Σημαντικές συναντήσεις και επαφές με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου και των χρηματαγορών άρχισε στη Νέα Υόρκη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε στο 19ο ετήσιο συνεδρίου που διοργανώνει η Κάπιταλ Λινκ, ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε προσκλητήριο προς τους υποψήφιους Αμερικανούς επενδυτές, ενώ ο Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής των θεσμών και εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στους θεσμούς, τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο, αλλά είναι προφανές ότι θα χρειασθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για χρόνια για να επιτευχθεί βιώσιμη ανάκαμψη».

«Στα δεδομένα που αφορούν την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση και τα προγράμματα, την επιτυχή πρόσβαση της χώρας στις αγορές κεφαλαίων, τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού και τη βελτίωση στις εξαγωγές επικεντρώνεται η ομιλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου, στο 19ο Ετήσιο Capital Link Invest in Greece Forum.

‘Οπως τόνισε, ο προϋπολογισμός που βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισής του από την ολομέλεια της Βουλής, σηματοδοτεί την έξοδο της Ελλάδας από μια μακρά περίοδο προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής. «Αυτό είναι αποτέλεσμα και της σκληρής δουλειάς της ελληνικής κυβέρνησης και των σημαντικών θυσιών των Ελλήνων πολιτών» τόνισε ο κ.Τσακαλώτος.

«Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης τόσο στους καταναλωτές όσο και στις επιχειρήσεις ανέφερε και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη μειούμενη τάση στην ανεργία, η οποία αποτελεί ισχυρό μήνυμα της σταθερά βελτιούμενης τάσης στην ανάπτυξη, αποδίδοντας αυτές τις θετικές προοπτικές στη βελτίωση της πίστης στη βιωσιμότητα των ελληνικών δημόσιων οικονομικών και στην εισαγωγή ενός ευρέος φάσματος μεταρρυθμίσεων που ανασχημάτισαν την ελληνική οικονομία.

«Σε όλη αυτή την προσπάθεια» -όπως είπε χαρακτηριστικά- «στόχος της κυβέρνησης ήταν να στηρίξει τα τμήματα της κοινωνίας που επηρεάστηκαν περισσότερο από την κρίση. Καθώς μπαίνουμε στο στάδιο της ανάκαμψης, οι προσπάθειές μας θα είναι να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των προοπτικών ανάπτυξης, υποστηρίζοντας παράλληλα τον δίκαιο χαρακτήρα της».

Με σαφές μήνυμα προς τους επενδυτές συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει την εφαρμογή πολιτικών που βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον (με τη μείωση του γραφειοκρατικού φόρτου), ενώ κατευθύνει τη δημόσια χρηματοδότηση σε, πολλά υποσχόμενους, τομείς οικονομικής δραστηριότητας.

«Ο στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στους επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους και να αναμορφώσουν την ελληνική οικονομία».

Τέλος, κατέστησε σαφές ότι το επόμενο έτος θα χαρακτηρίζεται από τις συζητήσεις σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα χρέους και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να δημιουργήσει» επαρκή αποθέματα που θα επιτρέψουν και την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανεισμού και θα υποστηρίξουν την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα, πράγμα το οποίο αποτελεί στόχο τόσο της Ελλάδας όσο και των εταίρων της».

Ο υπουργός Οικονομικών στο περιθώριο της εκδήλωσης είχε συναντήσεις με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών και αύριο Τρίτη θα παρευρεθεί στην ειδική εκδήλωση «Ημέρα της Ελλάδας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης» την οποία διοργανώνει η Capital Link σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος κλήθηκε να σημάνει την λήξη των εργασιών της ημέρας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: