Να δώσει «διευκρινίσεις» για τα νέα καθήκοντά του στην τράπεζα Goldman Sacks, τις οποίες θα υποβάλει στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάλεσε τον πρώην πρόεδρό της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Ο Πορτογάλος Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Επιτροπής από το 2004 έως το 2014, προσελήφθη τον Ιούλιο από την επιχειρηματική τράπεζα Goldman Sacks ως σύμβουλος θεμάτων που συνδέονται με το Brexit.

Ο διορισμός του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, κυρίως στη Γαλλία και στην Πορτογαλία, και ένα ψήφισμα του προσωπικού της ΕΕ.

Για το ζήτημα ο κ. Γιουνκέρ απέστειλε σχετική επιστολή που δημοσιοποίησε η Ευρωπαία διαμεσολαβήτρια (Συνήγορος του Πολίτη), Έμιλι Ο’Ράιλι και η οποία αποτελεί απάντηση σε σχετική επιστολή που είχε αποστείλει η κ. Ο’Ράιλι, την περασμένη εβδομάδα ζητώντας διευκρινίσεις, επικαλούμενη τις «κατανοητές» δεοντολογικές ανησυχίες που είχε προκαλέσει η πρόσληψη αυτή.

Στην απάντησή του που φέρει ημερομηνία 9 Σεπτεμβρίου, ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ αφού διαβεβαιώνει πως ο Μπαρόζο του «δήλωσε ότι δεσμεύεται να ενεργήσει με ακέραιο και διακριτικό τρόπο» στην Goldman Sacks, κάνει γνωστό ότι «ζήτησε από τον γενικό γραμματέα της Επιτροπής να του αποστείλει μια επιστολή προκειμένου να του ζητήσει να παράσχει διευκρινίσεις για τα νέα καθήκοντά του και τους όρους του συμβολαίου του».

Όπως τονίζει η απάντηση θα υποβληθεί «προς έγκριση στην Επιτροπή Δεοντολογίας ad hoc», η οποία είναι επιφορτισμένη με το να διαφωτίζει την Επιτροπή κατά πόσον τα προγράμματα επαγγελματικής αναδιάρθρωσης των ευρωπαίων πρώην Επιτρόπων δεν συγκρούονται με τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί από κοινού.

Ο κώδικας καλής διαγωγής που υπογράφουν οι Επίτροποι προβλέπει μια 18μηνη περίοδο μετά το τέλος της θητείας τους, στη διάρκεια της οποίας θα πρέπει να ζητήσουν την άδεια του πρώην εργοδότη τους προκειμένου να απασχοληθούν σε ιδιωτική επιχείρηση. Ο Μπαρόζο εγκατέλειψε τα καθήκοντά του τον Νοέμβριο του 2014.

Αυτή ήταν η κύρια γραμμή άμυνας της Επιτροπής όταν ανακοινώθηκε ο διορισμός του Μπαρόζο στην Goldman Sacks, μέχρις ότου οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν την υποχρεώσουν να λάβει επιπλέον προληπτικά μέτρα.
«Δεν είναι αρκετό να λέμε πως δεν παραβιάστηκε κανένας κανόνας, πρέπει να λάβουμε υπόψη το πνεύμα και την πρόθεση του εν λόγω άρθρου της συνθήκης και να αλλάξουμε τον κώδικα (καλής διαγωγής) ώστε να αντανακλά αυτό ακριβώς», έγραφε την περασμένη εβδομάδα στην επιστολή της η Έμιλι Ο’Ράιλι.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: