Έφυγε από τη ζωή ο Γάλλος φιλόσοφος Ρενέ Ζιράρ

Σε ηλικία 91 ετών έφυγε από τη ζωή εχθές , Τετάρτη 4/11, ο Γάλλος φιλόσοφος και ακαδημαϊκός Ρενέ Ζιράρ, γνωστός και ως «ο νέος Δαρβίνος των ανθρωπιστικών επιστημών», όπως τον είχε αποκαλέσει ο επίσης καθηγητής και φιλόσοφος, Μισέλ Σερέ. Την ανακοίνωση του θανάτου του έκανε το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, όπου ο Ζιράρ δίδασκε εδώ και χρόνια.

Ο Ζιράρ δίδαξε σε πολλά γνωστά πανεπιστήμια, όπως το Ντιούκ, το Τζονς Χόπκινς και κυρίως το Στάνφορντ, όπου ήταν εδώ και καιρό διευθυντής του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Πολιτισμού. Μεταξύ των έργων του ήταν τα: «Ρομαντικό ψεύδος και μυθιστορηματική αλήθεια», «Η βία και το ιερό», «Σαίξπηρ, οι φλόγες της ζηλοτυπίας», «Εθεώρουν τον σατανάν ως αστραπήν». Ο ίδιος επηρέασε συγγραφείς όπως ο βραβευμένος με Νόμπελ Τζ. Μ. Κούτσι και ο Μίλαν Κούντερα, ενώ έγραψε εκτενώς για τη διαφορετικότητα και την ενότητα των θρησκειών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Καλιφορνέζικου πανεπιστημίου: «Ο διάσημος Γάλλος καθηγητής του Στάνφορντ, ένας από τους 40 αθάνατους της Γαλλικής Ακαδημίας, πέθανε στην οικία του στο Στάνφορντ την Τετάρτη εξαιτίας μιας μακροχρόνιας ασθένειας, Αν και δεν ήταν γνωστός στο ευρύ κοινό στη Γαλλία, τα βιβλία του Ζιράρ είχαν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και «προσέφεραν μια τολμηρή και ευρεία άποψη για τη φύση, την ιστορία και το ανθρώπινο πεπρωμένο», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ο Ζιράρ, που γεννήθηκε τα Χριστούγεννα του 1923 στην Αβινιόν, ξεκίνησε την καριέρα του ως θεωρητικός της λογοτεχνίας που αγαπούσε όλες οι κοινωνικές επιστήμες: την ιστορία, την ανθρωπολογία, την κοινωνιολογία, τη φιλοσοφία, την ψυχολογία, τη θεολογία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος