Η διολίσθηση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων συνεχίσθηκε την Τετάρτη, καταγράφοντας νέα χαμηλά πολυετή επίπεδα στον απόηχο της επιτυχούς ολοκλήρωση του swap και της έγκρισης της τεχνικής συμφωνίας για την 3η αξιολόγηση από το Eurogroup.

Το 10ετές ομόλογο αναφοράς είδε την απόδοση του να υποχωρεί στο 4,793% το απόγευμα της Τετάρτης από 4,805% χθες και 5,391% την 1η Δεκεμβρίου. Τελευταία χρονιά που βρέθηκε σε αυτά τα επίπεδα ήταν το 2009.

Η απόδοση του 5ετους ομολόγου, το οποίο εκδόθηκε τον περασμένο Ιούλιο, ήταν χαμηλότερα στο 3,725% από 4,6% περίπου στις αρχές Αυγούστου. Η Ελλάδα βγήκε στις αγορές τον Ιούλιο με την έκδοση του 5ετούς ομολόγου για πρώτη φορά από το 2014.

Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η βουτιά της απόδοσης του 2ετούς ομολόγου στο 2,477% από 2,9% στα τέλη Νοεμβρίου.

Η Ελλάδα σχεδιάζει να εκδώσει κι άλλα ομόλογα τους επόμενους μήνες για να αντλήσει έως 6 δισ. ευρώ από τις αγορές σε μια προσπάθεια δημιουργίας ενός «μαξιλαριού» ρευστότητας που θα υποβοηθήσει την βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές μετά τον Αύγουστο του 2018 που λήγει το τρίτο μνημόνιο.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στο CNBC ότι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ δεν είναι προϋπόθεση για έξοδο στις αγορές.

Επίσης, στη σημερινή δημοπρασία των εντόκων γραμματίων τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας, το επιτόκιο στα τρίμηνα έντοκα μειώθηκε στο 1,75% από 1,80% στη προηγούμενη δημοπρασία και στα 6μηνα έντοκα στο 1.95% από 2,03%.

Το κράτος άντλησε 1,3 δισ. ευρώ από την πώληση των 3μηνων εντόκων και 1,625 δισ. από τα 6μηνα έντοκα.

Σχετική είδηση: Τσίπρας: To QΕ δεν είναι κρίσιμο για πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές

Μοιράσου το άρθρο: