Στόχος ο συμβιβασμός ΔΝΤ-Βερολίνου στην Ουάσιγκτον για την ελάφρυνση του χρέους (video)

Με στόχο να προκύψει ένας συμβιβασμός μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Βερολίνου για τον προσδιορισμό των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους,το οικονομικό επιτελείο προσέρχεται στην Ουάσιγκτον. Ολες οι πλευρές θέτουν στο τραπέζι τα διαπραγματευτικά τους όπλα.Η Κομισιόν στηρίζει τις ελληνικές θέσεις και η Λαγκάρντ επιμένει στην ανάγκη για λογικά πλεονάσματα. “Παράθυρο”, να αγοράσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας τα δάνεια που έχει δώσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα άφησε ο Κλάους Ρέγκλινγκ,ενώ και ο Σόϊμπλε,για πρώτη φορά,δεν αποκλείει να γίνει ο ESM, Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Από την Ουάσιγκτον και την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το Ταμείο θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Εκανε μάλιστα ειδική αναφορά στις τελευταίες προβλέψεις του ΔΝΤ, τις έως τώρα όπως είπε, οι οποίες πάντα είναι πιο απαισιόδοξες για να συμπληρώσει ότι οι εκτιμήσεις της Αθήνας αποδεικνύονται πιο ρεαλιστικές. Δήλωσε επίσης ότι είναι πιθανό ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) να μετατραπεί στο ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο βραχυπρόθεσμα. Είπε συγκεκριμένα: «Τα όποια νέα προγράμματα στήριξης κρατών μελών της ευρωζώνης θα πρέπει να συνάπτονται χωρίς τη συμμετοχή του διεθνούς χρηματοοικονομικού οργανισμού και μόνο υπό ευρωπαϊκή αιγίδα”.

Την ίδια ώρα η Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε ρεαλιστικούς στόχους όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα: «Τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα επιβληθούν στην ελληνική οικονομία πρέπει να είναι λογικά. Από αυτά θα εξαρτηθεί η ελάφρυνση χρέους. Για να μπει το ΔΝΤ στο ελληνικό Πρόγραμμα πρέπει να καλύπτονται δυο σκέλη: οι μεταρρυθμίσεις και το χρέος”.

Ο Κλαους Ρέγκλινκ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ESM να αγοράσει δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα: «Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί, αλλά ως πιθανότητα έχει αναφερθεί ότι τα μη διαθέσιμα κεφάλαια του ESM μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την έγκαιρη αποπληρωμή του ΔΝΤ καθώς αυτό θα βοηθούσε στην βιωσιμότητα του χρέους, αντικαθιστώντας το χρέος προς το ΔΝΤ και τα υψηλά επιτόκια με τα χαμηλότερα επιτόκια του ESM». Παράλληλα εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές και να σταθεί στα πόδια της ξανά πριν τελειώσει το πρόγραμμα το επόμενο έτος.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις έκανε λόγο για επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. “Είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και να επιστρέψει στις αγορές το 2018. Από την άποψη αυτή, επιθυμούμε την αποφασιστική στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης οσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα”.

Από την Αθήνα που έχει στρέψει το βλέμμα προς την Ουάσιγκτον ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την ισχυρή πεποίθηση ότι στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ θα δημιουργηθεί το πλαίσιο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ταυτόχρονα ο Δ. Τζανακόπουλος απέκλεισε τα σενάρια για επιπλέον μέτρα το 2018 που βασίζονται στις χθεσινές εκτιμήσεις του Ταμείου».

Επίθεση στην κυβέρνηση και στο πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο Βασίλης Κικίλιας: «Στον περίκλειστο πύργο του Μαξίμου η περικοπή των συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου, είναι λόγοι πανηγυρισμού. Είναι αλήθεια πάντως πως ακόμη με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δεν έχουμε φτάσει στο επίπεδο της Βενεζουέλας».

Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το κόμμα του «δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να υπόσχονται πως θα υλοποιήσουν “τόσα και άλλα τόσα” από όσα παράλογα έχουν κατά καιρούς πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ευτυχώς για τη χώρα και την κοινωνία, έχουν αποφευχθεί μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις».

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι  “τα παζάρια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στη Σύνοδο του ΔΝΤ, διεξάγονται με την προίκα των ματωμένων πλεονασμάτων και της συμφωνημένης κλιμάκωσης των αντιλαϊκών μέτρων για τα επόμενα χρόνια”.

Η Χρυσή Αυγή αναφέρει ότι “ο Τσίπρας φέρνει 4ο μνημόνιο και δένει οριστικά την χώρα με τα δεσμά του ΔΝΤ και της γερμανικής οικονομικής ολιγαρχίας”.

Η Ένωση Κεντρώων στη δική της ανακοίνωση υποστηρίζει ότι “το θέμα του ελλείμματος για το 2018 δεν είναι αμελητέο, για να λέμε ότι θα λυθεί μέσω του υπερκόφτη, γιατί είναι σαν να δεχόμαστε ότι θα κοπούν μισθοί και συντάξεις το 2018”.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ; Γιάννης Φασουλάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος