ΕΝΑΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ,

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ
Επιμέλεια: Μαρία Σφυρόερα

«Εαυτέ μου, σταμάτα να κατέβω!». Ποιος είναι αυτός που απευθύνεται στον εαυτό; Είναι ένα άλλο, μεγαλύτερο κομμάτι, στο οποίο ανήκει και ο εαυτός. Αυτό δε σημαίνει ότι είμαστε όλοι μας… διχασμένες προσωπικότητες. Όμως, αναγνωρίζουμε ότι πολύ συχνά, μιλάμε από μέσα μας. Με άλλα λόγια, σκεφτόμαστε. Τι είναι η σκέψη; Ένας εσωτερικός διάλογος που κάποιες φορές, γίνεται και εσωτερικός καυγάς.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, είναι άλλο πράγμα ο εαυτός και άλλο η προσωπικότητα. Ο εαυτός δεν έχει πάντοτε την ίδια προσωπικότητα. Άλλες φορές έχει την προσωπικότητα ενός γονιού, άλλες ενός ενήλικα και άλλες πάλι ενός παιδιού. Οι περισσότεροι εσωτερικοί διάλογοι γίνονται ανάμεσα σε αυτά τα τρία κομμάτια.

Όμως, αυτοί οι εσωτερικοί διάλογοι δεν είναι τόσο «αυθόρμητοι», όσο θα νόμιζε κανείς. Υπαγορεύονται από κάποιο σενάριο το οποίο ακολουθούμε και του οποίου είμαστε οι πρωταγωνιστές, χωρίς το γνωρίζουμε και χωρίς να γνωρίζουμε καν την ύπαρξή του! Το σενάριο αυτό είναι προέκταση ενός οικογενειακού σεναρίου το οποίο ακολουθούμε εν αγνοία μας.

Τους πρωταγωνιστές μπορούμε να τους κατατάξουμε σε «νικητές» και «χαμένους», «καλούς» και «κακούς». Μάλιστα, αυτές οι κατηγορίες πηγαίνουν ανά δύο: «καλός και νικητής», «καλός και χαμένος», «κακός και νικητής» και «κακός και χαμένος» (αυτό το σενάριο είναι …«άστα να πάνε»).

Ο σκοπός αυτού του βιβλίου είναι να βοηθήσει τον αναγνώστη να εντοπίσει το σενάριο της ζωής του και να διαπιστώσει αν είναι σενάριο νικητή, σενάριο χαμένου, ή ένα ενδιάμεσο σενάριο βαρεμάρας, ρουτίνας και ανίας. Δείχνει επίσης, πώς μπορεί ένας άνθρωπος να αλλάξει τουλάχιστον το τέλος που προβλέπει να έχει ένα τέτοιο σενάριο.

Οι εσωτερικοί διάλογοι, δηλαδή η σκέψη, είναι αυτοί που μας οδηγούν στις αποφάσεις που παίρνουμε. Όσο λιγότερη επίγνωση αυτών των εσωτερικών διαλόγων έχουμε, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να αποφασίζουμε αυτόματα χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη μας τις συνέπειες. Στο σημείο αυτό, έχει μεγάλη σημασία να ξεκαθαρίσει καθένας από μας, το σύστημα των αξιών του, δηλαδή την εσωτερική του ηθική.

Ένα ακόμα σημαντικό θέμα με το οποίο ασχολείται αυτό το βιβλίο, είναι η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση. Τι ακριβώς είναι κάθε ένα από αυτά τα δύο, πώς σχετίζονται μεταξύ τους και πώς αυξάνονται.

Το Εαυτέ μου, σταμάτα να κατέβω! είναι το 30ό μου βιβλίο. Είναι ένα πολύ διεισδυτικό βιβλίο αυτογνωσίας, το οποίο όμως διαβάζεται ευχάριστα διότι επιστρατεύει πολύ το χιούμορ.

Γιώργος Πιντέρης


Το βιβλίο του Γιώργου Πιντέρη Εαυτέ μου, σταμάτα να κατέβω! κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός (σελ.: 192, τιμή: 11,10 €). Από τον ίδιο εκδοτικό οίκο κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του ΧΑΡΑ, Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΑΛΛΑ ΘΕΛΩ & ΑΛΛΑ ΚΑΝΩ, ΜΗΝΥΜΑ ΕΣΤΑΛΗ. ΟΜΩΣ ΕΛΗΦΘΗ;, 19+1 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΙΘΕΙΣ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ; και ΟΤΑΝ Η ΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΑΛΟΓΙΖΕΤΑΙ.

Παρουσίαση του βιβλίου από τον συγγραφέα στο Πρώτο Πρόγραμμα και στη Βιβλιοθήκη του Πρώτου μπορείτε να ακούσετε εδώ.
Συνέντευξή του στην εκπομπή «Αναμενόμενα και μη» μπορείτε να ακούσετε εδώ.
Όσο για το… «Πού είναι οι άντρες;» ο Γιώργος Πιντέρης δίνει τη δική του απάντηση εδώ.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΝΤΕΡΗΣ είναι διδάκτωρ Συμβουλευτικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ball State της Ιντιάνα. Έκανε σπουδές στο Λονδίνο στην Αεροναυπηγική. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ. Όλα τα χρόνια των σπουδών του δίδασκε παράλληλα καράτε. Ως ψυχολόγος έγινε γνωστός στο ελληνικό κοινό το 1977 από τη ραδιοφωνική εκπομπή του Πρώτου Προγράμματος «Γνώρισε τον εαυτό σου». Το 1978 αναχώρησε για τις ΗΠΑ, όπου ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές και το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Ball State το 1982. Από τότε μέχρι σήμερα έχει κάνει πολλές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές στην Ελλάδα και την Κύπρο. Έχει δώσει εκατοντάδες σεμινάρια και διαλέξεις σε όλη την Ελλάδα. Ζει και εργάζεται στη Γλυφάδα, κάνοντας ατομικές συνεδρίες, οργανώνοντας ομάδες αυτοβελτίωσης και δίνοντας εκπαιδευτικά σεμινάρια. Παίζει κιθάρα και PlayStation… Του αρέσει να υπερηφανεύεται πως είναι ο πρώτος που δίδαξε καράτε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Προσωπική ιστοσελίδα: https://pinteris.gr/

Μοιράσου το άρθρο: