1932: Η χρονιά των θαυμάτων του Πικάσο στην Tate Modern

45 χρόνια μετά το θάνατο του Πικάσο, η Tate Modern παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη με τίτλο Εκθεση ΕΥ: Πικάσο 1932 – Αγάπη, Φήμη, Τραγωδία. Η έκθεση εστιάζει και παρουσιάζει αναλυτικά την τόσο σημαντική χρονιά για το έργο του Πικάσο την οποία οι κριτικοί αποκαλούν «έτος θαυμάτων».

Περισσότεροι από 100 εξαιρετικοί πίνακες, γλυπτά και έργα σε χαρτί αποδεικνύουν τον παραγωγικό και ανήσυχο εφευρετικό του χαρακτήρα κι αποκαλύπτουν τον άνθρωπο και τον καλλιτέχνη με την πλήρη πολυπλοκότητα και τον πλούτο του.

Το 1932 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τον Πικάσο, ακόμα και για τα δικά του δεδομένα, καθώς oι πίνακές του έφθασαν σε ένα νέο επίπεδο αισθησιασμού εδραιώνοντάς τον ως έναν από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα. Κατά τη διάρκεια αυτού του έτους, δημιούργησε μερικά από τα καλύτερα έργα του, μεταξύ των οποίων η Γυμνή Γυναίκα σε κόκκινη πολυθρόνα. Το 1932 ήταν μια εποχή αναζωογόνησης. Έχοντας κλείσει πρόσφατα τα 50 του χρόνια, ο Πικάσο ξεκίνησε τον πρώτο τόμο ενός φιλόδοξου καταλόγου που περιέχει πάνω από 16.000 έργα ζωγραφικής και σχέδια. Παράλληλα, μια ομάδα αντιπροσώπων του Παρισιού  οργάνωσε την πρώτη αναδρομική έκθεση του καλλιτέχνη, μια μεγάλη παράσταση που χαρακτήριζε νέους πίνακες παράλληλα με προηγούμενα έργα σε μια σειρά από διαφορετικά στυλ.

Τα ρεαλιστικά πορτρέτα της γυναίκας του Όλγας και του γιού του Πάολο Πικάσο της δεκαετίας του ’20 αποκαλύπτουν την περηφάνια του καλλιτέχνη και τα τρυφερά συναισθήματα για την οικογένειά του, ενώ η πρώτη δημόσια εμφάνιση των πιο πρόσφατων ζωγραφικών έργων του εμπνευσμένων από την ερωμένη του, δημοσιοποίησαν αυτό που προηγουμένως ήταν ένα καλά κρυμμένο μυστικό.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2018.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος