DAU: Το αμφιλεγόμενο φιλόδοξο έργο παρουσιάζεται αυτές τις μέρες στο Παρίσι

Το DAU είναι ένα συνεχιζόμενο καλλιτεχνικό πείραμα, που ξεκίνησε το 2009 από μια βιογραφία του Νομπελίστα φυσικού Λεβ Λαντάου, και συνεχίζει να εξελίσσεται σε ένα πειραματικό κινηματογραφικό έργο μεγάλης κλίμακας στο οποίο έχουν συμμετάσχει εκατοντάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο. Εμπεριέχει στοιχεία του σινεμά, του θεάτρου, της επιστήμης, της ψυχολογίας, της αρχιτεκτονικής και των εικαστικών τεχνών, τα οποία συνυπάρχουν μέσα σε έναν σύνθετο μικρόκοσμο.

Το μυστηριώδες αυτό πρότζεκτ πάνω στο οποίο εργάζεται ο Ilya Khrzhanovsky εδώ και 12 χρόνια, θα παρουσιαστεί στο Παρίσι σε τρεις χώρους, στο Théâtre du Châtelet, στο Théâtre de la Ville και στο Κέντρο Ζωρζ Πομπιντού, από τις 24 Ιανουαρίου έως τις 17 Φεβρουαρίου 2019.

Από το 2009 έως το 2011, ο Ρώσος σκηνοθέτης Ilya Khrzhanovsky αναδημιούργησε ένα θεωρητικό ινστιτούτο φυσικής στην πόλη του Χάρκοβο της Ουκρανίας όπου οι συμμετέχοντες, που πολλοί από αυτούς δεν είναι επαγγελματίες ηθοποιοί, ζούσαν μόνιμα. Κανείς τους δεν είχε σενάριο. Αν ένας χαρακτήρας έπρεπε να είναι βοηθός εργαστηρίου, τότε αυτός που θα τον υποδυόταν, θα έπρεπε και να ζήσει ως βοηθός εργαστηρίου. Κάποιοι από τους συμμετέχοντες είναι διακεκριμένοι και προέρχονται από τον χώρο της επιστήμης, του θεάτρου και του κινηματογράφου, όπως είναι ο μαέστρος Θεόδωρος Κουρεντζής, οι Massive Attack, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς, ο Ρομέο Καστελούτσι και πάρα πολλοί άλλοι.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια σειρά ταινιών που εξελίσσονται σε μια μοναδική εμπειρία εμβύθισης. Αρχικά, οι επισκέπτες αγοράζουν μια βίζα για 6 ή 24 ώρες ή ακόμη και για απεριόριστη πρόσβαση, που στοιχίζουν από 35 έως και 150 ευρώ κι ανταλλάσσουν το κινητό τους τηλέφωνο με ένα τηλέφωνο “DAU” το οποίο θα χρησιμεύσει ως οδηγός τους. Αμέσως μετά, το κοινό “ταξιδεύει” στη Ρωσία από το 1938 έως το 1968 και να περιηγηθεί μέσα σε δωμάτια με σοβιετικό ντεκόρ, προτομές του Μαρξ, πορτρέτα του Λένιν και αυθεντικά έπιπλα της εποχής.

Ο επισκέπτης επιλέγει έπειτα να δει κάποιες ταινίες μεγάλου μήκους σε κινηματογραφικές αίθουσες ή ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Μετά την ταινία, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν με έναν ψυχολόγο, έναν πραγματικό σαμάνο από τη Σιβηρία, ή να παρακολουθήσουν ένα συνέδριο ή ένα επιστημονικό πείραμα.

ΠΗΓΗ: Culturebox

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος