Συνάντηση Βρυξελλών: Πρώτος στόχος η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα

Σε εξέλιξη η συνάντηση των υψηλόβαθμων εκπροσώπων των δανειστών με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη στις Βρυξέλλες με τους θεσμούς να περιμένουν την απάντηση της Αθήνας στη κοινή θέση που θα εμφανίσουν. Οι γνώμες για την έκβαση της συνάντησης διίστανται με τους πιο αισιόδοξους να βλέπουν πλήρη συμφωνία και τους πιο ρεαλιστές πρόοδο που θα επιτρέψει την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα με ορίζοντα μια τεχνική συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Το ελληνικό ζήτημα συζητήθηκε κατά την χθεσινή συνεδρίαση του EuroWorking Group (EwG) και καταγράφηκε μείωση της απόστασης που χωρίζει την Αθήνα από τους δανειστές σύμφωνα με παρευρισκόμενο. Αν και αυτό θεωρείται θετική εξέλιξη για την σημερινή συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, θα ήταν παρακινδυνευμένο να εξαχθούν συμπεράσματα σύμφωνα με τον ίδιο.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε την Παρασκευή στο Reuters ότι οι δανειστές θα παρουσιάσουν ενωμένο μέτωπο στην ελληνική πλευρά. Αυτό δεν εκπλήσσει καθότι ανάλογη κοινή θέση εμφάνισαν απέναντι στην Αθήνα στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, ζητώντας την προνομοθέτηση δημοσιονομικών μέτρων για την περίοδο μετά το 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν διαψευσθεί, οι θεσμοί ζήτησαν σ’ εκείνο το Eurogroup την μείωση του αφορολόγητου και της συνταξιοδοτικής δαπάνης εκτός των άλλων.

Ως γνωστόν το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν δημοσίως εκφράσει διαφορετικές απόψεις για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα μετά το 2018 και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που απαιτούνται για να καταστεί το ελληνικό χρέος διαχειρίσιμο.

Το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε το πρωί ότι οι δανειστές ζητούν από την Αθήνα να υιοθετήσει ένα πακέτο μέτρων έως 3,6 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ αντί για 4,5 δισ. ή 2,5% του ΑΕΠ που ζητά το ΔΝΤ.

Αξιωματούχοι που μίλησαν στο Reuters τόνισαν ότι οι πιστωτές θα ζητήσουν από την Ελλάδα να λάβει νέα μέτρα 1,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2018 και άλλα 1,8 δισ. ευρώ μετά το 2018. Τα μέτρα βασίζονται στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τις μειώσεις των συντάξεων, πιθανόν την προσωπική διαφορά στις τωρινές συντάξεις.

Η επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι δεν αποδέχεται την προνομόθετηση μέτρων λιτότητας από το 2019 και μετά ενώ ζητά συνολική λύση με κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.

Φυσικά, υπάρχουν κι άλλα ανοικτά θέματα για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση όπως τα εργασιακά, π.χ. συλλογικές διαπραγματεύσεις, ομαδικές απολύσεις και τα ενεργειακά.

Την πλευρά των δανειστών στη σημερινή συνάντηση εκπροσωπούν ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος του EuroWorking Group (EwG), Τόμας Βίζερ, ο διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της Κομισιόν, Μάρκο Μπούτι, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, και ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν.

Επίσης, συμμετέχουν δυο επικεφαλής των θεσμών, δηλαδή ο Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν και η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ.

Σχετική είδηση: Συνάντηση για άρση του αδιεξόδου – Ντάισελμπλουμ: Χρειάζεται να σπρώξουμε τα πράγματα (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος