Ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί μιλώντας κατά την έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησης της δημοσιονομικής θέσης της ευρωζώνης και των προϋπολογισμών των 19 κρατών μελών της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τάχθηκε υπέρ μιας δημοσιονομικής πολιτικής προσανατολισμένης περισσότερο στην ανάπτυξη. Επικαλούμενη την ανάγκη να διατηρηθεί σε τροχιά «ανάκαμψης» η ευρωζώνη σε μια περίοδο «αβεβαιότητας», η Επιτροπή υπογραμμίζει πως μια «περιοριστική» δημοσιονομική πολιτική στην ευρωζώνη το 2017 και 2018, κρίνεται «ακατάλληλη». Ως εκ τούτου, προτείνεται, μια «δημοσιονομική επέκταση» ύψους 0,5% του συνολικού ΑΕΠ για τη ζώνη του ευρώ το 2017.

«Είναι μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και η Επιτροπή δρα ως προς αυτό ως ένα είδος «υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης», ενός συλλογικού υπουργού, ασφαλώς», ανέφερε ο Μοσκοβισί στην εναρκτήρια ομιλία του.

«Πρόκειται να ορίσουμε για τα 19 κράτη μέλη της ευρωζώνης έναν συλλογικό στόχο εξισορρόπησης, από τη μια της τόνωσης της ανάπτυξης, που αποτελεί πολιτική προτεραιότητα αυτής της Επιτροπής, και από την άλλη της τήρησης των κανόνων, που αποτελεί νομική μας υποχρέωση», συνέχισε ο Γάλλος επίτροπος, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του που δημοσιοποίησε η Κομισιόν.

«Κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα προς τη Δημοσιονομική Ένωση της ευρωζώνης, κατά το γράμμα των δημοσιονομικών μας κανόνων, ειδικά της δεύτερης δέσμης οικονομικής διακυβέρνησης (Two-Pack), αλλά και σε πλήρη συμφωνία με το πνεύμα της Έκθεσης των Πέντε Προέδρων, προτείνοντας όχι απλώς μια ιδέα, αλλά μια πολιτική κατεύθυνση για αυτή την απόφαση. Καθώς το να οριστεί η βασική δημοσιονομική πολιτική είναι η πρωταρχική αποστολή ενός υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης».

«Η ανακοίνωση που παρουσιάζουμε δεν είναι απλά περιγραφική· είναι επίσης δεσμευτική και επιχειρησιακή. Είναι περιγραφική καθότι ορίζει έναν στοχευμένο αριθμό, (μια επέκταση) έως και το 0,5% (του ΑΕΠ), και επιτρέπει μια διαφοροποίηση του μηνύματος για τα κράτη μέλη, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες για το καθένα από αυτά».
«Για να το πούμε απλά», συνέχισε ο Μοσκοβισί, τα κράτη «που έχουν δημοσιονομικό περιθώριο πρέπει να δαπανήσουν και να επενδύσουν περισσότερο, προς το συμφέρον των ιδίων και προς το συμφέρον όλων», ενώ «όσα ακόμη δεν έχουν επιτύχει την τήρηση των στόχων που τους έχει οριστεί πρέπει να επικεντρωθούν πάνω απ’ όλα στην επίτευξη των δημοσιονομικών τους δεσμεύσεων, προς το συμφέρον όλων, αρχής γενομένης από το δικό τους».

«Αυτό το εργαλείο, ο «δημοσιονομικός προσανατολισμός» (fiscal stance), η ανακοίνωση της συνολικής δημοσιονομικής πολιτικής της ευρωζώνης, αποτελεί πλέον μέρος της εργαλειοθήκης μας», σημείωσε ο Μοσκοβισί.

Πηγή: ΑΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: