ΕΝΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ
Επιμέλεια: Μαρία Σφυρόερα

Τα «Εγκλήματα θεών» είναι το πέμπτο μυθιστόρημα της σειράς με πρωταγωνιστή τον Άλεξ Μαύρο, έναν Ελληνοσκωτσέζο ερευνητή αγνοουμένων ανθρώπων, και το τρίτο που εκδίδεται στην Ελλάδα. Η Άντζυ Πούλου, σύζυγος ενός από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Ελλάδας έρχεται σε επαφή μαζί του. Η κόρη της εξαφανίστηκε πριν από τρεις μήνες, αλλά η αστυνομία δεν έκανε καμία πρόοδο στην εξεύρεση της και πλέον δεν υπάρχει κανένα νέο της. Ο Μαύρος αναλαμβάνει την υπόθεση αν και τον έχουν ενημερώσει ότι δεν μπορεί να μιλήσει με οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας ή φίλους. Η υπόθεση θα τον οδηγήσει στη Βοιωτία, στο εργοστάσιο αλουμινίου που ανήκει στον Πούλο. Την ίδια στιγμή ένας μυστηριώδης δολοφόνος στοχεύει τα μέλη μιας ομάδας που λατρεύει τους Θεούς του Ολύμπου…

Ο αγγλικός τίτλος, «Η Πράσινη Κυρά», αναφέρεται στη θεά Δήμητρα, η οποία έχασε την κόρη της από τον θεό του Κάτω Κόσμου. Ο μύθος έχει τη δική του σημασία στην αναζήτηση του χαμένου κοριτσιού. Παράλληλα, οι περιβαλλοντολόγοι διαμαρτύρονται για το εργοστάσιο αλουμινίου, το οποίο ρυπαίνει τη γη και τη θάλασσα. Αυτά τα δύο θέματα απασχολούν τον Μαύρο και τον φίλο του τον Χοντρό και θέτουν τη ζωή τους σε θανάσιμο κίνδυνο. Σύντομα θα γίνει σαφές ότι ο δολοφόνος είναι γνωστός στον ερευνητή.

Johnston_Paul
Paul Johnston / Photo credit: Francesco Moretti

Όλα τα βιβλία με πρωταγωνιστή τον Μαύρο διαπραγματεύονται κυρίως με τα κοινωνικά και πολιτικά θέματα της σύγχρονης ελληνικής ζωής. Στο συγκεκριμένο ασχολήθηκα με την τοξική ζάλη που προήλθε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, τη βιομηχανική ρύπανση, τις ανήθικες δραστηριότητες των πλουσίων (συμπεριλαμβανομένης της κακοποίησης των παιδιών) και την πολιτική διαφθορά. Ο Μαύρος βρίσκεται εν μέρει εκτός της ελληνικής κοινωνίας, καθώς έχει μισή ξενική καταγωγή. Καταλαβαίνει τη χώρα, αλλά δεν νιώθει εντελώς εξοικειωμένος μαζί της. Ψάχνει επίσης για τον αδελφό του τον Αντώνη, ο οποίος εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια της Χούντας. Ο δολοφόνος πιθανόν να γνωρίζει κάτι γι’ αυτό. Έτσι, το παρελθόν -τόσο παλιό όσο και ο μύθος της Περσεφόνης- και το παρόν ενώνονται σε ένα μοναδικά ελληνικό συνδυασμό: το βάρος της ιστορίας είναι, όπως πάντα, πάρα πολύ για τους σημερινούς ανθρώπους.

Κάθε ένα από τα μυθιστορήματα με τον Μαύρο εξελίσσεται σε ένα διαφορετικό μέρος της Ελλάδας, αν και έχει έδρα την Αθήνα. Σε αυτή την περίπτωση ο Μαύρος βρίσκεται στη Βοιωτία και η δράση επικεντρώνεται γύρω από το φανταστικό χωριό Παράδεισος, το οποίο χτίστηκε για τους εργαζόμενους του εργοστασίου αλουμινίου. Δεν έχει καμία σχέση με τα Άσπρα Σπίτια, απολύτως καμία…

Στα Εγκλήματα Θεών οι λάτρεις των Ολύμπιων θεών εμπλέκονται σε εγκληματικές δραστηριότητες, τις οποίες δεν θεωρούν ως εγκληματικές. O Μαύρος, ένας ένθερμος ανθρωπιστής δεν έχει πολύ χρόνο γι’ αυτές τις σκέψεις. Πρέπει όμως να αναλάβει την ευθύνη για τις ενέργειές του κατά το παρελθόν και ίσως  χρειαστεί να πληρώσει ένα βαρύ κόστος.

Και οι άθεοι δεν έχουν πουθενά αλλού να καταφύγουν για βοήθεια παρά μόνο στην έλλειψη πίστης τους…

                                                                                                       Paul Johnston

remote.jpg
Το βιβλίο του Πολ Τζόνστον Εγκλήματα θεών κυκλοφορεί, σε μετάφραση Γιώργου Μπαρουξή, από τις Εκδόσεις Ψυχογιός (σελ.: 376, τιμή: 15,50 € / Τιμή e-book: 11,99 €).

Προσωπική επικοινωνία με τον συγγραφέα: http://www.paul-johnston.co.uk/

ΠΟΛ ΤΖΟΝΣΤΟΝ γεννήθηκε στο Εδιμβούργο της Σκοτίας το 1957. Σπούδασε αρχαία και νέα ελληνικά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και έκανε μεταπτυχιακό στη συγκριτική λογοτεχνία. Το 1987 ήρθε στην Ελλάδα, όπου εργάστηκε ως δημοσιογράφος, ως υπάλληλος ναυτιλιακής εταιρείας και ως καθηγητής αγγλικών. Ξεκίνησε να ασχολείται συστηματικά με τη συγγραφή το 1989, όταν μετακόμισε στην Αντίπαρο. Εξακολουθεί να μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Σκωτίας και Ελλάδας, ενώ πλέον ζει με την οικογένειά του στο Ναύπλιο. Το μυθιστόρημα ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ είναι το τέταρτο βιβλίο της αστυνομικής σειράς με ήρωα τον Άλεξ Μαύρο.


Σημείωση: Η στήλη ευχαριστεί θερμά την Τέσυ Μπάιλα για τη φροντίδα της στη μετάφραση του κειμένου που μας έστειλε ο Paul Johnston.

Μοιράσου το άρθρο: