Τις βασικές παραμέτρους ενός συμβιβασμού που θα επιτρέψει την χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αναμενόταν να συζητήσουν η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην συνάντησή τους στο Βερολίνο, που σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο Γιώργος Παππάς στις 18:15 έχει ήδη πραγματοποιηθεί. Οι δυο ισχυρές κυρίες θέλουν την επίτευξη ενός συμβιβασμού για πολιτικούς και προσωπικούς λόγους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έβγαλε η καγκελαρία, στη συνάντηση επρόκειτο να συζητηθούν «επίκαιρα θέματα στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας στην ομάδα G20». H συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ελληνική κρίση αναμένεται να είναι ένα από τα κύρια ζητήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Λαγκάρντ είχε συνομιλία με τον νέο Αμερικανό υπουργό Οικονομικών κ. Μνούτσιν χθες πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά.

Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Tageszeitung σημειώνει ότι στόχος της συνάντησης είναι «η διευθέτηση της διαμάχης αναφορικά με τη βοήθεια προς την Αθήνα».

Οι τεχνοκράτες του Ταμείου υπο τον Ποουλ Τόμσεν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, και τον Μορις Ομπστφελντ, επικεφαλής οικονομολόγος, έχουν υποστηρίξει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Οι Ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδας θα πρέπει να αποδεχθούν μια γενναία ελάφρυνση του χρέος και χαμηλότερους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα μεσοπρόθεσμα και η χώρα να προχωρήσει σε βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να καταστεί βιώσιμο υποστηρίζουν.

Ομως, οι Ευρωπαίοι πιστωτές με προεξάρχουσα την Γερμανία δεν θέλουν να προχωρήσουν σε σημαντικές χειρονομίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ενόψει των εκλογών που θα έχουν αργότερα μέσα στο 2018.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), οι δύο ισχυρές κυρίες θα διευθετήσουν τις λεπτομέρειες για έναν διαφαινόμενο συμβιβασμό μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ. Ο συμβιβασμός προβλέπει μία πιο «ευέλικτη ερμηνεία» για τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος και ενδεχομένως επιπλέον μέτρα από την ελληνική πλευρά, αναφέρει το DPA.

Η κ. Μέρκελ και η κ. Λαγκάρντ έχουν προσωπικούς λόγους να θέλουν να κλείσουν το ζήτημα της χρηματοδοτικής συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα πέρα από την όποια αμοιβαία συμπάθεια και χημεία στην οποία αναφέρεται ο διεθνής Τύπος.

Η κ. Μέρκελ δεν επιθυμεί να εμπλακεί το ελληνικό ζήτημα στη προεκλογική εκστρατεία της Γερμανίας ενώ η κ. Λαγκάρντ επιθυμεί την στήριξη της Γερμανίας σε μια περίοδο που η στάση της αμερικανικής πλευράς υπο τον πρόεδρο Τραμπ παραμένει ερωτηματικό.

Ομως, η κ. Λαγκάρντ δεν μπορεί να αγνοήσει τις θέσεις των τεχνοκρατών του ΔΝΤ και την επιθυμία των κρατών-μελών απο τις αναπτυσσόμενες οικονομίες που δεν επιθυμούν την περαιτέρω χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.

Σημειωτέον ότι η συνάντηση των δυο ισχυρών κυριών είχε οδηγήσει σε συμβιβασμό γα την συμμετοχή του ΔΝΤ στο δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα τον Νοέμβριο του 2012 όταν υπήρχε πάλι αδιέξοδο.

Τότε, η Ευρωζώνη είχε δεσμευθεί να κάνει ότι χρειαζόταν για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο ενώ συμφώνησε στην επαναγορά των ελληνικών ομολόγων απο τις ελληνικές τράπεζες με αποτέλεσμα την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά 20 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι η γερμανική εφημερίδα Die Welt είχε αναφέρει πριν λίγο καιρό ότι η κ. Μέρκελ και η κ. Λαγκάρντ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, κατά την οποία η επικεφαλής του ΔΝΤ υποσχέθηκε την συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής.

Eπίσης, το περιοδικό Der Spiegel μετέδωσε ότι το ΔΝΤ σχεδιάζει να προσφέρει έως 5 δισ. ευρώ στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς να αναφέρει την πηγή του.

O κ. Σόιμπλε έχει δηλώσει τόσο στο παρελθόν, π.χ. στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, όσο και πρόσφατα ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σχετική είδηση: Το ελληνικό ζήτημα στο επίκεντρο της συνάντησης Μέρκελ-Λαγκάρντ

Μοιράσου το άρθρο: