Συζήτηση επι όλων των θεμάτων θα έχουν οι κυβερνητικοί παράγοντες με τον επίτροπο οικονομικών της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης.

Ο υπουργός τόνισε ότι θα γίνει μια επισκόπηση μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και εν όψει δεύτερης αξιολόγησης.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο δημοσιονομικός «κόφτης» των δαπανών δεν θα χρειαστεί, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα υπάρξει σύγκλιση στην δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος όπως έγινε και στην πρώτη.

Αναφερόμενος στο πρωτογενές πλεόνασμα, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι ο στόχος του 3,5% θα πρέπει να επιτευχθεί αλλά τόνισε πως χρειάζεται διεξοδική συζήτηση και συμφωνία για τα πλεονάσματα των επόμενων χρόνων.

Οσον αφορά την δόση των 10 δισ. ευρώ, ο υπουργός υπογράμμισε πως ένα σημαντικό ποσό θα πάει στις οφειλες του δημοσίου προς ιδιώτες αλλά και το ΕΣΠΑ και αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ θα αποφασίσει την θέση του μέχρι το τέλος του 2016.

Ερωτηθείς για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των 90 δισ. ευρώ προς την εφορία, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι το νούμερο είναι παραπλανητικό νούμερο καθώς μόνο τα 15 δις είναι απαιτητά.

Αναφερόμενος στο σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», ο ίδιος τόνισε ότι παραμένει ενεργό αφού το 93% των δανειοληπτών με πρώτη κατοικία προστατεύονται.

Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σχετική είδηση: Συνάντηση το μεσημέρι Αλέξη Τσίπρα – Πιερ Μοσκοβισί

Μοιράσου το άρθρο: