Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν στο πλαίσιο του σημερινού Ecofin σε συμβιβασμό για τα κριτήρια ορισμού μιας χώρας ως φορολογικού παραδείσου. Οι προσπάθειες να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή λίστα με μη συνεργάσιμες περιοχές δικαιοδοσίας έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει καθώς αρκετές ευρωπαϊκές χώρες προτιμούν να διατηρούν τη δική τους, συχνά κενή, λίστα. Ωστόσο, αυτό φαίνεται πως ανατρέπεται σταδιακά μετά τις επανειλημμένες αποκαλύψεις μαζικής φοροαποφυγής σε χώρες όπως ο Παναμάς και οι Μπαχάμες. Στις χώρες που θα περιλαμβάνονται στη λίστα θα μπορούσαν να επιβληθούν ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι οι χώρες που επιβάλλουν μηδενικούς φορολογικούς συντελεστές δεν θα θεωρούνται αυτομάτως φορολογικοί παράδεισοι, αλλά θα υπόκεινται σε ελέγχους με βάση άλλα κριτήρια, όπως ο βαθμός συνεργασίας τους με την ΕΕ για φορολογικά θέματα ή η ύπαρξη υπεράκτιων δομών στις περιοχές φορολογικής τους δικαιοδοσίας.

«Είναι θετικό που η ΕΕ δέχεται πλέον ότι ο μηδενικός φορολογικός συντελεστής είναι πιθανόν επιζήμιος», ανέφερε η οργάνωση Oxfam. Αλλά χωρίς μια γενική απαγόρευση των μηδενικών φορολογικών συντελεστών, η Oxfam πρόσθεσε ότι «ανησυχεί πως χώρες όπως οι Βερμούδες ή οι Μπαχάμες ίσως γλιτώσουν».

Η λίστα αναμένεται να οριστικοποιηθεί έως τα τέλη του έτους. Μέχρι στιγμής, έχουν σταλεί επιστολές σε 92 χώρες, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, για να ξεκινήσει ένας έλεγχος των πρακτικών που θα δυνητικά μπορούν να διευκολύνουν τη φοροαποφυγή.

Πηγή ΑΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: