κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν τον τελευταίο λόγο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία καλεί σε γρήγορη εφαρμογή των προτάσεων που έχει θέσει στο τραπέζι.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής, κληθείς να σχολιάσει τις αποκαλύψεις των «Paradise Papers» για τους φορολογικούς παραδείσους, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες προτάσεις που έχει καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, συμπεριλαμβανομένης μιας «μαύρης λίστας των παγκόσμιων φορολογικών παραδείσων», η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Ο ίδιος εκπρόσωπος σημείωσε, ωστόσο, ότι πολλές από τις προτάσεις της Επιτροπής εκκρεμούν, καλώντας τα κράτη-μέλη να λάβουν αποφάσεις το συντομότερο ώστε «να βοηθήσουν στο κλείσιμο των δρόμων της φοροαποφυγής μέσω offshore».

«Οι αποκαλύψεις επαναφέρουν στο προσκήνιο τη δουλειά που κάνει η Επιτροπή σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής» δήλωσε σχετικά ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις προσερχόμενος στο Eurogroup της Δευτέρας, σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους χρειάζεται ακόμα προσπάθεια από τα κράτη-μέλη και μάλιστα «επειγόντως», όπως δείχνουν οι νέες διαρροές.

Η αρμόδια Επίτροπος για θέματα ανταγωνιστικότητας Μαργκρέτε Βεστάχερ συνεχάρη και ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους που ερεύνησαν το ζήτημα, λέγοντας πως η εν λόγω έρευνα συμβάλλει στη διαφάνεια και διευκολύνει και την καταπολέμηση της φοροαποφυγής.

O επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων και Φορολογίας Πιερ Μοσκοβισί επισήμανε ότι τα «κακά νέα» είναι ότι υπάρχουν ακόμα εταιρίες και άτομα που πλουτίζουν γιατί αποφεύγουν να πληρώσουν τους φόρους τους, σημειώνοντας ότι υπάρχουν όμως και «καλά νέα», γιατί αυτές οι διαρροές συμβάλλουν στην «ευαισθητοποίηση» των κρατών-μελών προκειμένου να υπάρξει γρήγορα πρόοδος στην εφαρμογή των προτάσεων της Επιτροπής κατά της φοροδιαφυγής. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να μπερδεύεται ο «φορολογικός ανταγωνισμός» με τους φορολογικούς παραδείσους, εξηγώντας ότι κανένα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν περιλαμβάνεται στη μαύρη λίστα που εξετάζει η Επιτροπή, καθώς όλες οι χώρες της ΕΕ «έχουν λάβει δεσμεύσεις για την επικύρωση των διεθνών στάνταρς».

O πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε με τη σειρά του πως πολλά έχουν γίνει μέχρι στιγμής σε ευρωπαϊκό επίπεδο και νέες προτάσεις βρίσκονται στο τραπέζι, υποστηρίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να αναμένει να «αλλάξει ο κόσμος» προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία νομοθέτησης των σχετικών μέτρων που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες αλλά και στα κράτη-μέλη.

Το πρώτο βήμα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι η διαφάνεια, τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Έντουαρντ Σικλούνα. Όπως είπε, η «μυστικότητα» είναι αυτή που σοκάρει τον κόσμο, ενώ υποστήριξε πως στη Μάλτα το σύστημα ευνοεί τη διαφάνεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις: 

Μοιράσου το άρθρο: