Με το βλέμμα στραμμένο στην ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος και την έξοδο από τα μνημόνια είναι κυβέρνηση και Ευρωπαίοι εταίροι. Ιστορική μέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη χαρακτηρίζει την 20η Αυγούστου ο Πιέρ Μοσκοβισί, ενώ ο Μάριο Σεντένο δηλώνει ότι η Ελλάδα παίρνει πίσω τον έλεγχο της διαδικασίας χάραξης πολιτικής.

Δεν υπάρχει νέο πρόγραμμα και νέες προϋποθέσεις, δηλώνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», τονίζοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει τις μεταρρυθμίσεις.

«Η ανάπτυξη έχει επιστρέψει, η ανεργία εξακολουθεί να είναι υψηλή, αλλά σημαντικά χαμηλότερη απ’ ό,τι πριν από τρία χρόνια. Και πιστεύω ότι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας μπορεί να είναι καλό εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις, όπως συμφωνήθηκε», σημειώνει ο κ. Ρέγκλινγκ, επισημαίνοντας ότι σήμερα, για την Ελλάδα, «υπάρχει σίγουρα πολύ περισσότερη εμπιστοσύνη απ’ ό,τι πριν από μερικά χρόνια».

Ερωτηθείς για το αν μπορεί η Ελλάδα να είναι ένα success story σημείωσε: «Απολύτως. Πριν από λίγο καιρό κανείς δεν πίστευε ότι η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Κύπρος θα είναι success stories. Όταν αναφέρομαι σε αυτές τις τέσσερις χώρες, πάντα μιλάω για τέσσερις επιτυχίες. Θα μπορώ πλέον να συμπεριλάβω την Ελλάδα σε αυτήν την ομάδα, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρήσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις».

«Μεγάλη επιτυχία» χαρακτήρισε την έξοδο της Ελλάδας από το τρίτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», τονίζοντας παράλληλα ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα «είναι σαφείς».

«Οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα για το μέλλον είναι σαφείς, ιδίως στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και της διατήρησης της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων. Δεν αμφιβάλλω ότι θα γίνουν σεβαστές και ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει στην οδό της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Αυτό ήταν το μήνυμα εμπιστοσύνης που εξέπεμψε η επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας τον περασμένο Σεπτέμβριο. Στο εξής βρισκόμαστε σε αυτό τον δρόμο», συμπλήρωσε.

«Η κυβέρνηση μετά από οκτώ χρόνια εθνικής δοκιμασίας θα στρίβει το τιμόνι εκεί που εκτιμά ότι χρειάζεται», σημειώνει η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, στην εφημερίδα Real News και αναφέρεται στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού για φοροελαφρύνσεις, «αλλά και για τη σημαντική αύξηση στοχευμένων κοινωνικών δαπανών, που θα υπερβούν κατά τις εκτιμήσεις του οικονομικού μας επιτελείου περίπου το 1 δισ. ευρώ».

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού και η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων μπαίνουν ακόμη πιο δυναμικά στην ατζέντα» αναφέρει η κ. Γεροβασίλη, συμπληρώνοντας ότι στη ΔΕΘ θα παρουσιαστούν τα επόμενα βήματα, που αφορούν την περαιτέρω ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

«Αναμφισβήτητη» χαρακτήρισε την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», σημειώνοντας παράλληλα, ότι εάν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα «οι αγορές θα μας εγκαταλείψουν».

Αμέσως μετά την έξοδο από τα μνημόνια, η κυβέρνηση θα ξεκινήσει κύκλο διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για την οικονομική πολιτική της επόμενης χρονιάς.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί ο προϋπολογισμός του 2019 και το πακέτο των μέτρων και των αντίμετρων που είναι προγραμματισμένα να εφαρμοστούν από το επόμενο έτος.

Πηγή: ΕΡΤ1

Μοιράσου το άρθρο: