“Στόχος παραμένει η συνολική συμφωνία για την έξοδο”

Στο Γιούρογκρουπ της 21ης Ιουνίου παραπέμπουν όλες οι πλευρές για μία συνολική συμφωνία σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, ενόψει της ολοκλήρωσης του μνημονίου τον Αύγουστο. “‘Έχουμε αρχίσει να συζητάμε το «πλαίσιο» εποπτείας μετά το ελληνικό πρόγραμμα, σε συνδυασμό με το ζήτημα του χρέους, ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό ομόλογό του, Όλαφ Σολτς. «Πιστεύουμε ότι αυτό το πλαίσιο πρέπει να είναι σαφές, συνολικό και αξιόπιστο για τις αγορές. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτό τις επόμενες εβδομάδες», πρόσθεσε.

Ιδιαίτερα παραγωγική κρίνεται η χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη Σόφια, που κρίνεται ιδιαίτερα “παραγωγική”, και στην οποία παρουσιάστηκε η πρόοδος στην 4η αξιολόγηση, το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης της χώρα μας, οι μέχρι στιγμής συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους και το μετα-μνημονιακό πλαίσιο.

Στο τελευταίο έκανε ιδιαίτερη αναφορά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα μετά το πρόγραμμα θα έχει μία ενισχυμένη παρακολούθηση, η οποία δεν έχει καμία σχέση με πιστοληπτική γραμμή και τις αξιολογήσεις, που εμπεριέχουν προαπαιτούμενα και εκταμιεύσεις, ενώ στο ίδιο μήκος ήταν και ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού. Ο ΥΠΟΙΚ πρόσθεσε ότι οι θεσμοί έμειναν πολύ ικανοποιημένοι από το αναπτυξιακό σχέδιο που παρουσίασε, λέγοντας χαρακτηριστικά “πήραμε πολλούς επαίνους” για το ό,τι θα έχει αξιοπιστία τόσο στις αγορές όσο και στην ελληνική κοινωνία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το σχέδιο περιλαμβάνει επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού και τη δημιουργία «Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας». Παράλληλα, υπάρχει η δέσμευση για την υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων η επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών, η μείωση της γραφειοκρατίας και η ενθάρρυνση των ιδιωτικών επενδύσεων στην έρευνα και την ανάπτυξη.

“Ο χρόνος εξαντλείται πριν από την προθεσμία του Ιουνίου”

Την ίδια ώρα, πιέσεις στη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας να υπογράψει τολμηρά και αξιόπιστα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ώστε η Ελλάδα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών μετά τη λήξη του προγράμματος, ασκεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και ήδη σε σχετικές δηλώσεις προέβη το μέλος της εκτελεστικής της επιτροπής, Μπενουά Κερέ.

«Από τις 21 Αυγούστου, που τελειώνει το πρόγραμμα, αυτό που μέχρι τώρα ήταν μία συζήτηση ανάμεσα στην Ελλάδα και τα θεσμικά όργανα, θα εξελιχθεί σε μία συζήτηση ανάμεσα στην Ελλάδα και τις κεφαλαιαγορές», δήλωσε ο κ. Κερέ.

«Οι Γερμανοί δεν έχουν δείξει ευελιξία τις τελευταίες εβδομάδες», επισημαίνει αξιωματούχος, υπό το καθεστώς ανωνυμίας.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μέρ παρενέβη στη συζήτηση προειδοποιώντας πως “ο χρόνος εξαντλείται πριν από την προθεσμία του Ιουνίου”, σημειώνουν οι Financial Times.

Επίσης όπως αναφέρει το “Bloomberg” ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, δήλωσε σήμερα ότι “η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον Ιούνιο”.

Πρόσθεσε επίσης, ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ είχαν εντατική συζήτηση για το μέλλον της ευρωζώνης.

“Η Ελλάδα παρουσιάζει αξιοσημείωτη μακροοικονομική και δημοσιονομική επίδοση”, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Ρικάρντο Φέλιξ, υφυπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας. “Βούληση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η έξοδος από το πρόγραμμα χωρίς προληπτικό πρόγραμμα ή κάποιου είδους υποστηρικτικό μηχανισμό”, πρόσθεσε. Σχετικά με την τραπεζική ένωση δήλωσε ότι “απομένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει”.

«Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα. Είναι μια περίοδος πολύ κρίσιμη όπου μετά από σχεδόν δέκα χρόνια πρωτοφανούς δημοσιονομικής προσαρμογής η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα φάση» αυτό ανέφερε ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς μιλώντας απόψε στην ανοιχτή συνεδρίαση της ετήσιας συνέλευσης των μελών του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων. Ωστόσο, ο κ. Σχοινάς στην ομιλία του επεσήμανε ότι «η ψήφιση των μεταρρυθμίσεων δεν είναι αρκετή. Είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για το πέρασμα στη νέα εποχή. Θα είναι ένα μεγάλο λάθος, ίσως ένα δεύτερο λάθος που δεν πρέπει να ξανακάνουμε, να περιμένουμε να μας επιβάλλουν το αυτονόητο», πρόσθεσε.

Πρόκειται για “φούσκα”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και ζήτησε εκλογές, ενώ ανάλογες είναι οι ανακοινώσεις των άλλων κομμάτων. Δηκτικό ήταν το σχόλιο του Μαξίμου που παρέπεμψε στις χθεσινές δηλώσεις Γιούνκερ, που είπε χτες ότι δεν υπάρχει προληπτική γραμμή και κάνουμε τα πάντα για καθαρή έξοδο.

«Κανένα επιπλέον προαπαιτούμενο, καμία περαιτέρω αξιολόγηση και καμία παραπάνω αποστολή των θεσμών, πέραν των δύο το χρόνο, που προβλέπονται για κάθε χώρα που βγαίνει από πρόγραμμα», σημειώνει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού παραπέμποντας στη συνεδρίαση του Eurogroup. Και απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογραμμίζει ότι «κάθε μέρα που περνάει σβήνουν και οι τελευταίες ελπίδες του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ να αποτύχει η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, που οι δικές της κυβερνήσεις την οδήγησαν».

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1,ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος