Νουί: H EKT αναζητά λύσεις για τα προβληματικά δάνεια της Ευρωζώνης

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) θα αναζητά λύσεις κατά περίπτωση για να εκκαθαρίσει τα «κόκκινα» δάνεια, ύψους σχεδόν 900 δισ. ευρώ, τα οποία επιβαρύνουν τον τραπεζικό τομέα της Ευρωζώνης, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί.

Οι προτάσεις γενικών κανόνων σχηματισμού προβλέψεων για τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που έκανε η ΕΚΤ, προκάλεσαν πρόσφατα αντιδράσεις και ορισμένοι επικριτές της, ιδιαίτερα στην Ιταλία, την προειδοποίησαν να μη θεσπίσει αντίστοιχους κανόνες για τα κόκκινα δάνεια που έχουν ήδη στα βιβλία τους.

«Για τα παλαιά μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η κατάσταση είναι πολύ διαφοροποιημένη, συνεπώς θα πρέπει να υπάρχει μόνο κατά περίπτωση αξιολόγηση και λύσεις», δήλωσε η Νουί σε συνέδριο.

«Συνεργαζόμαστε με όλες τις τράπεζες που έχουν πολύ υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτές υπέβαλαν τα σχέδιά τους για την αντιμετώπιση του θέματος».

«Ελέγχουμε τα σχέδια αυτά για να διασφαλίσουμε ότι είναι επαρκώς φιλόδοξα και αξιόπιστα. Για να είναι αξιόπιστα, πρέπει να είναι ρεαλιστικά. Δεν μπορούν να υπόσχονται θαύματα», είπε η Νουί.

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ανησυχούν για μία αύξηση της ρυθμιστικής αβεβαιότητας από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που αφορά στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία (European Banking Federation, EBF) σε επιστολή της προς αξιωματούχους της ΕΕ, η οποία διανεμήθηκε σήμερα από την Ιταλική Τραπεζική Ομοσπονδία.

Στην επιστολή, με ημερομηνία 6 Νοεμβρίου, o διευθύνων σύμβουλος της EBF Βιμ Μις, αναφέρει ότι η πρόταση «δεν είχε καλά καθορισμένο πεδίο», καθώς δεν είναι σαφές αν μπορεί να εφαρμοσθεί στα υφιστάμενα ανοίγματα.

«Επιπλέον, οι αυστηρότερες απαιτήσεις δημιουργούν ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, που έχουν έκθεση εκτός της Ευρωζώνης, έναντι των τοπικών τραπεζών», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της EBF. Το σχέδιο προβλέπει, επίσης, την εφαρμογή των αλλαγών σε μία πολύ μικρή χρονική περίοδο και χωρίς προηγούμενη εκτίμηση των επιπτώσεων», πρόσθεσε.

Η επιστολή εστάλη στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, τον πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, την επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας Ντανιέλ Νουί και τον υπουργό Οικονομικών της Εσθονίας Τόμας Τόνιστε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος