«Το ΔΝΤ δεν είναι ακόμη έτοιμο να συμμετάσχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα«, υπογράμμισε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε συνέντευξή της, την Πέμπτη, στο Πρακτορείο Reuters, επανέλαβε τους όρους της συμμετοχής στο πρόγραμμα που θα πρέπει όπως σημείωσε να βασίζεται σε δυο σκέλη.

«Πρώτον, είπε η Κριστίν Λαγκάρντπρέπει να υπάρχουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και, δεύτερον, πρέπει να υπάρχει ένα χρέος που να είναι βιώσιμο με τους κανόνες και τις μετρήσεις μας και αυτό δεν ισχύει τώρα«.

Επίσης δήλωσε ενθαρρυμένη από τις πρόσφατες προσπάθειες αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδας και εμφανίσθηκε αισιόδοξη ότι σύντομα θα ψηφισθεί και θα εφαρμοσθεί η νομοθεσία για τις μεταρρυθμίσεις

Επιστρέφουν οι Θεσμοί στην Αθήνα

Στις 12 Σεπτεμβρίου αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών προκειμένου να εξετάσουν την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων μέτρων.

Την επιστροφή επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος τυπου του ΔΝΤ,Τζέρι Ράις ο οποίος στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης του οργανισμού στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, δήλωσε ότι «περί τα μέσα Σεπτεμβρίου (πιθανότατα στις 12/9) αναμένεται θα βρεθεί στην Αθήνα η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου στο πλαίσιο του τακτικού ελέγχου της ελληνικής οικονομίας».

Τζ. Ράις: Το ΔΝΤ συμμερίζεται τις ανησυχίες της Επιτροπής για το θέμα ΕΛΣΤΑΤ-Γεωργίου

Ερωτηθείς για το θέμα ΕΛΣΤΑΤ-Γεωργίου, ο κ. Ράις είπε πως, παρόλο που το ΔΝΤ δεν σχολιάζει υποθέσεις οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της δικαστικής διερεύνησης, υπογράμμισε ότι συμμερίζεται πλήρως τις ανησυχίες που διατύπωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην επιστολή της προς την ελληνική κυβέρνηση.

Ο ίδιος υπερασπίστηκε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην απεικόνιση των στατιστικών δεδομένων της χώρας από την ΕΛΣΤΑΤ από το 2010 και εντεύθεν.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «από το 2010 και μετά, η ποιότητα των στατιστικών στοιχείων έχει βελτιωθεί σημαντικά, καθώς έχει πραγματοποιηθεί αξιόλογη πρόοδος στον τομέα αυτό». Είναι σημαντικό να προστατεύσουμε την πρόοδο αυτή που έχει συντελεστεί καθώς η ακρίβεια των στατιστικών στοιχείων αποτελεί κρίσιμο στοιχείο και προϋπόθεση για τη χρηματοδοτική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδος.

Για τον κ. Γεωργίου, υποστήριξε ότι είναι πρώην στέλεχος του Ταμείου, επιφυλάχθηκε, ωστόσο να εξετάσει κατά πόσο είχε παραιτηθεί από το 2010, όταν ανέλαβε την ηγεσία της ΕΛΣΤΑΤ.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου

Μοιράσου το άρθρο: