Το νέο πλαίσιο για διεθνείς παραγωγές – Κρέτσος στην ΕΡΤ: Τα οφέλη (video)

Ένα νέο μοντέλο ενίσχυσης της παραγωγής οπτικοακουστικών μέσων, φέρνει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και με επενδυτικά κίνητρα, οι δημιουργοί θα καταθέτουν την πρότασή τους ηλεκτρονικά και σε ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα 45 ημερών θα γνωρίζουν εάν εγκρίθηκε. Το ύψος της χρηματοδότησης μπορεί να φτάσει και τα 5 εκατ. ευρώ. Στο στούντιο ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, εξηγεί πως αυτό το φιλόδοξο σχέδιο μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη και ποια τα οφέλη.

Τα οφέλη από την προσέλκυση παραγωγών

Διαδικασίες fast track, χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, και άμεση χρηματοδότηση για μικρές ή μεγάλες παραγωγές φέρνει το νέο σχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για τη στήριξη των κινηματογραφικών έργων.

Ο νόμος εμπεριέχει όλους τους κλάδους: από τον κινηματογράφο και την τηλεόραση μέχρι τα κινούμενα σχέδια και τα ντοκιμαντέρ.

Ήδη, 75 εκατ. ευρώ έχουν εκταμιευθεί και βρίσκονται στη διάθεση των παραγωγών, ενώ σε δεύτερο στάδιο έχουν προϋπολογιστεί άλλα 375 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των οπτικοακουστικών έργων.

«Ο τομέας των οπτικοακουστικών παραγωγών μπορεί να γίνει κλάδος αιχμής για μία Ελλάδα που ανακάμπτει», επισήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, κατά την παρουσίαση του νέου επενδυτικού σχεδίου, σημειώνοντας πως ο κόσμος της δημιουργίας μπορεί να παίξει ρόλο ατμομηχανής, πολλαπλασιάζοντας τα θετικά μηνύματα για μια Ελλάδα που ανακάμπτει.

Η διαδικασία υποβολής της αίτησης είναι εξαιρετικά απλή. Η πρόταση κατατίθεται από τον δημιουργό ηλεκτρονικά έως και δύο μήνες πριν από την έναρξη των γυρισμάτων, και υπάρχει ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα 45 ημερών για την έγκρισή της ή μη.

Η χρηματοδότηση, που μπορεί να αγγίξει ακόμα και τα 5 εκατ. ευρώ, γίνεται εντός έξι μηνών από την ολοκλήρωση των γυρισμάτων, ενώ το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας, το οποίο συστάθηκε πρόσφατα, θα εποπτεύει τη διαδικασία και θα επιστρέφει το 25% των δαπανών ως κίνητρο στους παραγωγούς.

Δικαιούχοι της χρηματοδότησης μπορούν να είναι ελληνικές εταιρίες ή ξένες που θα ανοίξουν υποκατάστημα στη χώρα μας ή θα προσλάβουν Έλληνα διευθυντή παραγωγής.

Η πρώτη μεγάλη ξένη παραγωγή που γυρίστηκε στη χώρα μας, ήταν το «Παιδί και το Δελφίνι», πριν από 61 χρόνια στην Ύδρα. Ακολούθησαν ακόμα 12 χολιγουντιανές παραγωγές, όπως «Τα κανόνια του Ναβαρόνε», ο «Αλέξης Ζορμπάς», «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι» και το «Mamma Μia!».

Σε όρους απασχόλησης, μία μόνο μεγάλη ξένη παραγωγή μπορεί να συντηρήσει, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, πάνω από 755 θέσεις εργασίας, ενώ τεράστια είναι τα οφέλη και από την έμμεση τουριστική διαφήμιση της χώρας στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, για δαπάνη ύψους 25 εκατ. ευρώ μίας μεγάλης ξένης παραγωγής στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι το ΑΕΠ της χώρας μπορεί να αυξηθεί έως και κατά 39 εκατ. ευρώ.

Ρεπορτάζ: Μ. Παπαδάκη
Πηγή: ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος