Στις 6.30μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) σήμερα Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου, θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «Αιγαιοπελαγίτες πρόσφυγες στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» των εκδόσεων «Νότιος Άνεμος».

Συγγραφέας του βιβλίου (Διαστάσεις: 16 x 24 εκ. ISBN 978-960-9511-56-8, Αριθμός σελίδων: 220) είναι ο δημοσιογράφος και απόγονος προσφυγικής οικογένειας εκείνης της περιόδου Νάσος Μπράτσος.

Όπως αναφέρει ο εκδοτικός οίκος: «Το βιβλίο περιλαμβάνει συνεντεύξεις, μαρτυρίες και στοιχεία για τους πάνω από 30.000 Έλληνες πρόσφυγες στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που διασχίζοντας το Αιγαίο, περιπλανήθηκαν στην Τουρκία, τη Συρία, το Λίβανο, την Παλαιστίνη, την Αίγυπτο, το Βελγικό Κονγκό, την Αιθιοπία, κλπ. Οι ίδιοι μιλούν για τις συνθήκες ζωής τους κατά την Κατοχή που τους έσπρωξαν σε αυτό το παράτολμο εγχείρημα, τις συνθήκες διαφυγής, την υποδοχή τους σε άλλες χώρες, την οργάνωση της ζωής τους, τη φροντίδα για την εκπαίδευση των προσφυγοπαίδων με την οργάνωση σχολείων και τέλος την εξίσου κοπιαστική διαδικασία επιστροφής τους. Περιέχει επιπλέον ενδιαφέρον φωτογραφικό υλικό που τεκμηριώνει και εμπλουτίζει σε μεγάλο βαθμό τα γραφόμενα.

Αυτή η όχι και τόσο γνωστή πτυχή της σύγχρονης ιστορίας, αναδεικνύεται σήμερα ιδιαίτερα επίκαιρη αφού πληθυσμοί των τότε χωρών υποδοχής των Ελλήνων, σε μια αντίστροφη διαδικασία, ακολουθούν το σύγχρονο προσφυγικό ρεύμα που περνάει και από τη χώρα μας.

Πλήθος φορέων (Τοπική Αυτοδιοίκηση, παροικιακές οργανώσεις, πολιτιστικοί σύλλογοι, κλπ), θεώρησαν αυτή την εργασία σημαντική ψηφίδα στην οικοδόμηση της τοπικής ιστορίας της περιοχής αλλά και γενικότερα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Γι αυτό στηρίζουν με την αιγίδα τους και με χορηγίες επικοινωνίας την έκδοση».

Το βιβλίο προλογίζει ο ομότιμος καθηγητής ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και γνώστης της θεματικής κ. Προκόπης Παπαστράτης. Γράφει χαρακτηριστικά στην εισαγωγή:

«…οι χιλιάδες σχετικές μαρτυρίες αλλά και οι πληροφορίες παραμένουν αθησαύριστες μέχρι να αναλάβει κάποιος να τις συγκεντρώσει. Και στο θέμα αυτό διαπιστώνονται μόνο μεμονωμένες φιλότιμες και κοπιώδεις προσπάθειες όπως αυτή που ένα μέρος της μόνο έχει αποτυπωθεί σ’ αυτό το βιβλίο.

Οι προφορικές μαρτυρίες για την περίοδο αυτή, γνωστές κυρίως σε τοπικό επίπεδο έχουν αρχίσει με μεγάλη καθυστέρηση να αποτυπώνονται σε γραπτό λόγο. Στις ευάριθμες μελέτες για το θέμα αυτό το βιβλίο του Νάσου Μπράτσου έρχεται να προσθέσει τις πολύτιμες μαρτυρίες αυτών που διέσχισαν το
Αιγαίο όχι μόνο για να επιζήσουν αλλά και για να πολεμήσουν..»

«Αυτό το βιβλίο διασώζει πολύτιμες προφορικές μαρτυρίες που αφορούν τη σύγχρονη ελληνική ιστορία και βοηθάει να κατανοηθούν πολλά από τα γεγονότα της τρέχουσας πραγματικότητας», σημειώνει ο εκδοτικός οίκος.

Επίσης στο πάνελ θα βρεθούν οι πρόσφυγες πολέμου εκείνης της εποχής Χριστόδουλος Ξενάκης (Ικαρία,Τουρκία, Συρία, Αίγυπτος) και πρόεδρος της Εταιρείας Ικαριακών Μελετών και Μαρία Σμυρνιωτοπούλου – Λιακοσταύρου (Σάμος, Τουρκία, Συρία, Παλαιστίνη).

Μετά τη βιβλιοπαρουσίαση η κεντρική διάθεση του βιβλίου θα γίνεται στα εξής σημεία: Παρ’ Υμίν (Ε. Τζανακάκης), βιβλιοπωλείο ΠΟΛΙΤΕΙΑ και σε κεντρικά βιβλιοπωλεία Αθηνών και επαρχίας.

Οι εκδόσεις «Νότιος Άνεμος» ανακοίνωσαν ότι παράλληλα με τη νέα έκδοση, θα διατίθεται στον ίδιο χώρο και το προηγούμενο βιβλίο του συγγραφέα «Αθλητισμός & Κοινωνικά Κινήματα».

Μοιράσου το άρθρο: