Διεθνής Πολιτιστική Ακαδημία – Συνέντευξη με τον πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού

Συνέντευξη στη Δώρα Χειράκη

Τη 2η Διεθνή Πολιτιστική Ακαδημία, με θέμα «Δημόσια και Πολιτιστική Διπλωματία σε περιόδους κρίσεως», διοργανώνει, 22-26 Οκτωβρίου στη Ρόδο, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τον Δήμο Ρόδου, το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων και το Κέντρο Ανατολικών Σπουδών για τον Πολιτισμό και την Επικοινωνία του Παντείου Πανεπιστημίου, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.

Διεθνής Πολιτιστική Ακαδημία – Συνέντευξη με τον πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού
Στιγμιότυπα από την 1η Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία που διοργανώθηκε στην Ολυμπία

Εστιάζει στην ανάδειξη του πολιτισμού ως συνεκτικού στοιχείου, που ενώνει τους λαούς και τα κράτη, αλλά και όπου η κρίση της Ευρώπης θα μπορούσε να εκληφθεί ως πρόκληση και ως ευκαιρία για τη δημιουργία θετικών προοπτικών αντιμετώπισης των σημερινών αρνητικών συνθηκών και εμφανιζόμενων αδιεξόδων.

Στόχος είναι να φέρει σε επαφή νέους ερευνητές, διπλωμάτες, επαγγελματίες του χώρου και σπουδαστές από όλον τον κόσμο, από διαφορετικά πεδία και αντικείμενα εξειδίκευσης, για να προσεγγίσουν διαλεκτικά και κατά τρόπο διεπιστημονικό τη θεωρία, την έρευνα και τις καλές πρακτικές σε ζητήματα που αναφέρονται στη Δημόσια και στην Πολιτιστική Διπλωματία, μέσω παραδειγματικών υποθέσεων και εμπειρικών παρατηρήσεων.

Η θέση που υποστηρίζεται από κορυφαίους Ευρωπαίους διανοούμενους και πολιτικούς είναι πως η ελληνική κρίση δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια αντανάκλαση της ίδιας της Ευρώπης. Αυτή η θέση ενισχύεται από τη γενική παραδοχή πως η Ελλάδα αποτελεί θεμέλιο λίθο του ευρωπαϊκού πολιτισμού και πως η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως οικονομικό και πολιτικό οικοδόμημα, είναι αίολη χωρίς το πολιτιστικό της υπόβαθρο.

Στο διεθνές αυτό πολιτιστικό γεγονός θα διδάξουν μέλη της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας, ενώ παράλληλα οι συμμετέχοντες θα μπορούν να παρουσιάσουν το ακαδημαϊκό τους έργο και να συζητήσουν τις ιδέες και τις εμπειρίες τους με καθηγητές και επαγγελματίες του χώρου.  Η γλώσσα διεξαγωγής της Ακαδημίας είναι η αγγλική.

Διεθνής Πολιτιστική Ακαδημία – Συνέντευξη με τον πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού
Στιγμιότυπα από την 1η Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία που διοργανώθηκε στην Ολυμπία

Τα σεμιναριακά μαθήματα που θα αναπτυχθούν, αναφέρονται στην ευρωπαϊκή κρίση ως οικονομικό, πολιτικό και πολιτισμικό ζήτημα, στην αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς ως εργαλείου για την πολιτιστική διπλωματία, στην παγκοσμιοποιημένη εποχή και τις προκλήσεις για τη δημόσια και πολιτιστική διπλωματία, στον ρόλο της πολιτιστικής διπλωματίας στην υψηλή στρατηγική των κρατών, όπως επίσης σε δράσεις και πρωτοβουλίες περιβαλλοντικής διπλωματίας και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν ιστορικά μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και να έρθουν σε επαφή με τον τρόπο ζωής των Ελλήνων, γεγονός που συνιστά εν τοις πράγμασι πολιτιστική διπλωματία. Τέλος, η διοργάνωση του διεθνούς αυτού γεγονότος στη Ρόδο αναδεικνύει και προβάλλει την υποψηφιότητα της πόλης για τη διεκδίκηση του τίτλου  “Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021”.

Ο πρόεδρος του Eλληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και Κοσμήτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, μας μίλησε για την ιστορία, τις δράσεις και το έργο του Ιδρύματος.

– Κύριε Γιαλλουρίδη, ποιο είναι το κύριο μέλημα και ο στόχος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού;

Το Ίδρυμα, είναι ένας φορέας που ιδρύθηκε στις αρχές του ’90, από τον αείμνηστο ακαδημαϊκό και πρέσβη Ιωάννη Γιωργάκη, με στόχο την ανάδειξη και την προβολή του ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, σε διεθνές επίπεδο. Στην αρχή ξεκίνησε ως μια καθαρά ιδιωτική πρωτοβουλία. Από το 1997, η προσπάθεια αυτή έγινε πλέον και κρατική. Είμαστε η επίσημη εκπροσώπηση του ελληνικού πολιτισμού διεθνώς κι έχουμε μια αξιοπρόσεκτη και σεβαστή παρουσία, που την εκτιμούν ακόμα και φορείς, πιο ισχυροί οικονομικά από εμάς, όπως το British Council ή το Ινστιτούτο Goethe. Στο παρελθόν, είχαμε δράση σε περισσότερες χώρες, αλλά λόγω των οικονομικών συνθηκών αναγκαστικά περιοριστήκαμε, όμως έχουμε διαφυλάξει την ποιότητα του έργου μας.

Διεθνής Πολιτιστική Ακαδημία – Συνέντευξη με τον πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού
Ο πρόεδρος του ΕΙΠ, καθηγητής Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης

– Ποιες είναι οι δράσεις του Ιδρύματος;

Έχουμε ποικίλες δράσεις. Κατ’ αρχάς πρώτος στόχος είναι η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας από ειδικές μονάδες του Ιδρύματος, με επιλεγμένους εκπαιδευτικούς, στις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε. Οι περισσότεροι που έρχονται σε εμάς, μαθαίνουν νέα ελληνικά, αλλά και αρχαία. Επίσης διοργανώνουμε εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής, καθώς και ομιλίες και διαλέξεις για θέματα που αφορούν στον ελληνικό πολιτισμό. Υπάρχει παρουσία του ελληνικού βιβλίου στην έκθεση της Φρανκφούρτης, όπου έχουμε περίπτερο, με στόχο την προβολή Ελλήνων ποιητών και λογοτεχνών, που αγαπιούνται πολύ στο εξωτερικό. Τέλος, διοργανώνουμε συνέδρια, όπως αυτό που θα γίνει τώρα στη Ρόδο από τις 22 έως 26 Οκτωβρίου 2015.

– Τι ακριβώς σημαίνει πολιτιστική διπλωματία;

Η πολιτιστική διπλωματία δεν έχει να κάνει με τη διπλωματία συμφερόντων, αλλά με το πώς ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των λαών και δη σε περιόδους κρίσης. Ξένοι ερευνητές και διπλωμάτες, συζητούν για τον ελληνικό πολιτισμό κι έρχονται σε γνωριμία και επαφή μαζί του. Θα γίνουν επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και τόπους σύγχρονους με ενδιαφέρον. Άλλωστε, η Ρόδος είναι η πλέον διάσημη κατοικούμενη μεσαιωνική πόλη στον κόσμο, γι’ αυτό και την επιλέξαμε. Στη διεθνή αυτή συνάντηση, θα υπάρχουν ομιλίες και παρεμβάσεις Ελλήνων και ξένων ερευνητών και επιστημόνων, που συμβάλλουν στην εμπέδωση της περαιτέρω διεθνούς συνεργασίας, διαπολιτισμικού διαλόγου και κατ’ αυτό τον τρόπο και στην υπόθεση της παγκόσμιας ειρήνης

– Μπορεί, λοιπόν, ο πολιτισμός να αποτελέσει και οικονομική διέξοδο σε περιόδους κρίσης;

Ακριβώς. Πρώτον, η διαπολιτισμική επικοινωνία δημιουργεί φίλους, που σε σέβονται και σε εκτιμούν γι’ αυτό που είσαι. Αυτό που συνθέτει τη διαδρομή μιας κοινωνίας, μέσα στην Ιστορία, απεικονίζεται στον πολιτισμό της και στον τρόπο που αυτός προβάλλεται. Ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στους λαούς, αλλά και μέσο αντίστασης στην κρίση. Στην Ελλάδα ο πολιτισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία και πρέπει να επενδύσουμε σε αυτόν. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν ξέρουν και θέλουν να γνωρίσουν την Ελλάδα. Οι δράσεις του ιδρύματος απευθύνονται σε όλους αυτούς τους απλούς ανθρώπους, που επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με την κλασική αλλά και σύγχρονη κληρονομιά μας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος