Πραγματικό ντελίριο επικρατεί στις πλατφόρμες ηλεκτρονικών συναλλαγών, όπου το Bitcoin άγγιξε τις 19.000 δολάρια. Τί κρύβεται όμως πίσω από τη νομισματική επανάσταση που φιλοδοξεί να φέρει το κρυπτονόμισμα-φαινόμενο;

Το Bitcoin δεν έχει δημιουργηθεί ή τυπωθεί από κάποια κυβέρνηση ή τράπεζα. Αυτό σημαίνει πως δεν έχει νομική υπόσταση και δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει κανείς για να πληρώσει την εφορία ή τα χρέη του.

Μπορεί να το αγοράσει όποιος έχει χρήματα και πρόσβαση στο διαδίκτυο και εγγραφεί με έναν ειδικό κωδικό 27-34 γραμμάτων και αριθμών.

Δεν δηλώνει ταυτότητα ούτε διεύθυνση και ετσι προστατεύεται πλήρως η ανωνυμία του.

Η τιμή ενός Bitcoin καθορίζεται από την προσφορά και τη ζήτηση. Όταν η ζήτηση αυξάνεται, η τιμή αυξάνεται και όταν η ζήτηση πέφτει, η τιμή πέφτει, λένε οι οικονομολόγοι, που υποστηρίζουν ότι είναι μια νέα μορφή συναλλαγών και τίποτε άλλο.

Αν και η ανωνυμία που εξασφαλίζει το Βitcoin φερεται να έχει προσελκύσει κεφάλαια που προέρχονται από παράνομες συναλλαγές, ο αριθμός μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων που αποδέχονται το κρτυπτονόμισμα αυξάνεται συνεχώς.

Κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα ποια θα είναι η τύχη του Βitcoin.

Πηγή: ΕΡΤ1
Επιμέλεια: Μαρία Κοντάξη

Μοιράσου το άρθρο: