Υπό διαμόρφωση πρόταση συμβιβασμού – Αισιόδοξος ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ στην Αθήνα (video)

Οι επαφές και διαβουλεύσεις για μια συμβιβαστική λύση που θα γίνει αποδεκτή από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη αλλά κυρίως το Βερολίνο και την Ελλάδα στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου συνεχίζονται με τον Γάλλο υπουργό Οικονομίας. Ο Μπρινό Λε Μερ επισκέπτεται την Αθήνα και είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο.

Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Η Ευρώπη οφείλει να αποδείξει ότι μπορεί να βρίσκει λύσεις και να κοιτάζει μπροστά, είπε ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος στο μέγαρο Μαξίμου τον Γάλλο Υπουργό Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ.

Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει μία καλή συμφωνία στις 15 Ιουνίου δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ, συνομιλώντας με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με την ανάλυση του οποίου συμφώνησε.

«Σε δύο ημέρες, στις 15 Ιουνίου, έχουμε τη σύνοδο του Eurogroup και συμφωνώ απόλυτα με την ανάλυση που κάνατε προηγουμένως, δεν είμαστε καθόλου μακριά από τη λύση και η λύση θα πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί στις 15 Ιουνίου», είπε χαρακτήριστικά ο κ. Λε Μερ. «Τώρα όλα τα ζητήματα έχουν τεθεί επί τάπητος για να βρούμε επιτέλους την πολυπόθητη λύση και θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουμε μία νέα κρίση επί του ελληνικού ζητήματος και αυτό να γίνει με ηρεμία», πρόσθεσε.

Όπως επισήμανε ο Γάλλος υπουργός «εδώ και περίπου δέκα ημέρες έχουν πολλαπλασιάσει τις επαφές επί του θέματος αυτού, με την πρόεδρο του ΔΝΤ, κ. Λαγκάρντ τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, κ. Σόιμπλε, καθώς και με τον πρόεδρο του Eurogroup, κ. Ντάισελμπλουμ». «Επομένως, θέλω να δηλώσω ότι είμαι πραγματικά αισιόδοξος και ότι θα καταφέρουμε να έχουμε μία καλή συμφωνία στις 15 Ιουνίου», συμπλήρωσε.

«Αλλά η αισιοδοξία δεν φτάνει πάντα και χρειάζεται και τύχη», πρόσθεσε ο κ. Λε Μερ, ο οποίος σε πιο χαλαρή διάθεση, κατά το τέλος του διαλόγου με τον πρωθυπουργό μπροστά στιος κάμερες, παρέπεμψε σε ένα βραχιόλι που φορά, το οποίο είχε πάρει από την Αμοργό και το οποίο συμβολίζει την Τύχη, δηλώνοντας τη βεβαιότητά του ότι «με την αισιοδοξία που μας διέπει και με την τύχη που θα μας δώσουν οι Έλληνες θεοί, θα τα καταφέρουμε».

Συγκεκριμένα, ο κ. Λε Μερ ανέφερε: «Η τύχη είναι αυτή την οποία έχω στο χέρι μου είναι ένα βραχιολάκι από το νησί της Αμοργού, που είναι και το αγαπημένο μου νησί. Είμαι, λοιπόν, βέβαιος ότι με την αισιοδοξία που μας διέπει και με την τύχη που θα μας δώσουν οι Έλληνες θεοί θα τα καταφέρουμε».

Στο ίδιο κλίμα, ο κ. Τσίπρας σχολίασε: «Υπάρχει το αρχαίο ρητό: “Συν Αθηνά και χείρα κίνει”. Εμείς είμαστε βέβαιοι για την εύνοια των θεών, τώρα πρέπει να κάνουμε κι εμείς, όμως, το καθήκον μας για να τους βοηθήσουμε λίγο».

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Λε Μερ δήλωσε πως παρά την πολυπλοκότητα του θέματος, «αυτό που θα μας επιτρέψει να φτάσουμε στη συμφωνία είναι πρωτίστως να έχουμε συναίσθηση των προσπαθειών που έχουν γίνει από την ελληνική κυβέρνηση και στη συνέχεια αυτός ο μηχανισμός ευελιξίας, τον οποίο προτείνουμε, να εισαχθεί στην τελική δήλωση του Eurogroup».

Ειδικότερα, ανέφερε ότι εδώ και 10 ημέρες έχει πολλαπλασιάσει τις επαφές μου με τους κ.κ. Λαγκάρντ Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ για να βρεθεί αυτή η συμφωνία.

«Η κυβέρνηση Τσίπρα έκανε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, πιστεύω ότι όλοι πρέπει να έχουν συνείδηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει και θα συνεχίσουν να γίνονται», υπογράμμισε.

Ο Γάλλος υπουργός τόνισε, επίσης, ότι μία συμφωνία στις 15 Ιουνίου είναι απαραίτητη και για την Ευρωζώνη, γιατί την οδηγεί σε σταθερότητα.

Ο κ. Λε Μερ ανέπτυξε τη γαλλική πρόταση: «Θέλουμε να εφαρμοστεί ένας μηχανισμός που θα αναθεωρήσει μία σειρά παραμέτρων ως προς τη λειτουργία της αύξησης της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Πρέπει να εφαρμόσουμε έναν μηχανισμό ευέλικτο-ήπιο (souplesse) διότι ο κάθε οργανισμός έχει τις δικές του εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και η μία μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με την άλλη. Αυτός ο μηχανισμός θα μας επιτρέψει με βάση ρεαλιστικά αποτελέσματα ανάπτυξης να αναθεωρήσουμε κάποιους αριθμούς για το ελληνικό χρέος. Αυτός είναι ένας μηχανισμός ήπιος-ευέλικτος που μπορεί να ταιριάζει σε όλους». Όπως διευκρίνισε, «με βάση τον μηχανισμό που θα ορίσει τα κριτήρια, πώς θα προχωρήσει η ανάπτυξη, θα έχουμε τη δυνατότητα να επανεκτιμήσουμε και τα άλλα δεδομένα».

Ερωτηθείς εάν θα προχωρήσει και θα λειτουργήσει αυτός ο μηχανισμός, δεδομένης και της θέσης των Γερμανών, απάντησε ότι η κάθε πλευρά σε αυτήν τη διαπραγμάτευση έχει τα συμφέροντά της, που είναι και θεμιτά. «Κι εγώ είμαι εδώ για να προασπίσω τα γαλλικά συμφέροντα και τα ευρωπαϊκά», πρόσθεσε.

Η συνάντηση με τον ΥπΟικ

Αισιόδοξος ότι «δεν είμαστε μακριά από την συμφωνία, και τις επόμενες δύο ημέρες θα ανοίξουμε τον δρόμο για να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, μετά τη συνάντησή του στο υπουργείο Οικονομικών με τον ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο. Επίσης, ο κ. Λε Μερ συνεχάρη τον ελληνικό λαό «για τις δύσκολες αποφάσεις που πήρε» και πρόσθεσε ότι «οι μεταρρυθμίσεις είναι δύσκολες, αλλά είναι απαραίτητες. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να υπάρξει συμφωνία».

Υπό διαμόρφωση πρόταση συμβιβασμού – Αισιόδοξος ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ στην Αθήνα (video)

Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως «νομίζω ότι θα προσπαθήσουμε και εμείς και ο κ. Λε Μερ για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε τρεις ημέρες».

Επίσης ευχαρίστησε για τη βοήθεια της Γαλλίας, και από την πλευρά του προκατόχου του (σ.σ. του Μισέλ Σαπέν) και από αυτή του νυν υπουργού, τον οποίο παράλληλα συνεχάρη για την επιτυχία του στις βουλευτικές εκλογές χθες.

Ο κ. Λε Μερ επισκέπτεται την Αθήνα μετά τις επαφές που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τους ομολόγους του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Πιέρ Κάρλο Παντοάν.

«Στόχος της δουλειάς μου και της επίσκεψής μου στην Ελλάδα είναι να διευκολύνω τις διαπραγματεύσεις, για να υπάρχει συμφωνία την προσεχή Πέμπτη, που θα δώσει στην Ελλάδα προοπτική για σταθερότητα και ανάπτυξη,» τόνισε ο Λε Μερ στην Καθημερινή.

O πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το ίδιο θέμα. “…ελπίζω όμως ότι οι προκαταρκτικές συζητήσεις οι οποίες τώρα λαμβάνουν χώρα επαρκούν γι αυτό και ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα βρουν μια γέφυρα, η οποία απαιτείται για μια κοινή λύση. Είμαι πεπεισμένος ότι όλοι εργάζονται για τον σκοπό αυτό, με αυτήν την φιλοδοξία».

Πηγές του υπουργείου Οικονομίας είχαν αναφέρει τις προηγούμενες μέρες ότι στόχος στο επόμενο Eurogroup είναι “η αποδέσμευση κεφαλαίων τα οποία θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να τηρήσει τις προθεσμίες της» και μια συμφωνία «πάνω στις μεγάλες αρχές μιας διευθέτησης του ελληνικού χρέους».

Ατομο που είναι σε θέση να γνωρίζει το περιεχόμενο της “γαλλικής πρότασης” για το χρέος μας ανέφερε σήμερα ότι έχει πάρει πιο συγκεκριμένη μορφή σε σχέση με το αρχικό κείμενο. Πρόκειται για “ένα μηχανισμό χρέους που βασίζεται στην παρακολούθηση του ρυθμού ανάπτυξης. Δεν προωθεί την ανάπτυξη,” συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με διαρροές από ελληνικούς κύκλους, η γαλλική πρόταση συνίσταται στην επιμήκυνση των λήξεων όταν η ελληνική οικονομία δεν πάει καλά.

Η αρχική πρόταση ήταν λίγες παράγραφοι με μια γενική αναφορά στην ανάπτυξη στα πλαίσια μιας άλλης πρότασης που είχαν συνδιαμορφώσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και η ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις, η υπό διαμόρφωση συμβιβαστική πρόταση για το Eurogroup της 15ης Ιουνίου βασίζεται σε τρείς πυλώνες.

Πρώτον, στην απόφαση για εκταμίευση της δόσης των 7,4 δισ. ευρώ ώστε να αποπληρώσει η Ελλάδα τις δανειακές υποχρεώσεις του Ιουλίου ύψους 6 δισ. ευρώ και πλέον. Η συνολική δόση θα μπορούσε να πλησιάσει τα 10 δισ. ευρώ αλλά η εκταμίευση του επιπλέον ποσού θα υπόκειται σε προϋποθέσεις.

Δεύτερον, στην διευκρίνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που αποφασίσθηκαν στο Eurogroup του Μαΐου του 2016 και μια πιο σαφή αναφορά στο μακροπρόθεσμο μηχανισμό διευθέτησης του χρέους.

Η ελληνική πλευρά επιθυμεί να παραλειφθεί η φράση “αν χρειασθεί” που υπάρχει στην ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τον Μάιο του 2016 αναφορικά με την λήψη των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους στο τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Η Αθήνα προσδοκά πως η παράλειψη της ανωτέρω αναφοράς θα διευκολύνει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE από την ΕΚΤ.

Τρίτον, σε μια σειρά από επεμβάσεις που θα τονώσουν τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μέσω επενδυτικών προγραμμάτων όπως το πακέτο Γιούνκερ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Μ’αυτές τις παρεμβάσεις, η Αθήνα ελπίζει σε τόνωση του ρυθμού ανάπτυξης και γεφύρωση του χάσματος στις εκτιμήσεις μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών στο μακροχρόνιο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος, Γιάννης Φασουλάς, Ραλλού Αλεξοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος