Tα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν το ράλυ- 4,58% η απόδοση του 10ετούς

Οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία, καταγράφοντας νέα χαμηλά επίπεδα, με το 10ετές ομόλογο αναφοράς να υποχωρεί στο 4,58% το μεσημέρι της Παρασκευής.

Αναλυτές αποδίδουν το ράλυ στην ολοκλήρωση του swap, την έγκριση της τεχνικής συμφωνίας για την 3η αξιολόγηση από το Eurogroup και τις προσδοκίες για ολοκλήρωση της αξιολόγησης στις 22 Ιανουαρίου του 2018.

Το 10ετές ομόλογο αναφοράς είδε την απόδοση του να υποχωρεί στο 4,58% από 4,79% στο χθεσινό κλείσιμο και 5,391% την 1η Δεκεμβρίου. Κάποιος θα πρέπει να ανατρέξει στο 2009 για να βρεί ανάλογα επίπεδα.

Πάντως, η διαφορά απόδοσης (spread) που χωρίζει το ελληνικό 10ετές ομόλογο απο το αντίστοιχο γερμανικό 10ετές ομόλογο βρισκόταν στις 426 μονάδες βάσης ή 4,26 εκατοστιαίες μονάδες, δηλαδή στα επίπεδα του 2014. Το spread υποδηλώνει το πιστωτικό ρίσκο της χώρας για τους επενδυτές.

Η απόδοση του 5ετους ομολόγου, το οποίο εκδόθηκε τον περασμένο Ιούλιο, υποχωρούσε στο 3,6% από 4,6% περίπου στις αρχές Αυγούστου. Η Ελλάδα βγήκε στις αγορές τον Ιούλιο με την έκδοση του 5ετούς ομολόγου για πρώτη φορά από το 2014.

Πτωτικά κινείτο επίσης η απόδοσης του 2ετούς ομολόγου που βρισκόταν στο 2,35% από 2,9% στα τέλη Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα σχεδιάζει να εκδώσει κι άλλα ομόλογα τους επόμενους μήνες για να αντλήσει έως 6 δισ. ευρώ από τις αγορές. Αυτό εντάσσεται στη προσπάθεια για την δημιουργία ενός «μαξιλαριού» ρευστότητας συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ που θα υποβοηθήσει την βιώσιμη πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές μετά τον Αύγουστο του 2018 που λήγει το τρίτο μνημόνιο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος