Η ανακοίνωση των υπουργών Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας για επέκταση της συμφωνίας μείωσης της παραγωγής του πετρελαίου μέχρι τον Μάρτιο του 2018 δίνει ώθηση στις τιμές του πετρελαίου με το μπρέντ πάνω από τα 52 δολάρια το βαρέλι.

Η τιμή του συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) μπρεντ παράδοσης Ιουλίου ήταν πάνω 2,6% στα 52,16 δολάρια και του αμερικανικού αργού παράδοσης Ιουνίου κέρδιζε 2,55% στα 49,08 δολάρια στις 13:27 μ.μ. ώρα Ελλάδος.

Το ντιλ έχει ενισχύσει τις τιμές αλλά τα αποθέματα πετρελαίου παραμένουν σε υψηλά επίπεδα καθώς η παραγωγή άλλων χωρών, όπως οι ΗΠΑ, αυξάνεται, τονίζουν αναλυτές.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Khalid al-Falih παραδέχθηκε στο Πεκίνο, έχοντας δίπλα του τον Ρώσο ομόλογό του Alexander Novak ότι τα αποθέματα περελαίου έχουν μεν μειωθεί αλλά δεν έχουν πέσει κοντά στο μέσο όρο των τελευταίων 5 ετών όπως θα επιθυμούσαν.

«Εχουμε φθάσει στο συμπέρασμα ότι η συμφωνία πρέπει να επεκταθεί,» τόνισε ο Khalid al-Falih, προσθέτοντας ότι ελπίζουν πως κι άλλες χώρες θα προσχωρήσουν στη συμφωνία.

Ο ΟΠΕΚ, η Ρωσία και άλλες χώρες-πετρελαιοπαραγωγοί συμφώνησαν αρχικά πέρυσι να μειώσουν την παραγωγή κατά 1,8 εκ. βαρέλια ημερησίως για το πρώτο εξάμηνο του 2017 με δυνατότητα εξάμηνης παράτασης της συμφωνίας.

Αντιπρόσωποι απο χώρες του ΟΠΕΚ κι άλλες χώρες που δεν δεν είναι μέλη του καρτέλ πρόκειται να συναντηθούν στις 25 Μαΐου στη Βιέννη για να συζητήσουν θέματα πολιτικής του πετρελαίου. Η Αίγυπτος και το Τουρκμενιστάν, δυο μικροί πετρελαιοπαραγωγοί έχουν επίσης προσκληθεί.

Μοιράσου το άρθρο: