Τέσσερις είναι, τελικά, οι υποψήφιοι για τη θέση επόμενου προέδρου του Eurogroup, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Συμβουλίου των κρατών-μελών της ΕΕ. Ειδικότερα υποψηφιότητα υπέβαλαν η υπουργός Οικονομικών της Λετονίας, Ντάνα Ρεζνιέτσε-Οζόλα, του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκραμένια, της Σλοβακίας, Πίτερ Κάζιμιρ και της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο.

Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Η διαδικασία θα ξεκινήσει με τους υποψηφίους να γνωστοποιούν τις προτεραιότητές τους για τα επόμενα δυόμισι χρόνια. Ο νέος πρόεδρος θα εκλεγεί με απλή πλειοψηφία (τουλάχιστον δέκα ψήφους). Εάν κανείς από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει δέκα ψήφους, ο νυν πρόεδρος, Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα ενημερώσει έναν-έναν ιδιαιτέρως για τις ψήφους που έχουν λάβει, προκειμένου να αποφασίσουν οι ίδιοι εάν επιθυμούν να συνεχίσουν ή να αποσύρουν την υποψηφιότητά τους.
Η ψηφοφορία θα επανααμβάνεται μέχρι κάποιος από τους υποψηφίους να λάβει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων.

Ο νικητής θα ανακοινωθεί στους υπουργούς στο τέλος της ψηφοφορίας και θα παρουσιαστεί στη συνέντευξη Τύπου της Eurogroup αμέσως μετά.

Ο νέος πρόεδρος του Eurogroup θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 13 Ιανουαρίου 2018 και η θητεία του θα διαρκέσει δυόμισι χρόνια.

Ως επικρατέστερος διεκδικητής της προεδρίας του Eurogroup, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, εμφανίζεται ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο, μετά τη στήριξη των Ευρωπαίων ηγετών προς το πρόσωπό του.

Παράλληλα οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές, στους οποίους ανήκει ο Ντάισελμπλουμ, ζητούν η προεδρία του Eurogroup να παραμείνει στα χέρια σοσιαλιστή, διότι η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά έχει ήδη πολλές από τις υψηλόβαθμες θέσεις της ΕΕ, όπως του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του προέδρου των Ευρωπαίων ηγετών και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Σεντένο είναι σοσιαλιστής και έχει τη στήριξη της Ιταλίας, της οποίας ο υπουργός Οικονομικών Πιερ-Κάρλο Πάντοαν επίσης ήθελε τη θέση αυτή, αλλά υπαναχώρησε διότι δεν είναι βέβαιο ότι θα παραμείνει στην κυβέρνηση μετά τις ιταλικές εκλογές που θα διεξαχθούν έως τον Μάιο του 2018.

Ο Πορτογάλος ΥΠΟΙΚ είναι οικονομολόγος με σπουδές στο Χάρβαρντ και έχει ηγηθεί της προσπάθειας ανάκαμψης της χώρας του από την κρίση χρέους και τη διάσωσή της την περίοδο 2011-2014. Η χώρα καταγράφει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της τελευταίας τουλάχιστον δεκαετίας και το δημοσιονομικό της έλλειμμα αναμένεται να υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και πολλές δεκαετίες.

Τον Μάιο, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτήρισε τον Σεντένο «Ρονάλντο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ» – παρομοιάζοντας τον με τον Πορτογάλο άσσο του ποδοσφαίρου – καθώς η Πορτογαλία αναμενόταν να βγει από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της ΕΕ.

Κάποιοι στο Eurogroup πάντως υποστηρίζουν ότι ένας υπουργός από μια χώρα που μπήκε σε πρόγραμμα διάσωσης, εξαιτίας πολιτικών λαθών του παρελθόντος, θα έχει λιγότερες πιθανότητες να κερδίσει τη θέση. Πολλοί λένε επίσης ότι ο Σεντένο, που θεωρείται ικανός ακαδημαϊκός, δεν έχει συνεισφέρει τόσα πολλά στις συζητήσεις του Eurogroup στο παρελθόν.

Ο Σλοβάκος Κάζιμιρ, επίσης σοσιαλιστής, έχει ηγηθεί μιας αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής στο εσωτερικό της χώρας του και υπήρξε ένα από τα λεγόμενα ‘γεράκια’ στις διασώσεις της Ελλάδας. Κάποιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι μεταξύ των σοσιαλιστών υποψηφίων, θα είχε τη στήριξη του Βερολίνου, της Ολλανδίας, και του ευρύτερου κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP).

«Δεν πιστεύω ότι το EPP θα στήριζε τον Σεντένο. Είναι πιθανότερο να έχει τη στήριξή τους ο Κάζιμιρ», δήλωσε αξιωματούχος κοντά στη εκλογική διαδικασία.

Οι επικριτές του Κάζιμιρ υποστηρίζουν ότι δεν αξιοποίησε την ευκαιρία που του δόθηκε με αφορμή την προεδρία της Σλοβακίας στην ΕΕ προκειμένου να προωθήσει την οικονομική του ατζέντα και να δείξει ηγετική πυγμή.

Η Ράιζνιτσε-Οζόλα είναι η μοναδική γυναίκα μεταξύ των υποψηφίων και το κόμμα της συνδέεται περισσότερο με την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά, παρά με τους σοσιαλιστές, κάτι που θα μπορούσε να της εξασφαλίσει τη στήριξη των κεντροδεξιών υπουργών Οικονομικών. Η 36χρονη υπουργός είναι επίσης κορυφαία σκακίστρια.

Οι επικριτές της, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι, όπως στην περίπτωση του Σεντένο, δεν υπήρξε ιδιαίτερα μαχητική στις συνεδριάσεις του Eurogroup μέχρι στιγμής και ήταν αντίθετη στην υιοθέτηση του ευρώ από τη Λετονία το 2014. Σε συνέντευξή της, μάλιστα, στην τηλεόραση της Λετονίας τον Μάρτιο του 2015, δήλωσε ότι «ακόμα δεν έχει αλλάξει γνώμη» για την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετική είδηση: FT: Ο Πορτογάλος ΥΠΟΙΚ είναι φαβορί για πρόεδρος του Εurogroup

Μοιράσου το άρθρο: