5G, έξυπνες πόλεις, τεχνητή νοημοσύνη κι επαυξημένη πραγματικότητα στο φετινό CES

Νέες τάσεις και καινοτομίες από τον χώρο της τεχνολογίας παρουσιάστηκαν στο 51ο Consumer Electronics Show (CES), που πραγματοποιήθηκε στο Λας Βέγκας μεταξύ 9 και 12 Ιανουαρίου 2018. Στην έκθεση αυτή, το άμεσο μέλλον της τεχνολογικής καινοτομίας περιλαμβάνει αυτόνομα αυτοκίνητα, τεχνολογία εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, συνδεδεμένες οικιακές συσκευές, έξυπνες πόλεις και πολλές άλλες εξελίξεις από όλο τον κόσμο.

Οι τάσεις του CES 2018

Από τις κορυφαίες τάσεις του φετινού CES ήταν η επικείμενη άφιξη των δικτύων 5G (ασύρματη τεχνολογία πέμπτης γενιάς), η οποία υπόσχεται ταχύτητες πολλαπλών μεγεθών για ευρυζωνικά δεδομένα. H Αμερική πρωτοστατεί στον τομέα ενώ ακολουθούν η Ασία και η Ευρώπη. Τα πρώτα δίκτυα 5G θα έχουν λανσαριστεί έως το τέλος του 2018 ενώ πλήρεις εμπορικές υπηρεσίες θα είναι έτοιμες να προσφερθούν έως το τέλος του 2020.

Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης (AI) σε έξυπνα προϊόντα και συσκευές που χρησιμοποιούνται στο σπίτι μας ήταν από τις βασικές τάσεις της έκθεσης. Μεγάλος αριθμός οικιακών συσκευών θα κυκλοφορήσει στην αγορά το 2018, αυξάνοντας έτσι τον υπάρχοντα ανταγωνισμό. Οι νέες εφαρμογές AI περιλαμβάνουν αναγνώριση ομιλίας και μηχανική μάθηση. Στο φετινό CES συμμετείχαν εταιρείες που αναπτύσσουν λύσεις βασισμένες στην τεχνολογία της «βαθιάς μάθησης», για την πρόβλεψη της πιθανότητας εμφάνισης ασθενειών.

Επαυξημένη πραγματικότητα (AR). Οι πρώτες εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας εμφανίστηκαν το 2017 στα κινητά τηλέφωνα ενώ αναμένεται να ενσωματωθεί στα νέα μοντέλα έξυπνων γυαλιών που θα κυκλοφορήσουν το επόμενο διάστημα.

ΡομπότΣύντροφοι. Τα ρομπότ δεν είναι πια μόνο για δουλειές του σπιτιού, αλλά πλέον παρέχουν συντροφικότητα και ψυχαγωγία.

Τα βιομετρικά συστήματα αναγνώρισης ενσωματώνονται όλο και περισσότερο στην καθημερινότητά μας: στους υπολογιστές, στα κινητά τηλέφωνα, στα συστήματα ασφαλείας γραφείων και σπιτιών, στα αυτοκίνητα και σε άλλες καθημερινές συσκευές. Συστήματα αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων, αναγνώρισης προσώπου, φωνής, ίριδας θα μας δίνουν πρόσβαση στο σπίτια, στο αυτοκίνητο και τις ηλεκτρονικές συσκευές μας.

Έξυπνες πόλεις. Περισσότεροι δήμοι αρχίζουν να ενσωματώνουν τεχνολογίες σε συστήματα λειτουργίας των πόλεων. Έξυπνα φανάρια που αυτορυθμίζονται ανάλογα με την κίνηση στους δρόμους, λάμπες που διαθέτουν μια σειρά από αισθητήρες που καταγράφουν περιβαλλοντικά δεδομένα είναι κάποια από τα στοιχεία των έξυπνων πόλεων.

https://www.youtube.com/watch?v=RMPBmdb3Nks

H ασύρματη φόρτιση γίνεται πραγματικότητα με τον πομπό WattUp mid range της εταιρίας Energous. Ο ασύρματος αυτός πομπός μεσαίας εμβέλειας επιτρέπει την φόρτιση συσκευών μέχρι και ένα μέτρο μακριά.

Τηλεοράσεις LED, λεπτότερες από μια ανθρώπινη τρίχα που παράγουν το δικό τους φως και καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια.

Εξελίξεις και στον χώρο των εκτυπωτών 3D καθώς μικρότερα και πιο οικονομικά μοντέλα είναι ήδη διαθέσιμα. Φέτος, ο νικητής του αναδυόμενου βραβείου τεχνολογίας από την Digital Trends ήταν ένας μεταλλικός 3D εκτυπωτής.

Τα τελευταία χρόνια τα Drones ελκύουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Φέτος την εμφάνισή τους έκαναν το “Air Selfie 2” ‘βγάζει’ selfies στον αέρα, ή το “Oori”, ένα αγωνιστικό drone μικρό όσο μια παλάμη που κατασκευάστηκε για να αναπτύσσει μεγάλες ταχύτητες.

Φέτος, το CES 2018 επικρίθηκε για την έλλειψη γυναικών ομιλητών ενώ μεγάλο πρόβλημα δημιουργήθηκελόγω της ασυνήθιστα έντονης βροχόπτωσης που ανάγκασε την εκπομπή να κλείσει αρκετές περιοχές προβολής.

ΠΗΓΕΣ:

CES, Forbes, Techradar

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ