Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 2,8 δισ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου του 2017, σχεδόν αμετάβλητο σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα το 2016, ενώ σημαντική αύξηση της τάξης του 14,2% κατέγραψαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις και 13% οι αφίξεις μη κατοίκων τον Ιούνιο σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Πιο αναλυτικά:

Τον Ιούνιο του 2017, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα ύψους 842 εκατ. ευρώ, κατά 68 εκατ. ευρώ μικρότερο από εκείνο του Ιουνίου του 2016. Η μείωση αυτή του πλεονάσματος οφείλεται πρωτίστως στην εμφάνιση ελλειμμάτων στα ισοζύγια πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, έναντι πλεονασμάτων τον Ιούνιο του 2016, και δευτερευόντως στην αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών.

Το α’ εξάμηνο του 2017, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών δεν μεταβλήθηκε σημαντικά σε σχέση με εκείνο της ίδιας περιόδου του 2016 και διαμορφώθηκε στα 2,8 δισεκ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη βελτίωση των ισοζυγίων υπηρεσιών, πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, η οποία αντιστάθμισε την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών.

Το συνολικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασε έλλειμμα 3,9 δισεκ. ευρώ, κατά 149 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2016, καθώς η άνοδος των εξαγωγών υπεραντισταθμίστηκε από την αύξηση των εισαγωγών.

Η διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών το α’ εξάμηνο του 2017, σε σχέση με εκείνο της ίδιας περιόδου του 2016, είναι αποτέλεσμα κυρίως της αύξησης του ελλείμματος του ισοζυγίου καυσίμων. Αύξηση σημείωσε επίσης και το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα, δεδομένου ότι η αύξηση των εισαγωγών ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των εξαγωγών.

Όσον αφορά τις εξαγωγές, επισημαίνεται ότι οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 6,9% και οι εξαγωγές καυσίμων κατά 8,3% σε σταθερές τιμές.

Η άνοδος κατά 754 εκατ. ευρώ του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης όλων των επιμέρους ισοζυγίων και κυρίως εκείνου των μεταφορών. Σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2016, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 6,6% και οι αντίστοιχες εισπράξεις κατά 7,1%. Επιπλέον, οι εισπράξεις από θαλάσσιες μεταφορές αυξήθηκαν κατά 21,0%.

Μοιράσου το άρθρο: