Δεν ζητάμε νέα μέτρα λιτότητας τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Ποουλ Τόμσεν σε συνέντευξη Τύπου, επαναλαμβάνοντας την θέση της κ. Λαγκάρντ. Ο ίδιος ανέφερε ότι ελπίζει πως οι συζητήσεις για το χρέος θα ξεκινήσουν σύντομα.

«Δεν έχουμε πρόθεση να προσθέσουμε επιπλέον πολιτικές. Δεν ζητάμε περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα,» τόνισε ο κ. Τόμσεν. «Το δικό μας πρόγραμμα έχει στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 2,2% του ΑΕΠ για το 2018 και η ενημέρωση που έχω είναι ότι η Ελλάδα θα το πετύχει η θα το ξεπεράσει.»

Ερωτηθείς για τις ελληνικές τράπεζες, ο ίδιος ανέφερε ότι έχουν υψηλό στοκ μη εξυπηρετούμενων δανείων και πρέπει να μειωθεί με την σωστή στρατηγική.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι το ΔΝΤ θεώρησε εποικοδομητική την πρόταση της ΕΚΤ για διεξαγωγή stress test που θα μπορέσουν να πετύχουν τον στόχο χωρίς να γίνει πλήρης αξιολόγηση της ποιότητας του ενεργητικού (AQR) των τραπεζών.

Αναφορικά με τους μισθούς, ο κ. Τόμσεν δήλωσε πως είναι χαμηλοί αλλά τόνισε πως μπορούν να αυξηθούν μέσω δομικών μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων το 2018 απέκλεισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος εκτίμησε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα υπερβαίνει τον στόχο, ακόμη και μετά τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος.

Εν τω μεταξύ το Σάββατο αναμένεται τετ α τετ του Ευκλείδη Τσακαλώτου με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις ΗΠΑ, ώστε να αποσαφηνιστεί -όπως θα ζητήσει ο υπουργός Οικονομικών- αν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Τη Δευτέρα αναμένεται και η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός προήδρευσε διυπουργικής σύσκεψης προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης.

 

Μοιράσου το άρθρο: