.718 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2017 (μείωση 10,9%) και κατά 18.029 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2018 (μείωση 1,9%).

Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, αυξήθηκαν κατά 7.263 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2017 (αύξηση 0,2%) και μειώθηκαν κατά 34.293 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2018 (μείωση 1,1%).

“Ενθαρρυντική και αισιόδοξη εξέλιξη”

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, με αφορμή την ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για την ανεργία, δήλωσε ότι αποτελεί αναμφίβολα μια ενθαρρυντική και αισιόδοξη εξέλιξη». Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπουργός Εργασίας επισημαίνει ότι το ποσοστό της ανεργίας για πρώτη φορά, μετά τον Σεπτέμβριο του 2011, υποχώρησε κάτω από το 20%, ενώ, ειδικά την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η ανεργία έχει μειωθεί κατά περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες.
«Η προσπάθειά μας για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας με θεσμικές παρεμβάσεις και ελεγκτική δράση, καθώς και τα στοχευμένα προγράμματα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αποδίδουν καρπούς» υποστηρίζει η κ. Αχτσιόγλου, προσθέτοντας ότι, με πλήρη συναίσθηση ότι το μέγεθος της ανεργίας εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα για την ελληνική κοινωνία, με στοχευμένες πολιτικές και αξιοποιώντας κάθε παραγωγική δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας, «συνεχίζουμε την προσπάθεια για την καταπολέμησή της».
Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η επιβολή της νομιμότητας στους χώρους δουλειάς, μπορούν να βελτιώσουν ουσιαστικά τη θέση του κόσμου της εργασίας. «Πάνω σε αυτούς του άξονες συνεχίζουμε το έργο μας στο υπουργείο Εργασίας» τονίζει η κ. Αχτσιόγλου.

Νέα αρχιτεκτονική στο πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία

Εν τω μεταξύ, σε ισχύ τίθεται η υπουργική απόφαση με την οποία ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για την εφαρμογή του προστίμου για την αδήλωτη εργασία.

Συγκεκριμένα, καθορίζονται οι διαδικασίες για την εφαρμογή:

  • Του προστίμου των 10.500 ευρώ για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο.
  • Της υποχρεωτικής αναδρομικής τρίμηνης ασφάλισης του αδήλωτου εργαζόμενου.
  • Της έκπτωσης του προστίμου, εφόσον ο εργοδότης προσλάβει τον αδήλωτο εργαζόμενο με σύμβαση πλήρους εργασίας:

-Για σύμβαση τριών μηνών, το πρόστιμο μειώνεται στις 7.000 ευρώ.
-Για σύμβαση έξι μηνών, το πρόστιμο μειώνεται στις 5.000 ευρώ.
-Για σύμβαση ενός έτους, το πρόστιμο μειώνεται στις 3.000 ευρώ.

  •  Των διαδικασιών αναίρεσης της έκπτωσης σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν διατηρήσει τον ίδιο αριθμό προσωπικού ή μεταβάλλει τους όρους εργασίας του υπάρχοντος προσωπικού.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, «ο Ν. 4554/2018 προβλέπει πως, σε περίπτωση υποτροπής του εργοδότη, η οποία διαπιστώνεται εντός τριών ετών από τον πρώτο έλεγχο, το πρόστιμο των 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο, επιβάλλεται προσαυξημένο κατά 100% για την πρώτη, μετά την αρχική παράβαση και κατά 200% για κάθε μεταγενέστερη παράβαση.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος