Τσακαλώτος: Στόχος η έξοδος από το πρόγραμμα το 2018-Δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα (video)

«Ο στόχος είναι να βγούμε από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 χωρίς την ανάγκη άλλου προγράμματος και ότι όλοι πρέπει να δουλέψουν μαζί γι αυτό τον στόχο» δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά από την συνεδρίαση του Eurogroup, συμπληρώνοντας ότι δεν συζητήθηκε ούτε θέμα Eldorado, αλλά ούτε και δημοσιονομικό πρόβλημα. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα το 2018.

Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι η χώρα θα επιτύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και δεν θα απαιτηθεί κανένα νέο μέτρο, καθώς τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, η υπεραπόδοση και η υποαπόδοση στους διάφορους τομείς του προϋπολογισμού θα αλληλοεξουδετερωθούν. Έφερε δε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι υπάρχει μεν υποαπόδοση στον φόρο εισοδήματος, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει υπερβολική απόδοση στον προϋπολογισμό κοινωνικής ασφάλισης και στον ΦΠΑ.

Ειδικότερα ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε χαριτολογώντας πως «η Ελλάδα συζητήθηκε για άλλη μια φορά, τα αυτιά μου είναι στη θέση τους, δεν τραβήχτηκαν τα αυτιά μου όπως γράφεται στην Ελλάδα», συμπληρώνοντας ότι «κανένας δεν ανέφερε το θέμα της Eldorado, δεν μας είπαν ότι το πρόγραμμα δεν πάει καλά, δεν μας είπαν ότι έχουμε μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα και πρέπει κάτι να κάνουμε».

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «ήταν μια συζήτηση σε πάρα πολύ καλό κλίμα, όπου ο πρόεδρος του Eurogroup αλλά και πολλοί άλλοι είπανε ότι ο στόχος είναι να βγούμε από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 χωρίς την ανάγκη άλλου προγράμματος και ότι όλοι πρέπει να δουλέψουν μαζί γι΄αυτό τον στόχο, πως είναι σωστό ότι η κυβέρνηση έχει πάρει την απόφαση να τελειώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται με την τρίτη αξιολόγηση μας».

«Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τα θεσμικά όργανα του ΔΝΤ δεν σκέφτονται γραμμή προληπτικής πίστωσης» (μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα), δήλωσε. Επεσήμανε δε, ότι «Στην πραγματικότητα, η απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου λέει ξεκάθαρα ότι πρέπει να συγκεντρωθούν χρήματα για ληξιπρόθεσμα και χρήματα για ένα “μαξιλάρι προστασίας“, ώστε οι Έλληνες να έχουν μία “καθαρή έξοδο”».

Ο υπουργός προανήγγειλε για τις αρχές του 2018, μετά το τέλος της γ’ αξιολόγησης, μια συζήτηση με τους αρμόδιους θεσμούς για τη «φύση» της εξόδου από το πρόγραμμα, ενώ παράλληλα (μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαΐου) θα υπάρξουν συζητήσεις για άλλα δύο θέματα: το ζήτημα του χρέους και τα εναπομείναντα θέματα που σχετίζονται με το πρόγραμμα.

Ερωτηθείς εάν η χώρα προσδοκά να λάβει πριν από το τέλος του προγράμματος τα 26 δισ. ευρώ που απομένουν από το συνολικό δάνειο των 86 δισ. ευρώ από τον ESM, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι το ποσό αυτό φαίνεται πως δεν θα δαπανηθεί και η χρήση του θα αποτελέσει μέρος των συζητήσεων για το πώς η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα. Σύμφωνα με τον υπουργό, αυτό που επίσης προκύπτει από τα συμπεράσματα του Eurogroup του Ιουνίου είναι ότι ίσως μερικά από αυτά τα κεφάλαια δοθούν για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και τη δημιουργία του «μαξιλαριού προστασίας».

Είπε ακόμη ότι «κάποιοι βάλανε θέματα που χρειάζονται περισσότερη συζήτηση, κάποια από αυτά έχουν να κάνουν με τα κόκκινα δάνεια, όπου υπάρχει μία ανησυχία ότι πρέπει να πάμε ακόμα πιο γρήγορα για να δημιουργηθούν συνθήκες που θα μπορέσουν οι τέσσερις εμπορικές τράπεζες να μπορούν να δανείζουν ακόμα περισσότερο στην πραγματική οικονομία».

Επίσης «εξέφρασε την ευχαρίστησή του ο πρόεδρος Ντράγκι ότι αρχίζουν τα χρήματα να επιστρέφουν στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες αντιμετωπίζουν με σοβαρό τρόπο τα κόκκινα δάνεια και άρα πρέπει να κάνουμε ακόμα πιο γρήγορες κινήσεις με τους πλειστηριασμούς, για να μπορούν οι τράπεζες μέσα στο 2018 να πάνε ακόμα καλύτερα απ΄ ότι πηγαίνουν τώρα. Οι θεσμοί θα έρθουν, τώρα όπως ξέρετε είναι τα τακτικά κλιμάκια κάτω στην Αθήνα, οι θεσμοί είπανε ότι το πιο πιθανό είναι να έρθουν πολύ σύντομα».

Σχετικά με το θέμα που εγείρει το ΔΝΤ για έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών (AQR) πριν από τη λήξη του προγράμματος, ο υπουργός τόνισε (όπως και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μετά το σημερινό Eurogroup), πως οι ελληνικές τράπεζες είναι μέρος του ευρωπαϊκού συστήματος και υπάρχουν οι ευρωπαϊκές αρχές, η ΕΚΤ και ο SSM. Και καμία από αυτές τις αρχές δεν ζητεί επανεξέταση της ποιότητας του ενεργητικού.

Τέθηκε πάλι το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ και του κ. Γεωργίου, για το οποίο όπως εξήγησε ο υπουργός «η μόνη καταδίκη που έχει ο κ. Γεωργίου είναι το διαδικαστικό θέμα ότι αν συγκαλούσε ή δεν συγκαλούσε το διοικητικό συμβούλιο». Ανέφερε ακόμη ότι «επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει κανένας προβληματισμός για την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ».

Και κατέληξε λέγοντας ότι «ήταν μία πολύ καλή συνάντηση για την ελληνική οικονομία, κανένας δεν εφησυχάζει, κανένας δεν λέει ότι έχουν τελειώσει τα προβλήματα. Ολοι συμφωνούν ότι πρέπει να δουλέψουμε πάρα πολύ σκληρά γι΄αυτόν τον στόχο που έβαλε ο πρόεδρος Ντάισεμπλουμ να βγούμε από το πρόγραμμα χωρίς να υπάρξει νέο πρόγραμμα».

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος