Απεβίωσε η Νίκη Γουλανδρή (video)

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών, η βοτανική ζωγράφος και ευεργέτιδα Νίκη Γουλανδρή, η οποία μαζί με τον σύζυγό της ίδρυσε το μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Η κηδεία της θα τελεστεί την Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι, στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Κηφισιάς.

Γεννημένη το 1925,  σπούδασε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια Πολιτειολογία και στην Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης.  Από το 1964, με την ίδρυση του  Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, το πρώτο μουσείο του είδους στη χώρα μας με προσανατολισμό εκπαιδευτικό και ερευνητικό, το ζεύγος Γουλανδρή έθεσε σκοπό της ζωής του την προβολή ενός νέου, οικολογικού κώδικα αξιών, στο οποίο η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος έχει τον πρώτο λόγο και υποδεικνύει ανάλογο τρόπο σκέπτεσθαι και ζην των ανθρώπων.

Μετά από ειδικές σπουδές στην Βοτανική και στην Βοτανική Ζωγραφική στο Εδιμβούργο, η Νίκη Α. Γουλανδρή ζωγράφισε εκ του φυσικού πολυάριθμες έγχρωμες αναπαραστάσεις ειδών της ελληνικής χλωρίδα. 130 εξ αυτών περιλαμβάνονται στην έκδοση  Ελληνικά Αγριολούλουδα, που πρωτοκυκλοφόρησε στα αγγλικά το 1968.

Μεταξύ άλλων η Νίκη Γουλανδρή διετέλεσε (από το 1963 έως το 1974) πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων και υφυπουργός κοινωνικών υπηρεσιών το 1974-75 στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Κων/νου Καραμανλή.
Από το 1975 έως το 1981 διετέλεσε αντιπρόεδρος στην Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση και από το 1989 έως το 1991 αντιπρόεδρος στο Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού. Υπήρξε μέλος πολλών παγκόσμιων οργανισμών ή επιτροπών για την προστασία του πλανήτη αλλά και για την προστασία των παιδιών στις χώρες που υποφέρουν από φτώχεια, πείνα, πολέμους. Το 2001 με υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ίδρυσε το Κέντρο Γαία, δίπλα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, με κύριο στόχο την περιβαλλοντική έρευνα και εκπαίδευση.

Για την πολυεπίπεδη δράση της, η Νίκη Γουλανδρή έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις, βραβεία και μετάλλια. Eίχε αναγορευθεί επίτιμος διδάκτωρ από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα. Ήταν αντεπιστέλλον μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών.

Eκλέχθηκε Γυναίκα της Ευρώπης για το 1990 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Πρόεδρος της Βουλής έκανε την εξής δήλωση:

«Η Νίκη Γουλανδρή υπήρξε πρότυπο ενεργού πολίτη με πολυσχιδή κοινωνική δράση και έντονη περιβαλλοντική ευαισθησία, που αποτυπώνεται στο έργο ζωής της, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, που ίδρυσε από κοινού με το σύζυγό της Άγγελο Γουλανδρή το 1965. Εμβληματικό έργο της, παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές είναι η ζωγραφική απεικόνιση της ελληνικής χλωρίδας, αφού, ως διεθνώς αναγνωρισμένη βοτανική ζωγράφος, έχει αποτυπώσει περίπου 800 ελληνικά φυτά.

Η Νίκη Γουλανδρή διετέλεσε υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών στην πρώτη μεταπολιτευτική κυβέρνηση, επίτιμη αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (1975–80), και μέλος της Διεθνούς Επιτροπής για τον Πολιτισμό και την Εξέλιξη της UNESCO. Το 1990 τιμήθηκε με το Global 500 του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών το 1990, με το οποίο αναγνωρίστηκε διεθνές το πολυσχιδές έργο της για τη διάσωση και αποτύπωση του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρας μας, ενώ το 1991 επελέγη ως «Γυναίκα της Ευρώπης» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την πρωτοπόρα δράση της που συνδύασε την περιβαλλοντική επαγρύπνηση, με την προβολή των πολιτιστικών αξιών, ενώ είχε αναγορευτεί επίτιμη διδάκτωρ φιλοσοφίας του σουηδικού Πανεπιστημίου της Ουψάλα.

Στους οικείους της θέλω να απευθύνω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου».

«Λίγοι άνθρωποι φεύγουν από τη ζωή αφήνοντας πίσω τόσο σημαντικό έργο σε τόσους πολλούς και διαφορετικούς τομείς, όσο η Νίκη Γουλανδρή» είπε πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το ίδρυμα ΓΑΙΑ και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το ζωγραφικό της έργο, η δουλειά της στην UNESCO αλλά και όσα έκανε ως Υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών για την ομαλή ένταξη χιλιάδων Κυπρίων προσφύγων που ήρθαν στην Ελλάδα το 1974 είναι ενδεικτικά του εύρους της δράσης της», υπογραμμίζει ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε σχετική ανάρτηση που έκανε στο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Θέλω, όμως», συνεχίζει, «να σταθώ λίγο περισσότερο στη δουλειά που έκανε για το περιβάλλον. Διότι σε εποχές που η προστασία του περιβάλλοντος δεν απασχολούσε ούτε το δημόσιο διάλογο ούτε ήταν στην ατζέντα των πολιτικών, υπήρξε πρωτοπόρος στην ανάδειξη των οικολογικών προβλημάτων. Και συνέβαλε όσο λίγοι στην ευαισθητοποίηση των πολιτών. Είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω τη θέρμη με την οποία την απασχολούσε αυτό το ζήτημα, όταν συνεργάστηκα μαζί της την περίοδο που ήμουν Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος στη Βουλή. Σπάνια έρχεται κανείς σε επαφή με έναν άνθρωπο της ευγένειας και της ευρύτητας πνεύματος της Νίκης Γουλανδρή.

Θα λείψει σε όλους μας και πιο πολύ στους δικούς της, στους οποίους εκφράζω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια», καταλήγει στο μήνυμά του ο πρόεδρος της ΝΔ.

Πηγή: ΕΡΤ, AΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος