Ο αποδόσεις των μακροπρόθεσμων αμερικανικών ομολόγων ξαναπήραν την ανηφόρα την Τετάρτη με τις ρευστοποιήσεις να επεκτείνονται στα ευρωπαϊκά ομόλογα με επίκεντρο εκείνα της περιφέρειας της Ευρωζώνης. Ανοδικά κινείτο επίσης το δολάριο έναντι των άλλων νομισμάτων.

Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου βρισκόταν στο 1,069 έναντι 1,11 στις 4 Νοεμβρίου με αρκετούς αναλυτές να εκτιμούν ότι θα μπορούσε να υποχωρήσει πιο κοντά στη μονάδα. Τα νομίσματα χωρών όπως η Πολωνία, η Τουρκία και άλλες διολίσθαιναν επίσης έναντι του δολαρίου.

Τα ομόλογα έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στη προεδρία των ΗΠΑ. Οι αγορές εκτιμούν πως έχουν ενισχυθεί οι πιθανότητες να προχωρήσει η Fed σε αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου λόγω της πιθανής υιοθέτησης επεκτατικών δημοσιονομικών πολιτικών από τον νέο πρόεδρο.

Η ανάπαυλα στην άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων διήρκησε μόλις μια μέρα καθώς κινούνται ανοδικά το μεσημέρι της Τετάρτης. Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου είχε ανέλθει στο 2,28% στις 13:55 μ.μ. ώρα Ελλάδος.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έχει αυξηθεί κατά 40 μονάδες βάσης από την εκλογή του Τραμπ.

Οι ρευστοποιήσεις έχουν επεκταθεί στην Ευρωζώνη με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου να ανέρχεται στο 0,33% από 0,13% στις αρχές Νοεμβρίου.

Επίσης, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύετο στο 2,03% από 1,7% στις αρχές του μήνα. Υπο πίεση βρίσκονταν επίσης τα πορτογαλικά ομόλογα με την απόδοση του 10ετούς να σκαρφαλώνει στο 3,6% από 3,2%.

Είναι προφανές ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης θα βρίσκονταν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα αν η ΕΚΤ δεν προχωρούσε σε εκτεταμένες αγορές στα πλαίσια του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

H απόδοση του ελληνικού ομολόγου που λήγει τον Φεβρουάριο του 2026 ενισχύετο στο 7,43% από 7,38% χθες.

Μοιράσου το άρθρο: