Χανιά: Η ανάδειξη ιστορικών μνημείων της περιοχής στόχος της δημοτικής αρχής

Η ανάδειξη και αξιοποίηση των χώρων ιστορίας, αρχαιοτήτων και πολιτισμού, αποτελεί προτεραιότητα της δημοτικής αρχής Χανίων σύμφωνα με τον δήμαρχο Χανίων, Τάσο Βάμβουκα ο οποίος τν Τρίτη επισκέφθηκε το Φρούριο Κούλες στα ‘Απτερα.

“Έχουμε υποχρέωση και να διαφυλάξουμε αλλά και να αναδείξουμε αυτά τα μνημεία”, τόνισε ο κ. Βάμβουκας, ο οποίος στοχεύει να αναδείξει και να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του Φρουρίου όχι μόνο ως επισκέψιμου μνημείου αλλά και ως χώρου, που δύναται να φιλοξενήσει σημαντικές εκδηλώσεις.

Το συγκεκριμένο μνημείο, αντιπροσωπευτικό δείγμα φρουριακής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, αποτελεί ένα στολίδι της περιοχής, που μαζί με το Φρούριο Ιντζεδίν και τον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας, δημιουργούν ένα αξεπέραστο συγκρότημα ιστορίας, αρχαιοτήτων και πολιτισμού.

Η ξενάγηση στο φρούριο Κούλε της Απτέρας και η επίσκεψη του δημάρχου με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σειράς επισκέψεων σε περιαστικές περιοχές του δήμου Χανίων, που πρόκειται να ενταθούν το προσεχές χρονικό διάστημα.

Κουλές, σημαίνει «κάστρο» στην τούρκικη γλώσσα και το συγκεκριμένο φρούριο – κάστρο χτισμένο παραπλεύρως της Αρχαίας Απτέρας, κτίστηκε από τους Τούρκους και συγκεκριμένα από τον Χουσεΐν Αβνί Πασά μετά την Κρητική Επανάσταση του 1866.

Πρόκειται για έργο στο πλαίσιο κατασκευής οχυρωματικών έργων από τους τούρκους για τον επανέλεγχο της Κρήτης ενώ το συγκεκριμένο αφορούσε στην κοιλάδα του Αποκόρωνα που ήταν επί τουρκοκρατίας η είσοδος για να βρεθεί κάποιος στα Χανιά.

Το φρούριο Κουλές απέχει από την πόλη 12 χιλιόμετρα και ήταν το σημείο που από εκεί οι Τούρκοι υποστήριζαν το μεγαλύτερο φρούριο της περιοχής, αυτό του Ιντζεδίν αλλά είχαν και τον απόλυτο έλεγχο στο Λιμάνι της Σούδας που απλώνεται κάτω από το φρούριο Κούλε.

Μεγαλοπρεπές και υποστηριζόμενο από τους δύο πύργους που υψώνονται στην Νότιο Δυτική του πλευρά και στην Νότιο Ανατολική, έδινε επίσης τη δυνατότητα στους κατακτητές να ελέγχουν τόσο την παραθαλάσσια ζώνη του Αποκόρωνα όσο και την ορεινή των Κεραμιών, καθώς επίσης τη δυνατότητα επικοινωνίας με τα τρία άλλα φρούρια της ευρύτερης περιοχής.

Το φρούριο ήταν πλήρως εξοπλισμένο τόσο για στρατωνισμό των Τούρκων όσο και για μάχες, ενώ μετά την απελευθέρωση χρησιμοποιήθηκε ως σχολείο για το χωριό Μεγάλα Χωράφια που βρίσκεται ακριβώς στους πρόποδες του λόφου που είναι χτισμένο.

Το Κούλε το οποίο είναι γνωστό και ως φρούριο Σούμπαση, βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση κυρίως λόγω της καλής του από την εποχή εκείνη κατασκευής, της ποιότητας των υλικών αλλά και της αρχιτεκτονικής που χρησιμοποιήθηκε και αφορούσε στη φρουριακή αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος